איראן

מבט לאיראן (10 בדצמבר – 24 בדצמבר, 2017)

על רקע הכרעת המדינה האסלאמית בסוריה ובעיראק ממשיכים בכירים איראנים להדגיש בהצהרותיהם את הצלחת איראן לנצל את המערכה. מתחזקים הקולות באיראן לנצל את השפעתה הפוליטית והצבאית כדי להעמיק גם את השפעתה הכלכלית באזור. בזירה העיראקית פועלת איראן בניסיון לסכל כל כוונה לפגוע במעמד המיליציות השיעיות הנתמכות על-ידה.
להמשך קריאה...

“תנועת האצילים” (חרכת אלנג’באא’): דיוקנה של מיליציה שיעית-עיראקית, המופעלת בעיראק ובסוריה ע”י איראן ומיועדת למלא בעתיד “משימות אסטרטגיות” מטעמה

"תנועת האצילים" (חרכת אלנג'באא') הינה מיליציה עיראקית שיעית, שהוקמה בשנת 2013 ע"י שיח' אכרם אלשעבי. שיח' זה קשור בטבורו לאיראן עוד מתקופת פעילותו הצבאית העניפה נגד הכוחות האמריקאים בעת שהייתם בעיראק.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (26 בנובמבר – 10 בדצמבר, 2017)

באיראן נמנעו מכל תגובה רשמית לתקיפת הבסיס האיראני באזור העיר אלכסוה. מקורות ישראלים מסרו, כי ביקור רמטכ"ל איראן בסוריה בחודש אוקטובר 2017 לא הוכתר בהצלחה. גם בעיראק פועלת איראן להבטיח את השפעתה בעידן שלאחר קריסת המדינה האסלאמית. איראן האשימה את סעודיה, כי היא שעומדת מאחורי קריסת הברית בין המורדים החות'ים בתימן לנשיא תימן לשעבר, עלי עבדאללה צאלח.
להמשך קריאה...

גינוי חריף לאיראן על תמיכתה בטרור, והגדרת חזבאללה כארגון טרור, בהחלטת כינוס החרום של הליגה הערבית בקהיר

ב-19 בנובמבר 2017 קיימה הליגה הערבית כינוס חרום בקהיר בדרג של שרי חוץ, בעקבות בקשתה של סעודיה. במוקד הכינוס עמד דיון אודות התערבותה של איראן בענייניהם הפנימיים של מדינות ערב. המשתתפים שמעו סקירה של סעודיה על שיגור טיל בליסטי מתוצרת איראן לשטחה ע"י החות'ים, הנתמכים ע" איראן.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (12 בנובמבר – 26 בנובמבר, 2017)

בעקבות שחרור העיר אלבוכמאל שבסוריה מידי דאעש וכיבוש העיר ראוה שבעיראק, הכריזה איראן ב-21 בנובמבר על "ניצחון" במערכה נגד הארגון בסוריה ובעיראק. בכירים איראנים ואמצעי תקשורת באיראן טענו, כי הניצחון על דאעש סיכל את מזימת ארה"ב ובעלות בריתה לכונן "מזרח תיכון חדש", שנועד לשרת את האינטרסים של המערב וישראל, ויוצר מציאות חדשה ונוחה יותר עבור איראן ו"ציר ההתנגדות".
להמשך קריאה...

איראן בעידן שלאחר המדינה האסלאמית: יעדים, הזדמנויות ואתגרים

בעיראק ובסוריה הגיע לסיומו תהליך התמוטטותה של המדינה האסלאמית, שהוקמה ע"י דאעש בסוריה ובעיראק. בעקבות זאת שב דאעש "למקומו הטבעי" כארגון טרור ג'האדיסטי, שאינו חייב לנהל ולהגן על מדינה בעלת גבולות טריטוריאליים, מפלת המדינה האסלאמית יוצרת ואקום ביטחוני ומדיני ופותחת בפני איראן הזדמנויות חדשות להעמיק השפעתה בסוריה, בעיראק ובמזרח התיכון כולו .
להמשך קריאה...

איראן

“יצוא” המהפכה האסלאמית של איראן הוא עקרון בסיסי של המהפכה האיראנית מתחילתו. איראן שואפת להשיג הגמוניה אזורית ומעבר לכך לעמוד בראש העולם האסלאמי לשם כך מטפחת איראן, רשת של קשרים עם ארגוני מחתרת וקבוצות טרור ועם קהילות אסלאמיות (בעיקר שיעיות) ברחבי העולם ובמזרח התיכון. במסגרת זאת פועלת איראן במדינות אפריקה, דרום אמריקה אסיה  ועוד. במזרח התיכון עומדת איראן בראש ציר שיעי אנטי-אמריקאי ואנטי-ישראל הנאבק נגד המדינות הסוניות במזרח התיכון בהנהגת סעודיה. בציר האיראני (“ציר ההתנגדות”) נכללות סוריה, לבנון, עיראק, תימן ובחרין. במדינות אלה מפעילה איראן ארגונים שלוחים (Proxies) הפועלים לקידום האינטרסים של איראן.

יחסי איראן ישראל ידעו עליות ומורדות. במהלך ימי שלטון השאה הייתה ברית פוליטית בין שתי המדינות לאחר המהפכה והקמת הרפובליקה האסלאמית באיראן חדלה איראן להכיר בישראל וניתקה את כל הקשרים הרשמיים עמה.

במסגרת יישום מדיניותה האנט-ישראלית, מרחיבה איראן את קשריה עם ארגוני הטרור הפועלים נגד ישראל. איראן מעודדת את ארגוני הטרור הפלסטינים, במיוחד הג’האד האסלאמי בפלסטין וחזבאללה לבצע פיגועים נגד ישראל. לצורך כך דואגת איראן למימון וחימוש ארגונים אלה. בשנים האחרונות נתפסו כמה משלוחי נשק גדולים מאיראן שהיו מיועדים לחימושם של ארגוני טרור.

לשם קידום האינטרסים האזוריים והעולמיים שלה חותרת איראן לפתח יכולת גרעינית צבאית כמו כ היא מפתחת טילים ארוכי טווח וראשי נפץ שהטווח שלהם מגיע מאיראן לישראל, מדינות המזרח התיכון ומדינות אירופה.