איראן

מבט לאיראן (9– 23 בדצמבר 2021)

מקורות סורים דיווחו, כי איראן הציבה כלי טיס בלתי מאוישים חדשים בבסיס חיל האוויר הסורי T-4 במזרח חמץ והחלה להפעילם למשימות מודיעין במסגרת פעילות הכוחות הפרו-איראנים נגד גורמי דאעש הפועלים באזור. סגן נשיא איראן נפגש עם שגריר סוריה בטהראן, דן עימו בקשרים בין שתי המדינות ובהתפתחויות באזור וקרא לו לפעול למימוש הסכמי שיתוף הפעולה, שנחתמו בין המדינות. שגריר איראן בתימן, חסן אירלו, מת מקורונה. אירלו, ששירת בעבר בכוח קדס של משמרות המהפכה, מונה כשגריר באוקטובר 2020, ונתפס כאחראי מטעם איראן על הקשר עם החות'ים. דובר משרד החוץ האיראני גינה את ביקור ראש הממשלה, נפתלי בנט, באיחוד האמירויות והצהיר, כי הוא מערער את הביטחון באזור ומנוגד לאינטרסים של העולם המוסלמי ומדינות ערב.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (9-2 בדצמבר 2021)

שר החוץ הסורי, פיצל אלמקדאד, הגיע לביקור בן יומיים באיראן, לראשונה מאז כניסתו של אבראהים ראיסי לתפקיד נשיא איראן. במהלך הביקור נפגש שר החוץ עם הנשיא ראיסי ועם שר החוץ האיראני ודן עימם בחיזוק הקשרים בין שתי המדינות ובהתפתחויות בסוריה ובאזור. על רקע ביקורו של שר התעשייה והמסחר האיראני בסוריה ופתיחת היריד המסחרי האיראני בדמשק בסוף נובמבר, שבו בכירים כלכליים באיראן וקראו לפתרון הבעיות המעכבות את הרחבת קשרי המסחר בין שתי המדינות. מנכ"ל הארגון האיראני לפיתוח מסחר עדכן, כי 50 מיליון דולר הוקצו לתמיכה בחברות איראניות המייצאות לסוריה.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (18 בנובמבר 2021 – 2 בדצמבר 2021)

פרשן איראני בכיר הכחיש בריאיון לסוכנות הידיעות "תסנים" המזוהה עם משמרות המהפכה את הדיווחים לפיהם שלטונות סוריה פעלו לסיום תפקידו של מפקד הכוחות האיראנים בסוריה. חטיבת פאטמיון האפגאנית הפועלת בחסות משמרות המהפכה בסוריה קיימה בסוף נובמבר תמרון בהשתתפות כוחות מיוחדים, חי"ר ושריון. מזכ"ל חזבאללה, חסן נצראללה, אמר בנאום טלוויזיוני, כי מאז חודש ספטמבר שילם ארגונו למעלה מעשרה מיליון דולרים על הבאת דלק וסולר מאיראן ללבנון. שר החוץ האיראני גינה את החלטת בריטניה להכריז על חמאס כארגון טרור וציין, כי לא ניתן להשכיח את זכויות הפלסטינים באמצעות "סילוף עובדות".
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (4 בנובמבר 2021 – 18 בנובמבר 2021)

במוקד אירועי השבוע מפקד כוחות משמרות המהפכה בסוריה, ג’ואד ע’פארי, סיים את שליחותו בסוריה וערך ביקור פרידה מלוחמי המיליציות השיעיות במזרח המדינה. על רקע סיום תפקידו של הבכיר האיראני בסוריה, דיווח ערוץ “אלערביה” הסעודי, כי ע’פארי הועבר מתפקידו בעקבות התערבות מצד בכירים במשטר הסורי, ובראשם הנשיא אסד, שלא היו מרוצים מפעילותו. דיווח זה, שמהימנותו אינה
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (21 באוקטובר – 4 בנובמבר 2021)

גורמים אמריקאים העריכו, כי איראן היא שעומדת מאחורי מתקפת כלי הטיס הבלתי מאוישים ב-20 באוקטובר 2021 נגד בסיס הקואליציה הבינלאומית בהובלת ארצות הברית בבסיס אלתנף. אתר אופוזיציה סורי דיווח על פתיחת חמישה משרדים חדשים של המיליציה הפרו-איראנית אלהאשמיון באזור דיר אלזור. ראש הארגון האיראני לפיתוח מסחר הודיע, כי איראן וסוריה יחתמו בסוף נובמבר 2021 על הסכם סחר חופשי ביניהן. שגריר איראן בעיראק הודיע בסוף אוקטובר 2021, כי אזרחים איראנים לא יידרשו מעתה לוויזה לצורך כניסתם לעיראק בדרך האוויר. שליחו המיוחד של נשיא איראן לענייני אפגניסטאן נפגש במוסקבה עם משלחת של הטאלבאן בראשות סגן ראש הממשלה הזמנית באפגניסטאן.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (7 – 21 באוקטובר 2021)

התקשורת האיראנית הסתפקה בדיווחים אינפורמטיביים על אודות חיסולו בסוריה של מדחת אלצאלח, ששימש כאחראי מטעם משטר אסד לניהול "תיק הגולן". שר החוץ האיראני, חסין-אמיר עבדאללהיאן, ביקר בראשית אוקטובר בסוריה ובלבנון. דובר משרד החוץ האיראני גינה את העימותים האלימים, שפרצו ב-14 באוקטובר 2021 בבירות, והאשים את ישראל בתמיכה במבצעי הירי לעבר תומכי חזבאללה.כמה אמצעי תקשורת באיראן הביעו דאגה מתוצאות הבחירות הפרלמנטריות בעיראק, בהן זכה זרם אלצדר בהנהגת איש הדת מקתצא אלצדר בהישג משמעותי ואילו קואליציית פתח המזוהה עם המיליציות השיעיות הפרו-איראניות ספגה מפלה קשה.
להמשך קריאה...

איראן

“יצוא” המהפכה האסלאמית של איראן הוא עקרון בסיסי של המהפכה האיראנית מתחילתו. איראן שואפת להשיג הגמוניה אזורית ומעבר לכך לעמוד בראש העולם האסלאמי לשם כך מטפחת איראן, רשת של קשרים עם ארגוני מחתרת וקבוצות טרור ועם קהילות אסלאמיות (בעיקר שיעיות) ברחבי העולם ובמזרח התיכון. במסגרת זאת פועלת איראן במדינות אפריקה, דרום אמריקה אסיה  ועוד. במזרח התיכון עומדת איראן בראש ציר שיעי אנטי-אמריקאי ואנטי-ישראל הנאבק נגד המדינות הסוניות במזרח התיכון בהנהגת סעודיה. בציר האיראני (“ציר ההתנגדות”) נכללות סוריה, לבנון, עיראק, תימן ובחרין. במדינות אלה מפעילה איראן ארגונים שלוחים (Proxies) הפועלים לקידום האינטרסים של איראן.

יחסי איראן ישראל ידעו עליות ומורדות. במהלך ימי שלטון השאה הייתה ברית פוליטית בין שתי המדינות לאחר המהפכה והקמת הרפובליקה האסלאמית באיראן חדלה איראן להכיר בישראל וניתקה את כל הקשרים הרשמיים עמה.

במסגרת יישום מדיניותה האנט-ישראלית, מרחיבה איראן את קשריה עם ארגוני הטרור הפועלים נגד ישראל. איראן מעודדת את ארגוני הטרור הפלסטינים, במיוחד הג’האד האסלאמי בפלסטין וחזבאללה לבצע פיגועים נגד ישראל. לצורך כך דואגת איראן למימון וחימוש ארגונים אלה. בשנים האחרונות נתפסו כמה משלוחי נשק גדולים מאיראן שהיו מיועדים לחימושם של ארגוני טרור.

לשם קידום האינטרסים האזוריים והעולמיים שלה חותרת איראן לפתח יכולת גרעינית צבאית כמו כ היא מפתחת טילים ארוכי טווח וראשי נפץ שהטווח שלהם מגיע מאיראן לישראל, מדינות המזרח התיכון ומדינות אירופה.