יחס דאעש לחמאס ברצועת עזה כפי שעולה מהמאמרים האחרונים בשבועון אלנבא’ של דאעש

במהלך אוגוסט 2024, פרסם שבועון דאעש, אלנבא', שני מאמרי מערכת, שבהם התייחס לחמאס ברצועת עזה על רקע המלחמה נגד ישראל. במאמרים אלה, הביע דאעש עמדה הפוסלת את הדרך שבה פועלת חמאס, תוך האשמת התנועה הסונית בשיתוף פעולה עם "הציר השיעי" בהובלת איראן, והדגישה כי הדרך היחידה שבה יש להתמודד עם ישראל והיהודים היא מלחמת ג'האד בהתאם לדרכו של הארגון.  להערכתנו, מאמרים אלה מבטאים ניסיון של דאעש לנצל את המלחמה ברצועת עזה, ובמיוחד את הביקורת כלפי חמאס, כדי לגייס אליו תומכים ופעילים. בנוסף, המאמרים מבטאים חשש של דאעש מהתרחבות ההשפעה השיעית בחסות איראן באזור. 
להמשך קריאה...

מבט לאיראן ולציר השיעי (28 באוגוסט – 4 בספטמבר 2024)

בכירים איראנים גינו את פעילות צה"ל ביהודה ושומרון והאשימו כי ישראל חותרת להרחיב את היקף ”ההרג והפשעים” נגד הפלסטינים; בכירים איראניים המשיכו גם השבוע לאיים בתגובה על הריגת אסמאעיל הניה בטהראן, אך הדגישו כי התגובה תהיה מחושבת ובאופן שלא ישחק לידיה של ישראל; שר החוץ האיראני, עבאס עראקצ'י, נועד בטהראן עם נציג חזבאללה באיראן. הפגישה התקיימה במסגרת מאמציו הנמשכים של שר החוץ החדש לבטא את המשך תמיכתה של איראן בשלוחיה על רקע חילופי הממשל בטהראן; בריטניה הטילה סנקציות חדשות על יחידה 700 של כוח קדס ועל שלושה אנשי משמרות המהפכה בגין מעורבותם בפעילות מערערת יציבות באזור ובבריטניה; ההתנגדות האסלאמית בעיראק קיבלה אחריות על שתי תקיפות נגד יעדים באזור חיפה באמצעות כלי טיס בלתי מאוישים. דובר צה"ל דיווח על הפלת כלי טיס בלתי מאוישים שהתקרבו לשטח ישראל מכיוון סוריה ומכיוון מזרח החות'ים קיבלו אחריות על שתי תקיפות נגד כלי שיט במפרץ עדן ובים האדום. דווח על פגיעות, אולם לא היו נפגעים. עיכובים בתחילת מבצע החילוץ של המכלית MV Sousion שעולה באש בים האדום לאחר שנפגעה בתקיפה חות'ית. מנהיג החות'ים מסר כי נמשכות ההכנות לתגובה נגד ישראל וכי הם מתכוונים גם להגביר את פעולות התמיכה בפלסטינים.
להמשך קריאה...

הסלמה וסיכול טרור בצפון השומרון

בלילה שבין 28-27 באוגוסט 2024, פתחו כוחות הביטחון הישראליים במבצעים לסיכול טרור בג'נין ובסביבתה, במחנה הפליטים נור שמס בטולכרם ובמחנה הפליטים אלפארעה שבאזור טובאס. המבצע בג'נין נמשך (נכון ל-2 בספטמבר 2024), בעוד ששני המבצעים הנוספים הושלמו. לוחם צה"ל נהרג ולפחות עשרה אנשי כוחות ביטחון נוספים נפצעו; במהלך הפעילות, הכוחות הרגו יותר מ-25 פעילי טרור בתקיפות מהאוויר ובחילופי אש, בהם מפקדי התארגנויות בטרור בג'נין ובטולכרם, עצרו מבוקשים, איתרו מעבדות חבלה ואמצעי לחימה רבים והשמידו מטענים שהוטמנו בצירי התנועה; במקביל למבצעי צה"ל, בוצעו שני פיגועים. שני מחבלים במכוניות תופת התפוצצו באזור גוש עציון, שלושה אנשי ביטחון נפצעו. שלושה שוטרים נורו למוות בפיגוע ירי בדרום הר חברון. מכונית תופת נוספת התגלתה ליד היישוב עטרת; במהלך 2024, ניתן לזהות מספר תהליכים ומגמות שתרמו לעלייה בפעילות הטרור ביהודה ושומרון, ובמיוחד בצפון השומרון, שלהערכתנו צפויים להימשך גם לאחר פעילות כוחות הביטחון: מאמצים של חמאס ושל איראן לעודד פעילות טרור באמצעות הסתה, הכוונת פיגועים והברחת אמצעי לחימה וכסף; שיתופי פעולה בין התארגנויות טרור חמושות שמשתייכות לארגונים פלסטיניים שונים; שימוש גובר במטענים רבי עוצמה לפיגועים ביהודה ושומרון ובתוך ישראל; ניסיונות גוברים לפיגועי ירי לעבר יישובים ישראליים במרחב התפר.
להמשך קריאה...

מבט לטרור: חזבאללה, לבנון וסוריה (26 באוגוסט – 2 בספטמבר 2024)

בשבוע האחרון, קיבל חזבאללה אחריות על ביצוע 48 תקיפות נגד יעדים צבאיים ואזרחיים בישראל. שני אזרחים, לוחם צה"ל וחבר כיתת תורנות נפצעו, נזק רב נגרם לרכוש; כלי טיס של חיל האוויר תקפו יעדים ופעילים של חזבאללה בדרום לבנון ובבקעת הלבנון. חזבאללה הודיע על מות אחד מפעיליו. דווח על ניסיון סיכול כושל נגד בכיר בשלוחת חמאס בלבנון; כלי תקשורת המקורבים לחזבאללה טענו באופן שקרי כי התקיפה נגד בסיס גלילות בתגובה לסיכול המפקד הצבאי של הארגון, פואד שכר, הצליחה. בשל כך, גברו ההערכות כי חזבאללה מנסה להימנע מהסלמה ומהידרדרות למלחמה; מועצת הביטחון של האו"ם האריכה את מנדט כוח יוניפי"ל בשנה נוספת; סוריה: שלושה פעילים של הזרוע הצבאי של הג'האד האסלאמי בפלסטין ופעיל חזבאללה נהרגו בתקיפה של חיל האוויר הישראלי נגד כלי רכב ליד הגבול עם לבנון.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן ולציר השיעי (28-21 באוגוסט 2024)

שר החוץ האיראני החדש, עבאס עראקצ'י, שוחח עם בכיר בחמאס והדגיש כי איראן תתמוך בכל הסכם לסיום המלחמה ברצועת עזה שיהיה מקובל על הפלסטינים ועל "ההתנגדות"; בכירים איראניים שבו ואיימו להגיב על הריגת ראש הלשכה המדינית של חמאס, אסמאעיל הניה, בטהראן. עם זאת, הם הדגישו כי איראן תגיב במועד ובדרך שתמצא לנכון ובאופן שלא יפגע בשיחות להשגת הפסקת אש ברצועת עזה. רמטכ”ל איראן ציין כי איראן תחליט על אופן התגובה בעצמה וכי ”ציר ההתנגדות” יפעל באופן נפרד ועצמאי; איראן בירכה על תגובת חזבאללה לסיכול פואד שכר בבירות. דובר משרד החוץ האיראני הציג את פעולת חזבאללה כעדות לשינוי המאזן האסטרטגי לרעתה של ישראל; ההתנגדות האסלאמית בעיראק קיבלה אחריות על שתי תקיפות באמצעות כלי טיס בלתי מאוישים נגד "מטרות חיוניות" בחיפה. לא היה אימות לטענות. המיליציות הפרו-איראניות נערכות להסלים את התקיפות נגד ישראל ונגד בסיסים אמריקאיים באזור; החות'ים קיבלו אחריות של תקיפת שני כלי שיט בים האדום ובמפרץ עדן. מכלית נפט יוונית עלתה באש בעקבות התקיפה והחלה לדלוף נפט, כל אנשי הצוות פונו בשלום; "מקורות חות'ים" מסרו כי הושלם הכנת בנק המטרות לקראת התקיפה הצפויה נגד ישראל בשל הפגיעה בנמל אלחדידה, וכי החות'ים גם צפויים להשתתף בתגובות של "ציר ההתנגדות" על הריגת הניה וסיכול שכר.
להמשך קריאה...

הארגונים הפועלים לצד חזבאללה בלבנון בלחימה נגד ישראל

ב-8 באוקטובר 2023, פתח חזבאללה חזית לחימה נגד ישראל מלבנון כתמיכה ברצועת עזה בעקבות מתקפת חמאס, יממה קודם לכן. מאז תחילת הלחימה פועלים ארגונים נוספים לצד חזבאללה; חמאס, הג'האד האסלאמי בפלסטין, אמל, אלג'מאעה אלאסלאמיה, פלוגות ההתנגדות הלבנוניות והמפלגה הסורית הסוציאל-לאומנית; בניגוד לחזבאללה, שקיבל אחריות על יותר מ-2,200 תקיפות מתחילת הלחימה, הארגונים המסייעים קיבלו אחריות על עשרות בודדות של תקיפות נגד ישראל. מרבית התקיפות היו שיגורי רקטות לעבר מטרות צבאיות ואזרחיות בצפון ישראל, לצד ניסיונות חדירה בגבול וחילופי אש עם כוחות צה"ל; על אף שיש הבדלים אידיאולוגיים ועדתיים בין חזבאללה לבין מרבית הארגונים המסייעים, קיים ביניהם שיתוף פעולה ממושך, עוד מימי הנוכחות הישראלית בדרום לבנון ובמלחמת לבנון השנייה, והם מיישמים אותו גם במערכה הנוכחית; להערכתנו, פעילות הארגונים המסייעים בדרום לבנון מתבצעת בתיאום מלא עם חזבאללה, ולעתים בשיתוף פעולה מלא אתו. כל עוד הלחימה בין ישראל ולבנון מתנהלת במסגרת "המשוואות" הקיימות, חזבאללה צפוי להגביל את פעילות הארגונים המסייעים. אולם במקרה של הסלמה נוספת ופתיחת מלחמה כוללת, חזבאללה צפוי לאפשר לארגונים יותר חופש פעולה בתקיפות נגד שטח ישראל נגד כוחות צה"ל ואזרחים.
להמשך קריאה...

מתקפת חזבאללה בתגובה לסיכול פואד שכר – תגובות ומשמעויות

ב-25 באוגוסט 2024, קיבל חזבאללה אחריות על תקיפה משולבת באמצעות רקטות וכלי טיס בלתי מאוישים נגד יעדים צבאיים בישראל בתגובה לסיכול של המפקד הצבאי של הארגון, פואד שכר, בתקיפה ישראלית בבירות ב-30 ביולי 2024. הארגון טען כי התקיפה השיגה את יעדיה. קודם לכן, ביצעו מאה מטוסי קרב של חיל האוויר הישראלי תקיפת מנע נגד אלפי משגרים של חזבאללה בדרום לבנון שכוונו לצפון ישראל ולמרכזה; מזכ"ל חזבאללה, חסן נצראללה, טען כי 340 רקטות שוגרו לעבר בסיסים צבאיים בצפון ישראל ולאחר מכן שוגרו כלי טיס בלתי מאוישים רבים לעומק ישראל וכי הם פגעו בבסיס ההגנה האווירית עין שמר ובבסיס המודיעין בגלילות. הוא הזהיר כי אם התוצאות לא יהיו מספקות, חזבאללה שומר לעצמו את הזכות להגיב בהמשך; בניגוד לטענת נצראללה, הבסיסים בעין שמר ובגלילות לא הותקפו. כוחות ההגנה האווירית, חיל האוויר וחיל הים סיכלו את מרבית שיגורי הרקטות וכלי הטיס בלתי מאוישים. לוחם צה"ל נהרג ושני לוחמים נפצעו מפיצוץ של מיירט ליד ספינת חיל הים אישה נפצעה מרסיסים בעכו ונזק רב נגרם לרכוש; פרשנים המזוהים עם חזבאללה טענו כי תקיפת התגובה נועדה לשמר את "המשוואה" בין ישראל לבין חזבאללה ולמנוע מלחמה כוללת, ושבו על עמדת חזבאללה כי הפסקת אש ברצועת עזה תביא לעצירת הלחימה בדרום לבנון; איראן וארגוני "ציר ההתנגדות", בהם חמאס והג'האד האסלאמי בפלסטין, שיבחו את חזבאללה על התקיפה נגד ישראל; גולשים ברשתות החברתיות בלבנון ובעולם הערבי לגלגו על תקיפת חזבאללה וציינו כי הפגיעה הקשה ביותר הייתה בלול תרנגולות בצפון ישראל; חזבאללה עשה מאמץ תעמולתי כדי לבסס את הנרטיב השקרי שמתקפת המנע של צה"ל לא הצליחה ולא גרמה נזק משמעותי לארגון ולהכריז על הצלחות לכאורה בפגיעה מטרות איכות בישראל. מהלך זה נובע בין השאר מרצון הארגון להצדיק את פעילותו בפני אזרחי לבנון, להסתיר את ממדי הנזק שנגרמו לארגון כתוצאה ממתקפת המנע ויתכן גם שממדי הנזק שנגרמו לו עדיין לא נאמדו במלואם; להערכתנו, לאחר שחזבאללה יישם את תקיפת התגובה בעקבות סיכול פואד שכר, הלחימה בגבול הצפון תימשך על פי מדיניות הפעלת הכוח של חזבאללה וה"משוואות" מתחילת המלחמה הכוללת ירי יזום בטווחים הקרובים לגבול וירי תגובתי לטווחים רחוקים יותר ובהיקפים משתנים בהתאם לעוצמת ואיכות הפעילות היזומה של צה"ל.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן ולציר השיעי (21-14 באוגוסט 2024)

בכירים איראניים המשיכו להזהיר מפני כוונת איראן להגיב על הריגת הניה אסמאעיל בטהראן, והדגישו כי אין קשר ישיר בין המו”מ על הפסקת אש ברצועת עזה לזכותה של איראן להגיב נגד ישראל. עם זאת, ניכר כי האיומים מצד איראן בתקיפה צבאית ישירה נגד ישראל פחתו וכי איראן בוחנת גם אפשרויות תגובה שונות; קצין בכיר בזרוע האוויר והחלל של משמרות המהפכה, ששימש כיועץ צבאי איראני בסוריה, מת מפצעיו לאחר שנפצע ככל הנראה בתקיפה אווירית של כוחות הקואליציה בהובלת ארה"ב בסוריה בסוף יולי 2024; שגרירות איראן בלבנון התייחסה לסרטון, שפרסם חזבאללה ותיעד מתקן תת קרקעי לאחסון טילים מדויקים ורקטות כבדות, ואיימה כי גם לאיראן יש היכולת לתקוף את אויביה מכל נקודה בשטחה; שר הביטחון, יואב גלנט, הוציא צווי תפיסה ל-18 מכליות נפט הקשורות לאיראן ומשמשות למימון כוח קדס וחזבאללה; ההתנגדות האסלאמית בעיראק הודיעה על שתי תקיפות באמצעות כלי טיס בלתי מאוישים נגד יעדים ברמת הגולן ובאילת, לראשונה מאז 24 ביולי 2024. אין אימות לטענות; גורם בהתנגדות העיראקית העריך כי עיראק עשויה לשמש אחת הזירות במסגרת התגובה האיראנית נגד ישראל בעקבות הריגת אסמאעיל הניה; חמושים תקפו מכלית נפט בים האדום. דווח שאין נפגעים, אולם פרצה אש והצוות איבד שליטה על המכלית; מנהיג החות'ים איים כי תגובות "ציר ההתנגדות" נגד ישראל תגענה בהכרח, על אף העיכובים.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן ולציר השיעי (31 ביולי– 7 באוגוסט 2024)

במהלך השבוע האחרון המשיכו בכירים איראנים לאיים בתגובה חריפה על הריגתו של ראש הלשכה המדינית של חמאס, אסמאעיל הניה, בטהראן. במקביל, קיימה איראן מגעים דיפלומטיים אינטנסיביים, שבהם הדגישה את זכותה לתקוף את ישראל בתגובה להריגת הניה. ממלא מקום שר החוץ האיראני נועד בלשכת חמאס בטהראן עם נציג חמאס באיראן והדגיש כי בכוונת איראן להגיב באופן נחרץ על הפגיעה בהניה; על רקע איומי איראן בתגובה נגד ישראל, מזכיר המועצה לביטחון לאומי של רוסיה ביקר באיראן. דווח שרוסיה החלה להעביר לאיראן מערכות להגנה אווירית; ההתנגדות האסלאמית בעיראק והחות'ים המשיכו בשיחות עם איראן ועם שאר חברות "ציר ההתנגדות" לתיאום התגובה המשותפת נגד ישראל בעקבות סיכול פואד שכר והריגת אסמאעיל הניה; "גורמי ביטחון" אישרו שקצין חות'י שהיה אחראי על התיאום מול ההתנגדות האסלאמית בעיראק נהרג עם ארבעה חברי מיליציה עיראקים בתקיפה האמריקאית נגד מפקדה של הגיוס העממי; רקטות שוגרו לעבר בסיס אמריקאי במערב עיראק, חמישה חיילים אמריקאים ושני קבלנים ביטחוניים נפצעו. מיליציה פרו איראנית קיבלה אחריות על התקיפה; החות'ים קיבלו אחריות על תקיפה נגד כלי שיט במפרץ עדן. אין אימות לטענה; החות'ים הפילו כלי טיס בלתי מאויש אמריקאי, השביעי מאז תחילת העימות באוקטובר 2023.
להמשך קריאה...

תגובות פלסטיניות לביקור נשיא המדינה יצחק הרצוג בתורכיה

ב-9 במרץ 2022, במסגרת הפשרת היחסים בין תורכיה לישראל, ביקר נשיא המדינה יצחק הרצוג, לראשונה מזה 14 שנה, בתורכיה, במהלכו התקבל בטקס ממלכתי בארמון הנשיא באנקרה, ונועד עם נשיא תורכיה רג'יפ טאיפ ארדואן. ביקור הנשיא הרצוג וקבלת הפנים שנערכה לו סוקרו בהרחבה בכלי התקשורת הפלסטינים. ברשות הפלסטינית ציינו כי התקרבות בין שתי המדינות יכולה לסייע למשא ומתן הישראלי פלסטיני.
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי (11-5 במרץ 2020)

ב-5 במרץ 2020 נחתם במוסקבה הסכם בין רוסיה לתורכיה, שנועד להביא להפסקת הלחימה במרחב אדלב נראה לנו, כי המדובר בהפסקת אש רופפת (כמו קודמותיה). בעמק הפרת נמשכו התקפות אינטנסיביות של דאעש, בעיקר במתווה של הפעלת מטענים. בעיראק התאפיינה פעילות דאעש בהפעלת מטענים, ירי צלפים וחיסולים אישיים. במחוזות דאעש בחו"ל בלט מחוז ח'ראסאן, ששב לאחרונה לפעילות
להמשך קריאה...

מלחמת “חרבות ברזל” (תמונת מצב נכון ל- 24 באוקטובר 2023, 13:00)

חיל האוויר המשיך, בשיתוף טנקים וירי ארטילריה, לבצע תקיפות נגד יעדי חמאס והג'האד האסלאמי בפלסטין. במהלך היממה האחרונה בוצעו כ-400 תקיפות. נמשך שיגור הרקטות לעבר ישראל אם כי בכמות פחותה בהרבה. כוחות צה"ל יירטו כלי טיס בלתי מאויש ששוגר מרצועת עזה. פעילי הזרוע הצבאית של חמאס ציינו כי הפעולה בוצעה על ידם. עד כה דווח על למעלה מ-1,400 הרוגים אזרחים וחיילים. 220 חטופים, אזרחים וחיילים, נמצאים בשטח רצועת עזה. ב-23 באוקטובר 2023, בשעות הערב הוחזרו לישראל שתי חטופות נוספות. ברצועת עזה מדווחים על מצב הומניטארי קשה ביותר. שיירות סיוע ממשיכות להיכנס לרצועה ממעבר רפיח. נמשכת פעילות חוליות חזבאללה. במהלך היום שרר שקט, אולם בשעות הערב שוגרו טילי נ"ט ורקטות לשטח ישראל, כמו כן יורט כלי טיס בלתי מאויש נושא מטען נפץ. ביהודה ושומרון נמשכה פעילות הסיכול והמנע. באיראן התקיים מפגש של שרי החוץ של איראן, רוסיה, תורכיה ומדינות הקווקז, בו דנו בהתפתחויות ברצועת עזה.
להמשך קריאה...

מלחמת “חרבות ברזל” (תמונת מצב נכון ל 22 – באוקטובר 2023, 13:00)

נמשכה פעילות צה"ל נגד רצועת עזה בעיקר באמצעות תקיפות מהאוויר. במקביל, נמשך שיגור הרקטות לעבר ישראל בקצב נמוך יחסית. עד כה דווח על למעלה מ-1,400 הרוגים אזרחים וחיילים. 212 חטופים, אזרחים וחיילים, נמצאים בשטח רצועת עזה. שתי חטופות, אזרחיות ארה"ב הוחזרו לישראל לאחר משא ומתן בתיווך קטר. גורמים ערביים ופלסטינים מדברים על המשך התיווך ושחרור חטופים נוספים בעיקר בעלי אזרחות זרה. ברצועת עזה: קריאות ישראל לתושבי צפון הרצועה להתפנות נתקלות בהתנגדות חמאס בעיקר פינוי בתי החולים ומחסות אונר"א. ב-21 באוקטובר 2023 נפתח מעבר רפיח לכניסת עשרים משאיות אספקה לרצועה. בגבול לבנון נמשכו התקריות. לוחם צה"ל נהרג וכמה לוחמים נפצעו. דווח על הקמת חדרי מבצעים משותפים לגורמי "ציר ההתנגדות".  ביהודה ושומרון המשיכו כוחות צה"ל בפעולות סיכול ומנע. בג'נין הופעל מטוס שתקף מסגד בו שכנו פעילי טרור שהיו בדרכם לביצוע פיגוע רחב היקף. לוחם משמר הגבול נהרג וכמה לוחמים נפצעו. מיליציות פרו איראניות בעיראק תקפו מספר בסיסים של צבא ארה"ב. ספינת מלחמה אמריקאית סיכלה ניסיון של החות'ים בתימן לשגר טילים וכלי טיס בלתי מאוישים לעבר ישרא
להמשך קריאה...

גל התקפות נקם מתואמות ומתוזמנות, שביצע דאעש ברחבי העולם: תמונת מצב והערכת המשמעויות

במשך ארבעה ימים, בין ה-8 ל-11 באפריל, ביצעו מחוזות דאעש השונים בסוריה, עיראק וברחבי העולם גל פיגועים כנקמה על המכה שספג הארגון בסוריה. דאעש דיווח, כי שמונה מחוזותיו ביצעו למעלה מ-92 פיגועים, ביותר משמונים אזורים. הפיגועים הללו לוו בקמפיין תקשורתי והודעות קבלת אחריות תחת הכותרת: "פשיטות הנקם של מחוז אלשאם (סוריה) המבורך" (להלן: התקפות הנקם).
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי (27-19 בספטמבר 2017)

המדינה האסלאמית שהקים דאעש בסוריה ובעיראק הולכת ומתפוררת. מאחזיו של דאעש בסוריה ובעיראק נופלים זה אחר זה לידי הקואליציות הנלחמות כנגדו, הגם שבכמה מאחזים חשובים ממשיכים פעילי דאעש לגלות לחימה עיקשת.
להמשך קריאה...

ניסיונות לארגן משטי סיוע לרצועת עזה מתורכיה

ב-20 בנובמבר 2023 דווח על יוזמה לרכז בתורכיה 1,000 ספינות מרחבי העולם שיפליגו לכיוון רצועת עזה כדי לשבור את ה"מצור" הישראלי על הרצועה. הכוונה הייתה להוציא את המשט ב-23 בנובמבר 2023. אולם טרם דווח על יציאתו לדרך. מארגני המשט ציינו כי המשט הוא תגובה ומעשה של אי ציות אזרחי נגד "הטבח הבלתי אנושי" שישראל מבצעת ברצועת עזה וכי מדובר ביוזמה אזרחית לחלוטין ואין בכוונתם לנסות לשבור את ה”מצור” על הרצועה אלא להשבית את קווי האספקה לישראל במשך מספר ימים. הם גם הדגישו כי ישמרו בקפדנות על הכללים הבינלאומיים כדי לא לתת תירוץ לישראל לתקוף את הספינות. אין זו היוזמה היחידה לארגן משט סיוע לרצועת עזה מאז תחילת המלחמה. נראה כי המשטים שעודם בשלב התכנון בלבד, הם לפי שעה בבחינת אקט של הפגנת סולידריות עם רצועת עזה ולא ברור מתי הם מתכננים לצאת לדרכם והאם הם מתכוונים בכלל להגיע לחופי רצועת עזה. יצוין כי מאז אירוע "המרמרה" לא הצליחו הארגונים העוסקים בשיגור משטים לרצועת עזה לארגן משט בסדר גודל שכזה וכי כל המאמצים שנעשו בנושא הסתיימו מבלי שהספינות אשר הצליחו לצאת לדרך הגיעו לאזור.
להמשך קריאה...

תנועת החות’ים והמלחמה בתימן: התפתחות ומשמעות

תנועת החות'ים הוקמה בתימן בראשית שנות התשעים של המאה העשרים על בסיס תושבים מוסלמים שיעים-זידים המהווים כ-30% מהאוכלוסייה במדינה. בשנת 2004 פתחה התנועה במרד נגד השלטון המרכזי בתימן. עד שנת 2009 התנהלו שישה סבבי לחימה בין הצדדים, שבסיומם  הקימו החות'ים אוטונומיה בצפון תימן. איראן תמכה בחות'ים לאורך השנים והעניקה להם סיוע וצירפה אותם ל"ציר ההתנגדות" שבהובלתה. אמצעי הלחימה המתקדמים שסיפקה איראן לחות'ים, כללו ,בין השאר, טילים בליסטיים וכלי טיס בלתי מאוישים, אשר יכולים לפגוע בישראל. 
להמשך קריאה...

העצרת הכללית של האו”ם החליטה להעניק לרשות הפלסטינית זכויות נוספות באו”ם

ב-10 במאי 2024 אישרה העצרת הכללית של האו"ם ברוב של 143 מדינות, הצעת החלטה להעניק לרשות הפלסטינית זכויות נוספות באו"ם. כמו כן אישרה לרשות להגיש פעם נוספת את הבקשה להתקבל כחברה מלאה למועצת הביטחון של האו"ם. משמעות ההחלטה היא שנציגי הרשות הפלסטינית, שמאז שנת 2012 הייתה במעמד של "מדינה משקיפה שאינה חברה", יוכלו מעתה להשתתף בדיוני העצרת הכללית, להעלות הצעות לדיונים ולהשתתף בפורומים של ארגונים ובוועדות האו"ם ובתהליכי בחירת הנציגים בוועדות השונות של האו"ם. מדובר במהלך תקדימי ושנוי במחלוקת, שכן לא ברור אם בסמכות העצרת הכללית להעניק לרשות הפלסטינית, המוגדרת כמשקיפה, זכויות של מדינה חברה מלאה באו"ם. בהקשר זה יוזכר כי רק מועצת הביטחון של האו"ם יכולה להכיר במדינה כחברה, ובאפריל 2024 ארה"ב הטילה וטו על הצעה לשדרג את הרשות הפלסטינית למעמד של חברה. אין ספק שההצבעה בעצרת הכללית מהווה הישג מדיני משמעותי עבור הרשות הפלסטינית. השגת רוב בהצבעה בעצרת הכללית, והצבעת מדינות כדוגמת צרפת בעד הצעת ההחלטה, מעידה על הקונצנזוס הרחב הקיים בימים אלה בקרב מדינות העולם לגבי הצורך בהכרה במדינת פלסטין. צעד זה עשוי גם לקדם הכרה במדינה פלסטינית על בסיס בילטראלי, כולל מצד מדינות חברות האיחוד האירופי. מהלך זה גם מאתגר את מדיניות ארה"ב כלפי הסוגיה הפלסטינית לאחר שנעשה ניסיון לעקוף את הווטו שהיא הטילה על הצעת ההחלטה במועצת הביטחון ואל מול האפשרות שהנושא יועלה שוב לדיון במועצת הביטחון. 
להמשך קריאה...

מבט לטרור ולסכסוך הישראלי-פלסטיני (26-19 במרץ 2024)

נמשכת פעילות כוחות צה"ל ברחבי רצועת עזה בשלושה מוקדים מרכזיים: בית החולים אלשפאא' בעיר עזה, מרכז הרצועה: שם פשטו הכוחות על מעבדה לייצור רחפנים, ובאזור ח'אן יונס במערב העיר ובכפר אלקרארה. ב-25 במרץ 2024 בוצע, לראשונה מזה חודשיים, ירי שמונה רקטות משטח הרצועה לעבר העיר אשדוד, הזרוע הצבאית של חמאס קיבלה אחריות על השיגור. למרות התגמשות מצד ישראל בנושא האסירים וחזרת התושבים לצפון הרצועה, הודיעה חמאס כי היא דוחה את ההצעה האחרונה של ארה"ב במשא ומתן. מועצת הביטחון של האו"ם העבירה הצעת החלטה הקוראת להפסקת אש ולשחרור כל החטופים ללא תנאים. נמשכים המבצעים להכנסת סיוע הומניטארי ברחבי הרצועה. תפילת יום שישי השני של חודש רמצ'אן בהר הבית עברה בשקט יחסי. דווח על 120 אלף מתפללים שהגיעו למקום. השבוע בוצעו ארבעה פיגועים. לוחם צה"ל נהרג בפיגוע בצומת הפרסה (מערבית לראמאללה). נחשפה הברחת אמצעי לחימה מאסיבית מאיראן ליהודה ושומרון, שבוצעה בהכוונת פעיל מלבנון. בכירי הרשות ממשיכים בפעילותם להפסקת המלחמה ברצועת עזה.
להמשך קריאה...