הסכסוך הישראלי פלסטיני

מקומו של הטרור הפלסטיני בהחלטת מועצת הביטחון 2334

ב-23 בדצמבר 2016 קיבלה מועצת הביטחון את החלטת 2334, שזכתה לתמיכת 14 חברות במועצה. ארה”ב נמנעה ובכך איפשרה את קבלת ההחלטה. ההחלטה עסקה בעיקר בסוגיית התנחלויות ביהודה, שומרון ומזרח ירושלים, שסביבה קיים קונצנזוס בינלאומי נרחב. סוגיית הטרור שזורה בהחלטה אולם המשקל היחסי שניתן לנושא הטרור הינו נמוך, בניגוד בולט לעיסוק הנרחב בהתנחלויות המוצגות כמכשול העיקרי
להמשך קריאה...

תגובות פלסטיניות להחלטת מועצת הביטחון 2334

מועצת הביטחון של האו”ם קיבלה ב-23 בדצמבר 2016 ברוב קולות את החלטה 2334 (תחת פרק 6 במגילת האו”ם). ההחלטה עוסקת ברובה בהתנחלויות, נושא שסביבו קיים קונצנזוס בינלאומי נרחב. ההצבעה נערכה בעקבות הצעת החלטה שהגישו ניו זילנד, סנגל, וונצואלה ומלזיה לאחר שמצרים הודיעה, כי משכה את הצעתה. בעד ההצעה הצביעו 14 מדינות. ארה”ב נמנעה ובכך איפשרה
להמשך קריאה...

חדשות הטרור והסכסוך הישראלי-פלסטיני (21 – 27 בדצמבר 2016)

מוקד אירועי השבוע עמדה החלטת מועצת הביטחון של האו”ם 2334, שעסקה בעיקר בסוגית ההתנחלויות. ההחלטה נתפסה ע”י הפלסטינים כהישג משמעותי וכניצחון היסטורי. היא זכתה לתמיכה גורפת מקיר לקיר בזירה הפנים-פלסטינית. ובשטח אין חדש. ביהודה ושומרון נמשך הטרור העממי והשבוע מצא ביטויו בפיגועי דקירה, פיגועי ירי, השלכת בקבוקי תבערה וידוי אבנים.
להמשך קריאה...

חדשות הטרור והסכסוך הישראלי-פלסטיני (14 – 20 בדצמבר 2016)

השבוע בוצעו שלושה פיגועי ירי לעבר כלי רכב ישראליים, שנסעו באזור שמצפון לראמאללה. כמו כן בוצע פיגוע דקירה, סמוך לשער האריות בעיר העתיקה בירושלים. בתוניס דווח על הריגתו של מחמד אלזוארי, מהנדס במקצועו. הזרוע הצבאית של חמאס פרסמה הודעה רשמית בה נאמר, כי אלזוארי שימש כפעיל בכיר בזרוע הצבאית, שפיקח על מערך כלי הטיס הבלתי
להמשך קריאה...

חדשות הטרור והסכסוך הישראלי-פלסטיני (7 – 13 בדצמבר 2016)

השבוע אירעו שני ניסיונות לביצוע פיגועים (פיגוע דריסה ופיגוע דקירה). כמו כן נמשכו גילויים נוספים של הטרור העממי ביהודה ושומרון. כוחות הביטחון הישראליים חשפו לאחרונה כמה חוליות טרור. על רקע המתיחות הגוברת בין חמאס לבין הארגונים הסלפים-ג’האדיסטים ברצועה דיווחו גורמי חמאס כי עצרו בשבועות האחרונים כ-350 פעילים.
להמשך קריאה...

הועידה השביעית של פתח שבה והעניקה לגיטימציה לטרור העממי (המכונה ע”י אבו מאזן ודוברי פתח “התנגדות עממית בדרכי שלום”)

הועידה השביעית של פתח, שהתקיימה בראמאללה (29 בנובמבר- 4 בדצמבר 2016) עסקה ברובה בסוגיות פנים- פלסטיניות, כשברקע “המאבק על הירושה” בשלהי תקופתו של אבו מאזן. אולם בועידה נדונה גם האסטרטגיה מול ישראל, הן בשטח והן בזירה הבינלאומית. מעיון בנאומו של אבו מאזן, ומהתבטאויות בכירי פתח, עולה, כי הועידה החליטה לבסס ולחזק את תפיסת “ההתנגדות העממית”,
להמשך קריאה...

הסכסוך הישראלי פלסטיני

הסכסוך הישראלי פלסטיני הינו סכסוך בעל אופי לאומי, בין שני עמים היושבים בארץ ישראל: העם היהודי והעם הפלסטיני. הסכסוך הישראלי פלסטיני נמשך כבר למעלה ממאה שנה והוא אחד הסכסוכים הבולטים והמרכזיים בעולם. שורשי הסכסוך הישראלי פלסטיני עמוקים והם נעוצים עוד במאה ה-19, עם עליית התנועות הלאומיות בעולם, ובכללם התנועה הציונית, שחרתה על דגלה עלייה לארץ ישראל והקמת בית לאומי לעם היהודי. אופיו הלאומי של הסכסוך הישראלי פלסטיני התגבש והתעצם בתקופה שלאחר מלחמת העולם הראשונה.

בין הסוגיות העומדות במוקד הסכסוך הישראלי פלסטיני גבולות הקבע, הסדרי ביטחון, תביעת ישראל להכרה פלסטינית בקיומו של העם היהודי, מעמד הפליטים הפלסטינים, השליטה בירושלים, ההתנחלויות הישראליות ביהודה ושומרון, חלוקת משאבי המים וחלוקת משאבים נוספים ביהודה ושומרון.

מאפיין בולט של הסכסוך הישראלי פלסטיני, הוא גילויי האלימות והטרור הקשים ברצועת עזה וביהודה ושומרון המלווים אותו לאורך כל שנות קיומו. הלחימה מבוצעת על ידי תאי טרור ויחידים. גילויי אלימות אלה הביאו לאבדות רבות בנפש וברכוש משני צדי המתרס.

במהלך השנים נעשו ניסיונות רבים ליישוב הסכסוך הישראלי פלסטיני. מרבית ההצעות ניסו לקדם פתרון קבע אשר כרוך ביצירת אוטונומיה פלסטינית או מדינה פלסטינית עצמאית שתוקם לצד מדינת ישראל. פתרון הקרוי “שתי מדינות לשני עמים”. פתרון נוסף שהוצע ליישוב הסכסוך הוא “פתרון מדינה אחת” שלפיו כל ארץ ישראל המערבית כולל רצועת עזה ויהודה ושומרון תהפוך למדינה דו לאומית. הניסיונות לא צלחו בשל חילוקי דעות על אופי הפתרון ובשל אי אמון בסיסי בין הצדדים.