מבט לטרור: חזבאללה, לבנון וסוריה (9-2 בספטמבר 2024)

בשבוע האחרון, קיבל חזבאללה אחריות על ביצוע 57 תקיפות נגד יעדים צבאיים ואזרחיים בישראל, בהם יישובים שהותקפו לראשונה מאז תחילת הלחימה ב-8 באוקטובר 2023. לא היו נפגעים בתקיפות, נגרם נזק;  כלי טיס של חיל האוויר תקפו יעדים ופעילים של חזבאללה בדרום לבנון. חזבאללה הודיע על מות אחד מפעיליו. תנועת אמל הודיעה על מות שלושה מפעיליה; מקורבים לחזבאללה מסרו כי חזבאללה ממשיך בהעברת טילים ואמצעי לחימה מסוריה ובמנהרות שעוברות בין אזורים שונים בתוך לבנון; שר החוץ הלבנוני טען כי ישראל העבירה מסר שאינה מעוניינת בהפסקת אש בלבנון גם במקרה של הפסקת אש ברצועת עזה. דווח כי מספר מדינות מערביות וערביות פועלות לקדם את יישום החלטה 1701; סוריה: תקיפות נרחבות המיוחסות לישראל פגעו במרכז מחקר מדעי באזור חמאת שבמרכז המדינה ובאתרים צבאיים נוספים שמשמשים את משמרות המהפכה לפיתוח אמצעי לחימה. דווח על יותר מ-16 הרוגים, בהם פעילי חזבאללה ומיליציות פרו-איראניות.
להמשך קריאה...

הרשות הפלסטינית

הרשות הפלסטינית הינה ישות אוטונומית למחצה שתחת שליטתה נמצאת רוב האוכלוסייה הפלסטינית ביהודה ושומרון. הרשות הפלסטינית הוקמה בשנת 1994 מתוקף הסכמים שנחתמו במסגרת תהליך אוסלו בין ישראל לאש”ף. באופן פורמאלי שולטת הרשות הפלסטינית גם ברצועת עזה אולם בפועל איבדה הרשות הפלסטינית את השליטה ברצועת עזה ביוני 2007 עם השתלטות חמאס. מאז מותו של יאסר ערפאת, עומד בראש הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס (אבו מאזן).

במהלך האינתיפאדה השנייה (2000 עד 2005) נפגע קשה מעמדה של הרשות הפלסטינית בראשות יאסר ערפאת. ישראל טענה שהיא כשלה בתפקידה עקב העובדה שלא פעלה להילחם בטרור ואף לקחה חלק פעיל בארגון ומימון פיגועים כלפי ישראלים. בוטל שיתוף הפעולה בין ישראל לרשות הפלסטינית ופעילותה ברובה שותקה.

לאחר סיום האינתיפאדה השנייה, מותו של ערפאת ועלייתו של אבו מאזן שינתה ישראל את מדיניותה כלפי הרשות הפלסטינית והיחסים בין השתיים השתפרו. כיום שולטת הרשות הפלסטינית בשטחי A ביהודה ושומרון וזוכה לשיתוף פעולה חלקי עם ישראל, בעיקר בתחום הביטחוני והמנהלי. בשטחים שבשליטתה פועלת הרשות הפלסטינית באמצעות מנגנוני הביטחון שלה בתיאום עם ישראל לשמירת הסדר הפנימי והבניסיונות לסיכול פיגועי טרור. בו בזמן תומכת הרשות הפלסטינית ב”התנגדות העממית” (טרור עממי) ומעניקה גיבוי מדיני, הסברתי ואף מעשי לאלימות במתבצעת במסגרתו.

מדינות רבות בעולם מכירות בצורה זו או אחרת ברשות הפלסטינית כישות מדינית אם כי רובן לא הכירו ברשות הפלסטינית כמדינה עצמאית. חלקן מיסדו את קשריהן הדיפלומטיים עם הרשות הפלסטינית ברמה של שגרירות. ב-29 בנובמבר 2012 אישרה העצרת הכללית של האו”ם ברוב גדול את החלטה 67/19 בדבר צירופה של הרשות הפלסטינית כמדינה משקיפה, שאינה חברה מלאה.