איראן

מבט לאיראן (15– 29 בדצמבר, 2019)

עלי-אכבר ולאיתי, יועצו הבכיר לעניינים בינלאומיים של מנהיג איראן, הזהיר בריאיון לערוץ טלוויזיה רוסי, כי התקיפות הישראליות בסוריה לא תעבורנה ללא תגובה. לאחר הפסקה של שמונה שנים, חידש הארגון האיראני לעלייה לרגל שיגור עולי רגל איראנים למקומות הקדושים לשיעים בסוריה. בעיראק נמשכים מאמצי איראן להשפיע על תהליך מינוי ראש הממשלה הזמני. דובר מפקדת המבצעים המשותפים בצבא עיראק, אמר כי שיתוף הפעולה הביטחוני בין עיראק, איראן, רוסיה וסוריה נמשך ברמות הבכירות במטרה לשמר את היציבות בגבול עיראק-סוריה ולמנוע את התבססות דאעש באזור. מגעים בין איראן לחות'ים בתימן: שר החוץ האיראני זריף נפגש בעומאן עם דובר המורדים החות'ים בתימן.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (15-1 בדצמבר, 2019)

איראן ממשיכה במאמציה לצמצם את השפעת המהומות הנמשכות בעיראק על האינטרסים האיראנים במדינה, ובכלל זה האינטרסים הכלכליים. על רקע המשך התבססות איראן במרחב אלבוכמאל שבגבול סוריה-עיראק דווח על שורת תקיפות שבוצעו לאחרונה נגד יעדים של איראן ומיליציות פרו-איראניות באזור. אתר חדשות לבנוני דיווח על הערכות חריגה של חזבאללה וכוח קדס של משמרות המהפכה בסמוך לעיירה רנכוס שבאזור אלקלמון מצפונית לדמשק לקראת פיגוע נקמה אפשרי על תקיפות צה"ל בסוריה.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (17 בנובמבר 2019 – 1 בדצמבר, 2019)

בתגובה לשיגור ארבע רקטות מסוריה לעבר ישראל ב-19 בנובמבר 2019, תקף צה"ל בליל ה-20 בנובמבר 2019 מטרות של כוח קדס של משמרות המהפכה ושל צבא סוריה. באיראן נשמרה העמימות סביב תקיפת יעדי משמרות המהפכה על-ידי צה"ל. רשת הטלוויזיה האמריקאית פוקס ניוז פרסמה תיעוד לווייני לפיו איראן בונה מחדש את הבסיס הצבאי אמאם עלי בסמוך לאלבוכמאל שבגבול סוריה-עיראק, במסגרת המחאה הנמשכת בעיראק, הציתו מפגינים בליל ה-27 בנובמבר 2019 את הקונסוליה האיראנית בעיר נג'ף שבדרום עיראק. שר החוץ האיראני, מחמד ג'ואד זריף, שוחח עם מזכ"ל הג'האד האסלאמי בפלסטין, זיאד אלנח'אלה, ועם ראש הלשכה המדינית של חמאס, אסמאעיל הניה, ובירך אותם על "הניצחון שהשיגה ההתנגדות הפלסטינית" נגד ישראל בסבב ההסלמה האחרון ברצועת עזה.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (3– 17 בנובמבר, 2019)

איראן גינתה בחריפות את הסיכול הממוקד שביצע צה"ל של בכיר הג'האד האסלאמי בפלסטין, בהאא' אבו-אלעטא. איראן וסוריה חתמו בראשית נובמבר על הסכם לשיתוף פעולה בתחום החשמל הכולל הרחבה ושיקום של רשת החשמל הסורית על-ידי חברות איראניות. על רקע המחאה הנמשכת בעיראק, פועלת איראן בהובלת מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה, קאסם סלימאני, בניסיון לתווך בין הסיעות השיעיות בפרלמנט העיראקי כדי להביא לסיום המשבר במדינה.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (20 באוקטובר – 3 בנובמבר, 2019)

תגובות בכירים איראנים להריגת מנהיג דאעש, אבו-בכר אלבגדאדי, שיקפו ניסיון איראני להמעיט מחשיבות הפעולה האמריקאית. לנסיגת המיליציות הכורדיות בצפון-מזרח סוריה, והביעה תקווה, כי ההסכם יאפשר להסיר את דאגותיה הביטחוניות של תורכיה ולשמר את הלכידות הטריטוריאלית בסוריה. בעקבות הפגנות המחאה בלבנון ובעיראק, האשימו בכירים איראנים, ובראשם מנהיג איראן ח'אמנהאי, את ארה"ב, ישראל וערב הסעודית בליבוי ההפגנות. התגובות באיראן משקפות חשש גובר מפני התערערות הסדר הפוליטי הנוכחי בלבנון ובעיראק והשלכותיה האפשריות על אינטרסים איראנים. על רקע המאמצים הנמשכים לסיום מלחמת האזרחים בתימן, נפגש שר החוץ האיראני זריף בטהראן עם דובר המורדים החות'ים בתימן
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (6– 20 באוקטובר, 2019)

איראן גינתה את המתקפה הצבאית התורכית בצפון סוריה ודרשה מתורכיה לעצור אותה. בכירים ואמצעי תקשורת איראנים הציגו את גל המחאה, שפקד בראשית אוקטובר את עיראק, כביטוי ל"מזימה מערבית" והאשימו את ארה"ב, סעודיה, ישראל והתקשורת המערבית בליבוי המחאה. למעלה משלושה מיליון עולי רגל איראנים הגיעו במחצית אוקטובר 2019 לעיראק לציון טקסי הארבעין המסמלים את סיום ארבעים ימי האבל על מות האמאם השיעי חסין.
להמשך קריאה...

איראן

“יצוא” המהפכה האסלאמית של איראן הוא עקרון בסיסי של המהפכה האיראנית מתחילתו. איראן שואפת להשיג הגמוניה אזורית ומעבר לכך לעמוד בראש העולם האסלאמי לשם כך מטפחת איראן, רשת של קשרים עם ארגוני מחתרת וקבוצות טרור ועם קהילות אסלאמיות (בעיקר שיעיות) ברחבי העולם ובמזרח התיכון. במסגרת זאת פועלת איראן במדינות אפריקה, דרום אמריקה אסיה  ועוד. במזרח התיכון עומדת איראן בראש ציר שיעי אנטי-אמריקאי ואנטי-ישראל הנאבק נגד המדינות הסוניות במזרח התיכון בהנהגת סעודיה. בציר האיראני (“ציר ההתנגדות”) נכללות סוריה, לבנון, עיראק, תימן ובחרין. במדינות אלה מפעילה איראן ארגונים שלוחים (Proxies) הפועלים לקידום האינטרסים של איראן.

יחסי איראן ישראל ידעו עליות ומורדות. במהלך ימי שלטון השאה הייתה ברית פוליטית בין שתי המדינות לאחר המהפכה והקמת הרפובליקה האסלאמית באיראן חדלה איראן להכיר בישראל וניתקה את כל הקשרים הרשמיים עמה.

במסגרת יישום מדיניותה האנט-ישראלית, מרחיבה איראן את קשריה עם ארגוני הטרור הפועלים נגד ישראל. איראן מעודדת את ארגוני הטרור הפלסטינים, במיוחד הג’האד האסלאמי בפלסטין וחזבאללה לבצע פיגועים נגד ישראל. לצורך כך דואגת איראן למימון וחימוש ארגונים אלה. בשנים האחרונות נתפסו כמה משלוחי נשק גדולים מאיראן שהיו מיועדים לחימושם של ארגוני טרור.

לשם קידום האינטרסים האזוריים והעולמיים שלה חותרת איראן לפתח יכולת גרעינית צבאית כמו כ היא מפתחת טילים ארוכי טווח וראשי נפץ שהטווח שלהם מגיע מאיראן לישראל, מדינות המזרח התיכון ומדינות אירופה.