איראן

שנה לחיסולו של קאסם סלימאני: איראן ניצבת בפני קשיים רבים, אך נחושה לבסס את השפעתה האזורית

בשנה שחלפה, מאז חיסולו של מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה, קאסם סלימאני, ניצבה איראן בפני קשיים הולכים וגוברים במדיניותה האזורית. מותו של סלימאני, שנחשב לקבלן הביצוע המרכזי של ההתבססות האיראנית במזרח התיכון, העלה סימני שאלה בנוגע ליכולתה של איראן להמשיך ולהעמיק את אחיזתה באזור. כמו כן, הועלו ספקות ביחס ליכולת של יורשו, אסמאעיל קאא'ני, לשמש תחליף ראוי. אולם ניתוח התנהלותה האזורית של איראן בשנה האחרונה מצביע, כי חרף הקשיים ההולכים וגוברים היא נחושה להמשיך ולקדם את יעדיה האזוריים, שבמרכזם עומדים סילוק הכוחות האמריקאים מהמזרח התיכון, שימור והעמקת ההשפעה האיראנית בסוריה ובעיראק והמשך ציודו של חזבאללה באמצעי לחימה מתקדמים, ובמרכזם הטילים המדויקים, לצורך המערכה העתידית נגד ישראל. לכוח קדס תחת פיקודו של קאא'ני נועד תפקיד מפתח בקידום מדיניות זאת, להערכתנו תוך ביזור חלק מסמכויות מפקד הכוח וחזרה לדפוס הפעולה שאפיין את כוח קדס בעבר, קרי- כוח מצומצם ואיכותי הפועל בחשאיות מול ארגונים שליחים המופעלים ע"י איראן.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (13– 27 בדצמבר 2020)

בכירים סורים הצהירו בימים האחרונים, כי אין בכוונת סוריה לדרוש את נסיגת הכוחות האיראנים מהמדינה. יועצת הנשיא אסד אמרה, כי סוריה אינה דורשת את יציאת איראן או חזבאללה מהמדינה וכי גם סוריה אינה יכולה לבקש מסוריה להוציא את איראן משטחה. מקורות סורים דיווחו על הסכמות בין איראן ורוסיה בנוגע להיערכות כוחותיהם באזור אלבוכמאל שבגבול סוריה-עיראק. בריאיון לרשת טלוויזיה אפגאנית התייחס שר החוץ האיראני, מחמד ג'ואד זריף, לפעילות לוחמי החטיבה האפגאנית פאטמיון הפועלת בחסות משמרות המהפכה בסוריה.
להמשך קריאה...

החתרנות האיראנית בבחרין: משרד החוץ האמריקאי הטיל סנקציות על פלוגות אלמח’תאר, ארגון טרור בחריני המופעל ע”י איראן

ב-15 בדצמבר 2020 הודיע משרד החוץ האמריקאי על הטלת סנקציות על ארגון הטרור הבחריני פלוגות אלמח'תאר (סריא אלמח'תאר). בהודעת משרד החוץ נאמר כי הארגון מקבל סיוע כספי ולוגיסטי ממשמרות המהפכה האיראנים וכי מטרתו היא להפיל את ממשלת בחרין ולהגביר את ההשפעה האיראנית במדינה (אתר מחמ"ד, 15 בדצמבר 2020). שר החוץ האמריקאי מסר, כי הארגון תכנן לבצע התקפות נגד אמריקאים השוהים בבחרין והציע תגמול כספי עבור רצח אנשי ממשל בחרינים (רויטרס, 15 בדצמבר 2020).
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (29 בנובמבר 2020 – 13 בדצמבר 2020)

שר החוץ הסורי החדש, פיצל אלמקדאד, הגיע לביקור רשמי בטהראן. על רקע ביקורת גוברת באיראן על כך שהיקף הקשרים הכלכליים בין איראן לסוריה ולעיראק אינו מספק, פרסם הארגון האיראני לפיתוח מסחר נתונים עדכניים בנוגע להיקף היצוא האיראני לסוריה. שגריר איראן בעיראק, אירג' מסג'די, אישר בריאיון טלוויזיוני, כי מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה, אסמאעיל קאא'ני, ביקר לאחרונה בעיראק ונפגש עם בכירים עיראקים. סוכנות הידיעות "רויטרס" דיווחה על הרחבת מאמצי איראן לבסס את השפעתה הדתית בעיראק באמצעות פיתוח המקומות הקדושים לשיעה במדינה.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (15 בנובמבר 2020 – 29 בנובמבר 2020)

בכירים איראנים נמנעו מתגובה רשמית להודעת דובר צה"ל על תקיפת מטרות של משמרות המהפכה וצבא סוריה בעקבות חשיפת שתי זירות מטענים בגבול ישראל-סוריה ברמת הגולן. שר החוץ האיראני זריף ויועצו המיוחד של יו"ר המג'לס נפגשו בטהראן עם שליח מזכ"ל האו"ם לענייני סוריה, גיר פרדסן. שר ההגנה העיראקי ביקר במחצית נובמבר בטהראן ונפגש עם בכירים איראנים, בהם שר ההגנה, הרמטכ"ל, מפקד משמרות המהפכה ומזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי. מקורות עיראקיים דיווחו, כי מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה, אסמאעיל קאא'ני, ביקר ב-18 בנובמבר 2020 בבגדאד ונפגש עם ראש ממשלת עיראק, מצטפא אלכאט'מי, ועם ראשי המיליציות השיעיות הנתמכות על-ידי איראן.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (1 –15 בנובמבר 2020)

יועצו הבכיר של שר החוץ האיראני, עלי-אצע'ר ח'אג'י (Ali-Asghar Khaji), ביקר בדמשק ודן עם הנשיא אסד בהמשך תהליך ההסדרה בסוריה, בהתפתחויות באזור וביחסים בין שתי המדינות. סגן שר ההגנה האיראני ביקר בבגדאד בראש משלחת צבאית-ביטחונית בכירה ונפגש עם בכירים עיראקים, בראשם היועץ לביטחון לאומי של עיראק ושר הפנים העיראקי. חשש איראני ממאמצים נמשכים לבלום את השפעתה הכלכלית בסוריה ובעיראק.
להמשך קריאה...

איראן

“יצוא” המהפכה האסלאמית של איראן הוא עקרון בסיסי של המהפכה האיראנית מתחילתו. איראן שואפת להשיג הגמוניה אזורית ומעבר לכך לעמוד בראש העולם האסלאמי לשם כך מטפחת איראן, רשת של קשרים עם ארגוני מחתרת וקבוצות טרור ועם קהילות אסלאמיות (בעיקר שיעיות) ברחבי העולם ובמזרח התיכון. במסגרת זאת פועלת איראן במדינות אפריקה, דרום אמריקה אסיה  ועוד. במזרח התיכון עומדת איראן בראש ציר שיעי אנטי-אמריקאי ואנטי-ישראל הנאבק נגד המדינות הסוניות במזרח התיכון בהנהגת סעודיה. בציר האיראני (“ציר ההתנגדות”) נכללות סוריה, לבנון, עיראק, תימן ובחרין. במדינות אלה מפעילה איראן ארגונים שלוחים (Proxies) הפועלים לקידום האינטרסים של איראן.

יחסי איראן ישראל ידעו עליות ומורדות. במהלך ימי שלטון השאה הייתה ברית פוליטית בין שתי המדינות לאחר המהפכה והקמת הרפובליקה האסלאמית באיראן חדלה איראן להכיר בישראל וניתקה את כל הקשרים הרשמיים עמה.

במסגרת יישום מדיניותה האנט-ישראלית, מרחיבה איראן את קשריה עם ארגוני הטרור הפועלים נגד ישראל. איראן מעודדת את ארגוני הטרור הפלסטינים, במיוחד הג’האד האסלאמי בפלסטין וחזבאללה לבצע פיגועים נגד ישראל. לצורך כך דואגת איראן למימון וחימוש ארגונים אלה. בשנים האחרונות נתפסו כמה משלוחי נשק גדולים מאיראן שהיו מיועדים לחימושם של ארגוני טרור.

לשם קידום האינטרסים האזוריים והעולמיים שלה חותרת איראן לפתח יכולת גרעינית צבאית כמו כ היא מפתחת טילים ארוכי טווח וראשי נפץ שהטווח שלהם מגיע מאיראן לישראל, מדינות המזרח התיכון ומדינות אירופה.