הסכסוך הישראלי פלסטיני

חדשות הטרור והסכסוך הישראלי-פלסטיני (21 – 27 בדצמבר 2011)

נמשך “טפטוף” ירי רקטות ופגזי מרגמה לעבר הנגב המערבי. אסמאעיל הניה, ראש ממשל חמאס ברצועה, מקיים סבב ביקורים בכמה מדינות ערביות/מוסלמיות, הראשון מאז 2007. בקהיר הסתיים סבב שיחות נוסף במסגרת הדיאלוג הפנים-פלסטיני. שני הצדדים ניסו ליצור דימוי תקשורתי של אוירה טובה ושל התקדמות שהושגה, הגם שנותרו ביניהם פערים ומתחים.
להמשך קריאה...

האחים המוסלמים בעולם הערבי ובקהילות האסלאמיות במערב אירופה

עבודת מחקר זאת, המהווה המשך והרחבה לעבודת מחקר קודמת ממרס 2011, בוחנת את תנועת האחים המוסלמים במצרים ובמדינות ערביות אחרות על רקע הטלטלה העזה הפוקדת בשנה האחרונה את המזה”ת. העבודה עוסקת באופייה הייחודי של התנועה בכל מדינה, במערכת יחסיה עם המשטרים השונים ובסיכוייה להיבנות מהטלטלה האזורית. כמו כן, בוחנת העבודה את שלוחות תנועת האחים המוסלמים
להמשך קריאה...

חדשות הטרור והסכסוך הישראלי-פלסטיני (14 – 20 בדצמבר 2011)

במוקד אירועי השבוע עמד סיומו של השלב השני של העסקה להשבת גלעד שליט. 550 אסירים נוספים הועברו לידי הרשות הפלסטינית וחמאס. דוברים פלסטינים שבו והדגישו את הצורך לשחרר את יתר המחבלים יום השנה ה-24 להקמת חמאס צוין בעצרת מרכזית בעזה.
להמשך קריאה...

חדשות הטרור והסכסוך הישראלי-פלסטיני (7 – 13 בדצמבר 2011)

במוקד אירועי השבוע עמד סבב הסלמה נוסף בדרום ישראל (10-8 בדצמבר). תחילת בתקיפת כלי טיס של חיל האוויר, שגרמה למותם של שני פעילי טרור. על מרבית אירועי הירי נטלו אחריות וועדות ההתנגדות העממית אליהם הצטרפו כמה ארגונים נוספים ובהם גדודי חללי אלאקצא.
להמשך קריאה...

פינוי מפקדת חמאס מסוריה: תמונת מצב וניתוח ראשוני של המשמעויות

על רקע התערערות משטרו של בשאר אסד מתבצע לאחרונה תהליך פינוי של מפקדת חמאס מסוריה. על פי פרסומים בתקשורת מרבית פעילי חמאס כבר עזבו את המדינה.
להמשך קריאה...

חדשות הטרור והסכסוך הישראלי-פלסטיני (30 בנובמבר – 6 בדצמבר 2011)

השבוע נורתה רקטה אחת מרצועת עזה לנגב המערבי. ובאשר ללבנון- ארגון גדודי עבדאללה עזאם, ארגון המזוהה עם הג’האד העולמי, פרסם הודעה כי הוא אינו אחראי לירי הרקטות לעבר הגליל המערבי בליל 29-28 בנובמבר (לאחר שקודם לכן, בעקבות הירי, פורסמה נטילת אחריות של הארגון לירי). סוכנות רויטרס ועיתון הארץ, המסתמך על מקורות פלסטינים, דיווחו כי פעילי
להמשך קריאה...

הסכסוך הישראלי פלסטיני

הסכסוך הישראלי פלסטיני הינו סכסוך בעל אופי לאומי, בין שני עמים היושבים בארץ ישראל: העם היהודי והעם הפלסטיני. הסכסוך הישראלי פלסטיני נמשך כבר למעלה ממאה שנה והוא אחד הסכסוכים הבולטים והמרכזיים בעולם. שורשי הסכסוך הישראלי פלסטיני עמוקים והם נעוצים עוד במאה ה-19, עם עליית התנועות הלאומיות בעולם, ובכללם התנועה הציונית, שחרתה על דגלה עלייה לארץ ישראל והקמת בית לאומי לעם היהודי. אופיו הלאומי של הסכסוך הישראלי פלסטיני התגבש והתעצם בתקופה שלאחר מלחמת העולם הראשונה.

בין הסוגיות העומדות במוקד הסכסוך הישראלי פלסטיני גבולות הקבע, הסדרי ביטחון, תביעת ישראל להכרה פלסטינית בקיומו של העם היהודי, מעמד הפליטים הפלסטינים, השליטה בירושלים, ההתנחלויות הישראליות ביהודה ושומרון, חלוקת משאבי המים וחלוקת משאבים נוספים ביהודה ושומרון.

מאפיין בולט של הסכסוך הישראלי פלסטיני, הוא גילויי האלימות והטרור הקשים ברצועת עזה וביהודה ושומרון המלווים אותו לאורך כל שנות קיומו. הלחימה מבוצעת על ידי תאי טרור ויחידים. גילויי אלימות אלה הביאו לאבדות רבות בנפש וברכוש משני צדי המתרס.

במהלך השנים נעשו ניסיונות רבים ליישוב הסכסוך הישראלי פלסטיני. מרבית ההצעות ניסו לקדם פתרון קבע אשר כרוך ביצירת אוטונומיה פלסטינית או מדינה פלסטינית עצמאית שתוקם לצד מדינת ישראל. פתרון הקרוי “שתי מדינות לשני עמים”. פתרון נוסף שהוצע ליישוב הסכסוך הוא “פתרון מדינה אחת” שלפיו כל ארץ ישראל המערבית כולל רצועת עזה ויהודה ושומרון תהפוך למדינה דו לאומית. הניסיונות לא צלחו בשל חילוקי דעות על אופי הפתרון ובשל אי אמון בסיסי בין הצדדים.