מבט לג’האד העולמי (14-8 בינואר 2015)

בני שבט אלשעיטאת מוסרים את נשקם לפעילי דאעש (יוטיוב, 11 בינואר 2015).

בני שבט אלשעיטאת מוסרים את נשקם לפעילי דאעש (יוטיוב, 11 בינואר 2015).

פעילי ג'בהת אלנצרה באחד המחנות הצבאיים באדלב (צדא אלשאם אלאסלאמי, ינואר 2015).

פעילי ג'בהת אלנצרה באחד המחנות הצבאיים באדלב (צדא אלשאם אלאסלאמי, ינואר 2015).

שלושה מהנאשמים בריגול מוצאים להורג בירי.

שלושה מהנאשמים בריגול מוצאים להורג בירי.

הוצאתו להורג של עורך בעריפת ראשו בחרב

הוצאתו להורג של עורך בעריפת ראשו בחרב

הקלטות שחולקו ברצועת עזה (יוטיוב11 בינואר 2015)

הקלטות שחולקו ברצועת עזה (יוטיוב11 בינואר 2015)

error

עיקרי אירועי השבוע [*]

  • במוקד אירועי השבוע עמדה סדרת פיגועי ירי בפריס, שכוונו נגד השבועון הסאטירי שרלי הבדו ונגד יעדים יהודיים. בפיגועים הללו נהרגו 17 בני אדם. שני פעילים ג'האדיסטים, שביצעו את הפיגועים, היו קשורים עם ארגון אלקאעדה בחצי האי ערב והשלישי הביע הזדהותו עם דאעש. בשלב זה, על בסיס מידע ראשוני שבידינו, אנו סבורים כי הפיגועים היו פרי יוזמות מקומיות של פעילים ג'האדיסטים צרפתיים, אשר שיתפו פעולה ביניהם, ולא פרי הכוונה והנחייה מבחוץ.
  • בעיראק ובסוריה נמשכו הקרבות, במוקדים המוכרים, אף כי עצימות הלחימה דעכה בשל מזג האוויר הסוער. בקובאנה (עין אלערב) ובדיר אלזור, שבסוריה נמשכו הקרבות ללא הכרעה. בעיראק עושה דאעש מאמץ להדק שליטתו על מרחב מוצול ועל האזור, שמדרום לכרכוכ. בלבנון ביצע ארגון ג'בהת אלנצרה פיגוע התאבדות רב נפגעים בשכונה עלוית בטריפולי (תשעה הרוגים      וכשלושים פצועים). בגבול עיראק-סעודיה תקפו פעילי דאעש סיור של משמר הגבול הסעודי באמצעות ירי משולב עם פיגוע התאבדות. בתחום הסייבר תקפו האקרים של דאעש אתרי טוויטר ופייסבוק של פיקוד המרכז האמריקאי ("Cyber Jihad").


 סדרת פיגועי ירי בפריס

  • בין ה-7 ל-9 בינואר 2015 בוצעה סדרת פיגועי טרור בפריס ע"י שלושה פעילים ג'האדיסטים צרפתיים. סדרת הפיגועים כללה: פיגוע ירי במערכת השבועון הסאטירי שרלי הבדו, שהיה "על הכוונת" של הארגונים הג'האדיסטים (12 הרוגים): פיגוע ירי שהשתבש נגד בית ספר יהודי, יתכן בשל תאונת דרכים (שוטרת הרוגה); ופיגוע ירי ומיקוח במרכול יהודי (ארבעה הרוגים, כולם יהודים). סה"כ נהרגו בפיגועים 17 אנשים ולמעלה מעשרה נפצעו.
  • הפיגוע במשרדי השבועון שרלי הבדו בוצע ע"י שני אחים מוסלמים ממוצא אלג'ירי, הקשורים לארגון אלקאעדה בחצי האי ערב. הארגון אף פרסם קלטת בה הביע הזדהותו עם הפיגוע וקרא לבצע פיגועים נוספים בצרפת (אף כי לא קיבל אחריות פורמאלית לפיגוע). מבצע הפיגוע במרכול היהודי הינו פעיל ג'האדיסטי התומך בדאעש, אף כי הארגון לא קיבל עד כה אחריות פורמאלית על הפיגוע (פעילי ג'האד תומכי דאעש פרסמו ברשתות החברתיות דברי שבח לפיגוע).
  • להלן כמה תובנות ראשוניות העולות מסדרת הפיגועים[1]:
  • צרפת כזירה מועדפת לפיגועים: צרפת, להערכתנו, נמצאת "על הכוונת" של דאעש ושל ארגונים ופעילים ג'האדיסטים. זאת הן בשל הצטרפותה למערכה נגד דאעש (שגררה קריאות של דאעש "להבעיר את צרפת") והן בשל יכולות מבצעיות הקיימות בצרפת לביצוע פיגועים שכאלה. כל זאת על רקע קיומה של אוכלוסיה מוסלמית גדולה ומנוכרת, שבקרבה צומחים פעילי הג'האד. ביטוי למרכזיותה של צרפת ניתן למצוא במספר הגדול של פעילים צרפתיים, שהצטרפו לשורות דאעש וארגונים ג'האדיסטים נוספים בסוריה, העולה על מספר הפעילים של מדינות מערביות אחרות[2]. הפיגועים הנוכחיים המחישו גם את איום הטרור הנשקף מפעילים ג'האדיסטים מקומיים, אשר לא הצטרפו ללחימה בסוריה.
  • אופיים של היעדים שנבחרו: השבועון הסאטירי שרלי הבדו נמצא "על הכוונת" של הארגונים הג'האדיסטים. בעבר הופנו כלפיו איומים ובניין מערכת העיתון אף הוצת באמצעות בקבוק תבערה. המרכול היהודי, שבו בוצע אחד הפיגועים ובית ספר יהודי, שפיגוע נגדו כנראה השתבש, מעידים (ולא בפעם הראשונה), כי מוסדות יהודיים צרפתיים (ובאירופה כולה) נתפסים כיעד מועדף ע"י תומכי דאעש וארגונים ג'האדיסטים אחרים (הדבר מצא ביטויו בפיגוע נגד המוזיאון היהודי בבריסל, שבוצע ע"י פעיל ג'האדיסטי צרפתי שהיה קשור לדאעש).
  • יכולת מבצעית גבוהה יחסית: בסדרת הפיגועים האחרונה, ובפרט בבניין השבועון שרלי הבדו, הפגינו הפעילים הג'האדיסטים תעוזה ויכולות מבצעיות לא מבוטלות. השניים הצליחו לחדור למשרדי המערכת (שהיו מאובטחים?), היו כנראה מצוידים במידע מוקדם על ההתנהלות במקום, ותכננו את דרכי המילוט מזירת האירוע. הפיגוע במרכול היהודי והפיגוע בבית הספר, שהשתבש, היו להערכתנו ברמה מבצעית נמוכה יותר. ייתכן, כי הן היוו פעולות ספונטניות, שנועדו להעצים את התהודה לפיגוע הראשון המתוכנן ולסייע למבצעיו להימלט.
  • אופיו של שיתוף הפעולה בין הארגונים הג'האדיסטיים: מבצעי הפיגועים הביעו הזדהותם עם דאעש וארגון אלקאעדה בחצי האי ערב. המדובר בשני ארגונים עוינים זה לזה, האחד שלוחת אלקאעדה בתימן והשני ארגון ג'האדיסטי המאתגר את אלקאעדה.לאחים כואשי, מבצעי הפיגוע במערכת העיתון, אף היה קשר קודם עם ארגון אלקאעדה בחצי האי ערב. אולם שיתוף הפעולה, שהתבצע בין הפעילים שהיו מעורבים בסדרת הפיגועים בפריס הינו, להערכתנו, פרי יוזמות מקומיות והכרויות אישיות של פעילים ג'האדיסטים ולא פועל יוצא משיתוף פעולה ממוסד בין הנהגות דאעש ואלקאעדה בחצי האי ערב. שיתוף פעולה מקומי שכזה, בין פעילי ארגונים ג'האדיסטים יריבים אפשרי להערכתנו גם במדינות מערביות נוספות.

      המערכה הבינלאומית נגד דאעש.

תקיפות ארה"ב והקואליציה בסוריה ובעיראק
  • במהלך השבוע נמשכו תקיפות מטוסי ארה"ב והקואליציה בסוריה ובעיראק. סה"כ בוצעו במהלך השבוע כמה עשרות תקיפות תוך שימוש במטוסי קרב, מפציצים וכלי טיס בלתי מאוישים. להלן מוקדי התקיפות (אתר CENTCOM):
  • בסוריה התמקדו התקיפות בקובאנה (עין אלערב) ובאלחסכה. במהלכן הושמדו עמדות לחימה, שטחי כינוס ומתקני נפט הנמצאים בשליטת דאעש.
  • בעיראק בוצעו תקיפות במספר מוקדים ביניהם: תל עפר, כרכוכ, פאלוג'ה, אלאסד, סינג'אר, ארביל, רמאדי ומוצול. בין השאר הושמדו גשר, שהיה בשליטת דאעש, מכוניות תופת, כלי רכב מחסומים ומספר פעילים.  
  • על פי דובר הפנטגון מאז אוגוסט 2014 ועד 7 בינואר 2015 תקיפות כוחות הקואליציה בסוריה ובעיראק השמידו או גרמו נזק ל- 3,222 מטרות. בין המטרות, שהותקפו: 58 טנקים, 184 כלי רכב ממוגנים ((Humvees, 36 נגמ"שים, ו-394 כלי רכב נוספים. כמו כן הותקפו 79 קני ארטילריה, 52 בונקרים, 29 נקודות ביקורת, 637 עמדות, 980 מבנים, 259 מתקני נפט ועוד (רויטרס, 7 בינואר 2015).
חקירת מותם של אזרחים בתקיפות האוויריות
  • צבא ארה"ב חוקר כמה אירועים בהם נהרגו בשוגג אזרחים במהלך תקיפות אוויריות של כוחות הקואליציה. זוהי הפעם הראשונה בה ארה"ב מודה, שהתקיפות הללו גבו מחיר של קורבנות אזרחיים. פיקוד המרכז האמריקאי בדק עד עתה 18 אירועים. על פי הממצאים, הדיווחים אודות 13 אירועים לא היו מהימנים, לגבי חמישה מהם נערכה חקירה נוספת. מבין החמישה, שני אירועים, אחד בעיראק ואחד בסוריה, דורשים פתיחה בחקירה רשמית (סוכנות הידיעות הצרפתית, 6 בינואר 2015).
  • דובר משרד ההגנה של ארה"ב אמר, כי טענות על מותם האפשרי של אזרחים הגיעו מכמה מקורות ובכלל זה דו"חות פנימיים של צבא ארה"ב, מחלקת המדינה של ארה"ב, דיווחים ברשתות החברתיות ודיווחי ארגונים לא ממשלתיים. לדבריו, שתי החקירות המתנהלות עתה הן תוצאה ישירה של הליך חקירה פנימי ולא תוצאה של טענות, שהתקבלו מגורמי חוץ. הוא הוסיף, כי המצב בעיראק ובסוריה הופך את החקירות הללו למאתגרות ביותר מאחר ושיטות חקירה מסורתיות כמו חקירת עדי ראייה או בדיקה של השטח הן בלתי אפשריות (סוכנות הידיעות הצרפתית, 6 בינואר 2015).
מאמצים לשחרור הטייס הירדני
  • ב-6 בינואר 2015 פרסם משרד ההסברה של דאעש במחוז דיר אלזור (אלח'יר) קלטת וידאו תחת הכותרת "מסר מהמוסלמים למשפחת הטייס". בקלטת נראו ארבעה אנשים, כולל נער צעיר, אשר העבירו מסרים למשפחת הטייס הירדני, שנתפס בידי דאעש ב-24 בדצמבר 2014. לדברי הקלטת הטייס הוא מוסלמי ועל כן הוא מטופל היטב על ידי דאעש אולם מכיוון שהוא יצא להתקיף מוסלמים הוא נחשב כלא מאמין ועליו למות בשל פשעיו. הדוברים מציעים מספר דרכים כיצד יש להמיתו. אחד מהם אומר כי יש לענות אותו לפני הריגתו השני מציע מוות בסקילה.

[*]הפרסום השבועי "מבט לג'האד העולמי" עוקב אחר ההתפתחויות בקרב דאעש וארגוני הג'האד העולמי במזרח התיכון ואחר פעילות טרוריסטית ברחבי העולם, שמקורה בארגוני הג'האד העולמי במזרח התיכון.
[1]פירוט ראו פרסום מרכז המידע : "פעילי ג'האד עולמי, הקשורים לארגון אלקאעדה בחצי-האי ערב ולדאעש, ביצעו פיגועי הרג ומיקוח בפריס, בהם נהרגו 17 בני אדם".
[2]בספטמבר 2014 דיווח שר הפנים הצרפתי, כי כ-930 אזרחים צרפתים לוחמים בשורות דאעש בסוריה ובעיראק או מתכוונים להצטרף לארגון. זהו המספר הגבוה ביותר של המצטרפים לשורות דאעש במדינות המערב (במקום השני עומדת בריטניה עם כ-500 פעילים). פרוט ראו מחקר של מרכז המידע: "דאעש: דיוקנו של ארגון טרור, 27 בנובמבר 204).