אלקאעדה

מבט לג’האד העולמי (28-22 בדצמבר 2016)

העיר חלב נמצאת עתה בשליטה מלאה של הכוחות הסוריים. הכוחות הסורים והרוסים עוסקים עתה בפינוי מוקשים ומטענים; שמירה על הסדר והגשת סיוע רפואי. נמסר כי חלק מהתושבים החלו לשוב בהדרגה לבתיהם. השבוע לא היו שינויים משמעותיים בלחימה בשכונות המזרחיות של מוצול. מבצע פיגוע הדריסה בשוק חג המולד בברלין התגלה ונורה במילאנו.
להמשך קריאה...

חדשות הטרור והסכסוך הישראלי-פלסטיני (21 – 27 בדצמבר 2016)

מוקד אירועי השבוע עמדה החלטת מועצת הביטחון של האו”ם 2334, שעסקה בעיקר בסוגית ההתנחלויות. ההחלטה נתפסה ע”י הפלסטינים כהישג משמעותי וכניצחון היסטורי. היא זכתה לתמיכה גורפת מקיר לקיר בזירה הפנים-פלסטינית. ובשטח אין חדש. ביהודה ושומרון נמשך הטרור העממי והשבוע מצא ביטויו בפיגועי דקירה, פיגועי ירי, השלכת בקבוקי תבערה וידוי אבנים.
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי (21-15 בדצמבר 2016)

במוקד אירועי השבוע עמדו שני פיגועים רבי נפגעים, בירדן ובגרמניה. השבוע התבצע פינויי אזרחים ופעילי ארגוני המורדים ממזרח חלב. סה”כ פונו כ-25,000 בני אדם והכוונה היא להגיע ל-50,000. על רקע הקשיים שהתגלעו בביצוע ההסכם קיבלה מועצת הביטחון של האו”ם החלטה להציב משקיפים, שיפקחו על הפינוי ועל הגעת סיוע הומניטארי לתושבים.
להמשך קריאה...

השלכות אובדן מרחב סרת על מעמדו של דאעש בלוב ועל צביונה של “המדינה האסלאמית” (הערכה ראשונית)

ב-5 בדצמבר 2016, לאחר קרבות שנמשכו כ-7 חודשים, הושלם כיבושה של העיר סרת, “בירת” דאעש בלוב (ובצפון אפריקה כולה). פאיז אלסראג’, יו”ר מועצת הנשיאות של ממשלת ההסכמה, הודיע ב-17 בדצמבר באופן רשמי על סיום הפעולות הצבאיות בסרת ועל שחרורה מידי דאעש. כוחות ממשלת ההסכמה, המבוססים על המליציה האסלאמית “שחר לוב”, כבשו את העיר סרת ואת
להמשך קריאה...

מאז תחילת המתקפה על מוצול ניכרת מוטיבציה גבוהה של דאעש להוציא לפועל פיגועים ברחבי העולם. אולם למרות כמה “הצלחות” לא הצליח דאעש עד כה ליצור רצף של פיגועים, שיסיט את תשומת הלב מקשייו הגוברים בעיראק ובסוריה

בחודשיים שחלפו מאז תחילת המערכה על מוצול ניכר מאמץ של דאעש לקדם ביצוע פיגועים ברחבי העולם, בדגש על מדינות המערב ומדינות נוספות הנוטלות חלק בלחימה נגדו. במסגרת זאת יצא דאעש בקמפיין הסברתי הכולל קריאות חוזרות ונשנות לתומכיו לבצע פיגועים במקומות מגוריהם על מנת לסייע למדינה האסלאמית להילחם נגד אויביה (“פיגועי השראה”).
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (4 בדצמבר – 18 בדצמבר, 2016)

איראן בירכה על נפילת העיר חלב בידי כוחותיו של הנשיא אסד. סגן מפקד משמרות המהפכה הצהיר, כי שחרור חלב הוא הצעד הראשון בהצלחת “צבא האסלאם” מול המערב והביע תקווה, כי בקרוב ישוחררו גם מוסול שבעיראק, תימן ובחרין.
להמשך קריאה...

אלקאעדה

אלקאעדה הוא ארגון טרור אסלאמי סוני עולמי, שהוקם על ידי פעיל הטרור הפלסטיני עבדאללה עזאם ב־1988. מקורו של ארגון אלקאעדה הוא באפגניסטאן בתנועת מחתרת שפעלה נגד הכיבוש הסובייטי. מאז הקמתו פעל אלקאעדה בהנהגתו ובמימונו של אסאמה בן לאדן. אלקאעדה הוגדר רשמית כגוף מאורגן בשנת 1988 על ידי מייסדו ומנהיגו הראשון  אסאמה בן לאדן. מאז שהוגדר כגוף מאורגן הפך אלקאעדה לארגון טרור אסלאמי סוני עולמי הפועל בזירות רבות ברחבי העולם. מבחינה אידיאולוגית מתבסס אלקאעדה על האסכולה הסלפית באסלאם תוך ראיית הג’האד כחובה אישית של כל מוסלמי.

ארגון אלקאעדה אינו פועל במסגרת היררכית ברורה, אלא כקונפדרציה של ארגוני טרור, שמוציאים אל הפועל את האידאולוגיה והטקטיקה של הארגון. אסאמה בן לאדן שימש מקור השראה והכוונה לעשיית הטרור. הארגון גם מעניק סיוע ותמיכה בהיבטים שונים לארגוני טרור הדוגלים בג’יהאד עולמי ברחבי העולם

אלקאעדה עמד מאחורי שורת פיגועי ראווה נגד ארה”ב שהבולט שבהם היה הפיגוע במגדלי התאומים בניו יורק ב-11 בספטמבר 2001. פעולות אלקאעדה גם כללו פגיעה באוכלוסייה אזרחית ובאתרים קדושים לבני הדתות השונות. לאחר מרדף ממושך נהרג אסאמה בן לאדן מנהיג אלקאעדה על ידי כוחות של צבא ארה”ב ב-2 במאי 2011. את מקומו תפס אימן אלט’ואהרי, סגנו של בן לאדן, ממוצא מצרי, שאף הוא ממקימי אלקאעדה.

בשנים האחרונות נחלש מוקד אלקאעדה באפגניסטאן ופקיסטאן. במקביל התחזקו התארגנויות מקומיות המזוהות עם אלקאעדה במדינות מוסלמיות שונות ביניהם: ארגון אלקאעדה בחצי האי ערב (AQAP), שמרכזו בתימן; אלקאעדה במע’רב האסלאמי (AQIM) וחזית פתח אלשאם שמרכזה בסוריה.