איראן

מבט לאיראן (16 בדצמבר 2018 – 30 בדצמבר 2018)

החלטת נשיא ארה"ב, דונאלד טראמפ, להוציא את הכוחות האמריקאים מסוריה התקבלה באיראן בהפתעה ובסיפוק על-ידי רוב הבכירים והפרשנים. הדי הנסיגה האמריקאית מסוריה נשמעו גם בעיראק, שבה הצהיר שגריר איראן, כי ארצו שמה קץ לנוכחותה הצבאית במדינה והשיבה את כל יועציה לאחר תבוסת דאעש.משלחת סיעת חמאס במועצה המחוקקת הפלסטינית בראשות בכיר חמאס, מחמוד אל-זהאר, ביקרה בסוף דצמבר בטהראן.
להמשך קריאה...

תגובות באיראן להודעת הנשיא טראמפ והערכה ראשונית של השפעת ההודעה על המדיניות האיראנית בסוריה – ד”ר רז צימט

החלטתו של נשיא ארה"ב, דונאלד טראמפ, להוציא את הכוחות האמריקאים מסוריה התקבלה באיראן בהפתעה ובסיפוק על-ידי רוב הבכירים והפרשנים. הוצאת הכוחות הסורים הוצגה כביטוי לתבוסת האסטרטגיה האמריקאית באזור, ובמיוחד בסוריה, וכהישג נוסף של "חזית ההתנגדות" בהנהגת הרפובליקה האסלאמית.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (2– 16 בדצמבר 2018)

איראן שומרת על פרופיל נמוך בנוגע למבצע "מגן צפוני" להשמדת מנהרות חזבאללה בגבול הצפון. מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה, קאסם סלימאני, ביקר בעיראק ונפגש עם המופתי של עיראק. מאמר פרשנות חריג, שהתפרסם בעיתון האיראני מתח ביקורת על חמאס, שאימצה בשנים האחרונות מדיניות שעמדה בניגוד לעמדות איראן
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (18 בנובמבר 2018 – 2 בדצמבר, 2018)

בטהראן התכנסה הועידה הבינלאומית ה-32 לאחדות אסלאמית בהשתתפות בכירי המשטר האיראני ונציגים מכמאה מדינות בתום הועידה נאמר כי איראן מממנת את עלויות הטיפול בפצועים ובהרוגים בהפגנות. מקורות סורים מסרו לעיתון אלשרק אלאוסט, כי איראן הגבירה לאחרונה את מאמציה לגייס אזרחים סורים למיליציות פרו-איראניות הפועלות בצפון-מזרח סוריה. על רקע חידוש הסנקציות הכלכליות נגד איראן והקמת הממשלה החדשה בבגדאד, ממשיכה איראן במאמציה לבסס את השפעתה הכלכלית בעיראק.
להמשך קריאה...

הודעת מחלקת המדינה של ארה”ב על הקצאת פרס כספי לכל מי שימסור מידע על בכיר חמאס צאלח אלעארורי

מחלקת המדינה של ארה"ב הודיעה לאחרונה, כי היא מקצה פרס כספי, עד 5 מיליון דולר, לכל מי שימסור מידע שיוביל לזיהויים ולאיתור מקומם של סגן ראש הלשכה המדינית של חמאס צאלח אלעארורי ושל שני פעילים צבאיים בכירים בחזבאללה.
להמשך קריאה...

“דרמה בלב ים” סרט העוסק בתפיסת אוניית הנשק “קארין A”, שנשלחה מאיראן לרשות הפלסטינית

ב-3 בינואר 2002, בתחילת האינתיפאדה השנייה, השתלטו לוחמי שייטת 13 של חיל הים על האונייה "קארין A", שהובילה אמצעי לחימה מאיראן עבור הרשות הפלסטינית. תפיסתה מנעה הגעת כלי נשק רבים ואיכותיים לשטחי הרשות הפלסטינית, שעלולים היו להביא להסלמת האינתיפאדה השנייה. לתפיסתה הייתה גם חשיבות מדינית רבה באשר היא חשפה בפני ארה"ב את חוסר אמינותו של ערפאת, את קשרי הרשות הפלסטינית עם איראן ואת כוונת הרשות להוביל להידרדרות בעימות האלים נגד ישראל.
להמשך קריאה...

איראן

“יצוא” המהפכה האסלאמית של איראן הוא עקרון בסיסי של המהפכה האיראנית מתחילתו. איראן שואפת להשיג הגמוניה אזורית ומעבר לכך לעמוד בראש העולם האסלאמי לשם כך מטפחת איראן, רשת של קשרים עם ארגוני מחתרת וקבוצות טרור ועם קהילות אסלאמיות (בעיקר שיעיות) ברחבי העולם ובמזרח התיכון. במסגרת זאת פועלת איראן במדינות אפריקה, דרום אמריקה אסיה  ועוד. במזרח התיכון עומדת איראן בראש ציר שיעי אנטי-אמריקאי ואנטי-ישראל הנאבק נגד המדינות הסוניות במזרח התיכון בהנהגת סעודיה. בציר האיראני (“ציר ההתנגדות”) נכללות סוריה, לבנון, עיראק, תימן ובחרין. במדינות אלה מפעילה איראן ארגונים שלוחים (Proxies) הפועלים לקידום האינטרסים של איראן.

יחסי איראן ישראל ידעו עליות ומורדות. במהלך ימי שלטון השאה הייתה ברית פוליטית בין שתי המדינות לאחר המהפכה והקמת הרפובליקה האסלאמית באיראן חדלה איראן להכיר בישראל וניתקה את כל הקשרים הרשמיים עמה.

במסגרת יישום מדיניותה האנט-ישראלית, מרחיבה איראן את קשריה עם ארגוני הטרור הפועלים נגד ישראל. איראן מעודדת את ארגוני הטרור הפלסטינים, במיוחד הג’האד האסלאמי בפלסטין וחזבאללה לבצע פיגועים נגד ישראל. לצורך כך דואגת איראן למימון וחימוש ארגונים אלה. בשנים האחרונות נתפסו כמה משלוחי נשק גדולים מאיראן שהיו מיועדים לחימושם של ארגוני טרור.

לשם קידום האינטרסים האזוריים והעולמיים שלה חותרת איראן לפתח יכולת גרעינית צבאית כמו כ היא מפתחת טילים ארוכי טווח וראשי נפץ שהטווח שלהם מגיע מאיראן לישראל, מדינות המזרח התיכון ומדינות אירופה.