הסכסוך הישראלי פלסטיני

מבט לטרור ולסכסוך הישראלי-פלסטיני ( 27-21 בדצמבר 2022)

השבוע בוצעו ארבעה פיגועים: פיגוע משולב בכפר קאסם ושלושה פיגועי ירי באזור השומרון, ללא נפגעים. כוחות הביטחון חשפו תשתית טרור, שאוכוונה ע"י ארגוני טרור בעזה, ואנשיה תכננו לבצע פיגועים בשטח ישראל. ברצועת עזה נשמר השקט היחסי. בעקבות הגשמים נגרמו הצפות רבות. ממשל חמאס האשים את ישראל בהצפות בשל פתיחת סכרי מים סמוך לגבול עם עזה. הרשות הפלסטינית נערכת לקראת הקמת הממשלה החדשה בישראל. בכינוס הנהגה בראשות אבו מאזן הוחלט על פתיחת מערכה מדינית ודיפלומטית הכוללת פנייה לגופים בינלאומיים בהם מוסדות האו"ם, בית הדין הפלילי הבינלאומי ובית הדין הבינלאומי לצדק.
להמשך קריאה...

הרשות הפלסטינית מאשימה את ישראל בהרג שחקן כדורגל, פעיל חמאס שהתעמת עם כוחות צה”ל בשכם

בליל 22-21 בדצמבר 2022 בעת כניסת מתפללים ישראליים למתחם קבר יוסף בשכם בליווי כוחות צה"ל, התפתחו עימותים אלימים בין כוחות צה"ל לבין כמה עשרות חמושים פלסטינים. בתקשורת הפלסטינית דווח על מותו של אחמד עאטף מצטפא דראע'מה, בן 23. בהודעה צוין כי ההרוג היה כדורגלן ששיחק בקבוצת ת'קאפי בטולכרם. דראע'מה היה פעיל חמאס אשר הגיע ככל הנראה מטובאס לשכם במטרה להתעמת עם חיילי צה"ל. ברשות הפלסטינית הדגישו את היותו של דראע'מה שחקן כדורגל. בכירי הרשות מיהרו לגנות את ישראל על הריגתו וקראו לגורמים בינלאומיים ובכלל זה הפדרציה הבינלאומית לכדורגל (פיפ"א) לגנות את ישראל ולנקוט נגדה בצעדי ענישה.
להמשך קריאה...

מבט לטרור ולסכסוך הישראלי-פלסטיני (20-14 בדצמבר 2022)

השבוע בוצעו שני פיגועי ירי, שניהם ללא נפגעים. בכבישי יהודה ושומרון נמשכו יידוי האבנים והשלכת בקבוקי התבערה. כוחות הביטחון המשיכו בפעילות הסיכול ברחבי יהודה ושומרון. לקראת חג החנוכה, פועלים הארגונים הפלסטיניים "לחמם" את המצב בהר הבית ומזהירים מפני כניסת ישראלים למקום. מותו של האסיר הביטחוני, פעיל פתח, ממחלה סופנית, הביא לגינויים רבים בזירה הפלסטינית. ישראל הואשמה ב"רשלנות רפואית". ברצועת עזה נשמר השקט היחסי. חמאס קיימה ב-14 בדצמבר 2022 עצרת המונית לציון יום השנה ה-35 להקמתה. יחיא אלסנואר הדגיש בנאום שנשא, כי הדרך היחידה להשגת מטרותיהם היא הסלמת "ההתנגדות" על כל צורותיה. סקר דעת קהל פלסטיני מצביע על עליה בתמיכת הציבור במאבק מזוין נגד ישראל.
להמשך קריאה...

וועידה פלסטינית, ראשונה מסוגה, להתנעת פעילות ל”מאבק באפרטהייד” ולהכפשת ישראל

ב-11 בדצמבר 2022 התקיימה באלבירה "הוועידה הלאומית הראשונה נגד האפרטהייד", שאורגנה ע"י המחלקה למאבק באפרטהייד באש”ף. מטרת הוועידה הייתה לכנס את כלל הגורמים לפעולה נגד מה שכינו "האפרטהייד הישראלי". בסיום הוועידה הומלץ על הקמת חזית עולמית מאוחדת נגד "האפרטהייד הישראלי" .הרשות הפלסטינית תופסת את פעילות הכפשת שמה של ישראל בקרב מדינות העולם ומוסדות האו"ם כמרכיב חשוב באסטרטגיית “ההתנגדות העממית", ככלי מועיל לצרכי המערכה המדינית, ההסברתית והמשפטית שהיא מנהלת נגד ישראל. הקמת מחלקה ייעודית באש"ף לפעילות בנושא האפרטהייד היא אולי סימן לכך שבכוונת הרשות למסד ולהעמיק את פעילותה בנושא.
להמשך קריאה...

מבט לטרור ולסכסוך הישראלי-פלסטיני (13-7 בדצמבר 2022)

השבוע בוצע פיגוע ירי סמוך לעפרה. מבצע הירי, נורה ונהרג בתום מרדף של כוחות צה"ל. בכבישי יהודה ושומרון נמשכו יידוי האבנים והשלכת בקבוקי התבערה. כוחות הביטחון המשיכו בפעילות הסיכול ברחבי יהודה ושומרון. בפעילות נהרגו חמישה פלסטינים. ברצועת עזה נשמר השקט היחסי. חמאס ממשיכה להיערך לקראת העצרת המרכזית בעזה לציון יום השנה ה-35 להקמתה. באלבירה נערכה הוועידה הלאומית הראשונה נגד האפרטהייד שארגנה מחלקת  המאבק באפרטהייד באש"ף.
להמשך קריאה...

הפלסטינים מחשיבים את משחקי המונדיאל כ”ניצחון” על ישראל למרות שבפועל לא השתתפו בו

במאמר שסיקר את משחקי המונדיאל בקטר נאמר כי "פלסטין" זכתה במשחקי המונדיאל מבלי שנבחרתה שיחקה ולו משחק אחד ומבלי ששחקניה נכחו על אדמת קטר. דבריו משקפים את התחושה בקרב הציבור הפלסטיני כי הנושא הפלסטיני זכה לנוכחות בולטת ולתמיכה בולטת במהלך אירועי המונדיאל . תחושות אלה גברו לנוכח "גילויי השנאה וההשפלה" אשר חוו אנשי התקשורת הישראליים בקטר. המהלך להעלאת הנושא הפלסטיני לסדר היום במהלך משחקי המונדיאל תוכנן זמן רב טרם האירוע. יתכן שהצלחת הקמפיין תעודד יצירת  קמפיינים דומים באירועים עתידיים דומים. 
להמשך קריאה...

הסכסוך הישראלי פלסטיני

הסכסוך הישראלי פלסטיני הינו סכסוך בעל אופי לאומי, בין שני עמים היושבים בארץ ישראל: העם היהודי והעם הפלסטיני. הסכסוך הישראלי פלסטיני נמשך כבר למעלה ממאה שנה והוא אחד הסכסוכים הבולטים והמרכזיים בעולם. שורשי הסכסוך הישראלי פלסטיני עמוקים והם נעוצים עוד במאה ה-19, עם עליית התנועות הלאומיות בעולם, ובכללם התנועה הציונית, שחרתה על דגלה עלייה לארץ ישראל והקמת בית לאומי לעם היהודי. אופיו הלאומי של הסכסוך הישראלי פלסטיני התגבש והתעצם בתקופה שלאחר מלחמת העולם הראשונה.

בין הסוגיות העומדות במוקד הסכסוך הישראלי פלסטיני גבולות הקבע, הסדרי ביטחון, תביעת ישראל להכרה פלסטינית בקיומו של העם היהודי, מעמד הפליטים הפלסטינים, השליטה בירושלים, ההתנחלויות הישראליות ביהודה ושומרון, חלוקת משאבי המים וחלוקת משאבים נוספים ביהודה ושומרון.

מאפיין בולט של הסכסוך הישראלי פלסטיני, הוא גילויי האלימות והטרור הקשים ברצועת עזה וביהודה ושומרון המלווים אותו לאורך כל שנות קיומו. הלחימה מבוצעת על ידי תאי טרור ויחידים. גילויי אלימות אלה הביאו לאבדות רבות בנפש וברכוש משני צדי המתרס.

במהלך השנים נעשו ניסיונות רבים ליישוב הסכסוך הישראלי פלסטיני. מרבית ההצעות ניסו לקדם פתרון קבע אשר כרוך ביצירת אוטונומיה פלסטינית או מדינה פלסטינית עצמאית שתוקם לצד מדינת ישראל. פתרון הקרוי “שתי מדינות לשני עמים”. פתרון נוסף שהוצע ליישוב הסכסוך הוא “פתרון מדינה אחת” שלפיו כל ארץ ישראל המערבית כולל רצועת עזה ויהודה ושומרון תהפוך למדינה דו לאומית. הניסיונות לא צלחו בשל חילוקי דעות על אופי הפתרון ובשל אי אמון בסיסי בין הצדדים.