איראן

מבט לאיראן (4 בדצמבר – 18 בדצמבר, 2016)

איראן בירכה על נפילת העיר חלב בידי כוחותיו של הנשיא אסד. סגן מפקד משמרות המהפכה הצהיר, כי שחרור חלב הוא הצעד הראשון בהצלחת “צבא האסלאם” מול המערב והביע תקווה, כי בקרוב ישוחררו גם מוסול שבעיראק, תימן ובחרין.
להמשך קריאה...

מקומה של שלוחת דאעש בתימן מול גורמי הכוח האחרים הפועלים בה

תימן שוכנת בקצה הדרומי של חצי-האי ערב. מספר תושביה נאמד בלמעלה מ-26 מיליון, כשני שליש מהם מוסלמים סונים וכשליש שיעים-זידים. תימן היא מדינה שהתפרקה, נעדרת ממשל מרכזי יציב ונשלטת למעשה ע”י התאגדויות שבטיות. המדינה שרויה עשרות שנים במלחמות אזרחים עם עלויות וירידות בנפח הלחימה. הטלטלה שפקדה את המזרח התיכון מאז שנת 2011 הגבירה עוד יותר
להמשך קריאה...

משמעויות מפגן הכוח הצבאי, שקיים חזבאללה בעיר הסורית אלקציר

ב-13 בנובמבר 2016 קיים חזבאללה מפגן כוח צבאי, חריג בהיקפו וראשון מסוגו. המפגן התקיים סמוך לעיר הסורית אלקציר, שבצפון בקעת הלבנון (כ-15 ק”מ מהגבול עם לבנון). במפגן הכוח באלקציר נתן חזבאללה ביטוי פומבי למקצת מעוצמתו הצבאית. במפגן הוצגו יחידות עילית של חזבאללה, אשר חלקן לפחות משתתפות בלחימה בסוריה. בין היחידות שהוצגו היו פוג’ השריון, פוג’
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (20 בנובמבר – 4 בדצמבר, 2016)

מחמד-עלי ג’עפרי, מפקד משמרות המהפכה, אמר, כי כוחות איראנים אינם נוטלים חלק בלחימה הנמשכת במוצול שבעיראק, משום שהמיליציות השיעיות הפועלות במדינה אינן זקוקות ללוחמים איראנים. רמטכ”ל איראן, מחמד חסין באקרי, הצהיר, כי איראן עשויה להקים בעתיד בסיסים צבאיים בחופי תימן או סוריה כדי להרחיב את יכולותיה הימיות במים רחוקים מגבולותיה. שלושה לוחמי משמרות המהפכה נהרגו
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי (30-24 בנובמבר 2016)

וחות צבא סוריה בסיוע אווירי רוסי המשיכו השבוע להשתלט על שכונות, שבידי ארגוני המורדים בחלקה הצפוני של מזרח חלב. במערכה לכיבוש מוצול לא חלו התפתחויות משמעותיות. בדרום רמת הגולן ארעה השבוע תקרית ראשונה מסוגה בין כח צה”ל לבין פעילים מחטיבת שהדאא’ אלירמוכ המזוהה עם דאעש. דאעש ממשיך לעודד את תומכיו להוציא לפועל פיגועים ברחבי העולם.
להמשך קריאה...

תגובות ראשונות באיראן לבחירת דונלד טראמפ כנשיא ארה”ב – מאת: ד”ר רז צימט

בחירתו של דונלד טראמפ כנשיא ה-45 של ארה”ב התקבלה גם באיראן בהפתעה רבה. בכירי הממשל, ובראשם הנשיא חסן רוחאני, נקטו גישה זהירה ומאופקת בהתייחסותם הראשונית לניצחון טראמפ. המנהיג העליון ח’אמנהאי ובכירים איראנים הדגישו, כי איראן אינה מוטרדת מתוצאות הבחירות וכי היא ערוכה להתמודד עם כל אתגר אפשרי. עם זאת בהתבטאויות בכירי המשטר ניכר חשש מפני
להמשך קריאה...

איראן

“יצוא” המהפכה האסלאמית של איראן הוא עקרון בסיסי של המהפכה האיראנית מתחילתו. איראן שואפת להשיג הגמוניה אזורית ומעבר לכך לעמוד בראש העולם האסלאמי לשם כך מטפחת איראן, רשת של קשרים עם ארגוני מחתרת וקבוצות טרור ועם קהילות אסלאמיות (בעיקר שיעיות) ברחבי העולם ובמזרח התיכון. במסגרת זאת פועלת איראן במדינות אפריקה, דרום אמריקה אסיה  ועוד. במזרח התיכון עומדת איראן בראש ציר שיעי אנטי-אמריקאי ואנטי-ישראל הנאבק נגד המדינות הסוניות במזרח התיכון בהנהגת סעודיה. בציר האיראני (“ציר ההתנגדות”) נכללות סוריה, לבנון, עיראק, תימן ובחרין. במדינות אלה מפעילה איראן ארגונים שלוחים (Proxies) הפועלים לקידום האינטרסים של איראן.

יחסי איראן ישראל ידעו עליות ומורדות. במהלך ימי שלטון השאה הייתה ברית פוליטית בין שתי המדינות לאחר המהפכה והקמת הרפובליקה האסלאמית באיראן חדלה איראן להכיר בישראל וניתקה את כל הקשרים הרשמיים עמה.

במסגרת יישום מדיניותה האנט-ישראלית, מרחיבה איראן את קשריה עם ארגוני הטרור הפועלים נגד ישראל. איראן מעודדת את ארגוני הטרור הפלסטינים, במיוחד הג’האד האסלאמי בפלסטין וחזבאללה לבצע פיגועים נגד ישראל. לצורך כך דואגת איראן למימון וחימוש ארגונים אלה. בשנים האחרונות נתפסו כמה משלוחי נשק גדולים מאיראן שהיו מיועדים לחימושם של ארגוני טרור.

לשם קידום האינטרסים האזוריים והעולמיים שלה חותרת איראן לפתח יכולת גרעינית צבאית כמו כ היא מפתחת טילים ארוכי טווח וראשי נפץ שהטווח שלהם מגיע מאיראן לישראל, מדינות המזרח התיכון ומדינות אירופה.