הרשות הפלסטינית

חדשות הטרור והסכסוך הישראלי-פלסטיני (22 – 29 בדצמבר 2009)

במוקד אירועי השבוע עמד פיגוע ירי ממארב בצפון השומרון, שכתוצאה ממנו נהרג אזרח ישראלי. יומיים לאחר מכן נכנס כוח צה”ל לקסבה בשכם על מנת לעצור את חברי החוליה, שביצעה את הפיגוע. השלושה, נהרגו ע”י צה”ל. לנוכח בניית המכשול (“החומה”, בלשון חמאס) ע”י המצרים לאורך הגבול שלהם עם רצועת עזה יצאה חמאס בקמפיין הסברתי נגד מצרים
להמשך קריאה...

חדשות הטרור והסכסוך הישראלי-פלסטיני (15 בדצמבר – 22 בדצמבר 2009)

השבוע נפלו שתי רקטות בנגב המערבי. חמאס ממשיכה במדיניות הפיגועים המרוסנת שלה. על פי דיווחי התקשורת הישראלית והערבית מצוי המו”מ לשחרור שליט בצומת דרכים בו עשויה להתקבל הכרעה ע”י ממשלת ישראל בעניין עסקה אפשרית. פורום ה”השביעייה” הישראלי קיים דיונים אינטנסיביים בסוגיה. חמאס מצפה לקבל את תוכנה של העמדה הישראלית לשם קבלת החלטה על המשך דרכה.
להמשך קריאה...

וועדה הכפופה למשרד המשפטים של חמאס בשם אלתות’יק (“תיעוד”), טוענת כי היא זאת שעמדה מאחורי הוצאת צו מעצר בבריטניה לשרת החוץ לשעבר ציפי לבני.

לטענתה יוזמה זאת נעשתה במסגרת המערכה ל”רדיפת פושעי המלחמה הישראליים” במדינות אירופה בשמם של קורבנות מבצע “עופרת יצוקה”
להמשך קריאה...

מאפייני אירועי יום השנה ה-22 להקמת חמאס

בשבוע האחרון חגגה חמאס את יום השנה ה-22 להקמתה. האירועים השונים, שיזמה חמאס, כללו עצרות, תהלוכות טקסים ונאומים. הדוברים באירועים השונים הדגישו את חוסנה של תנועת חמאס, שעמדה בהצלחה מול אתגרים רבים במשך שנות קיומה, ואת דבקותה בדרך ה”התנגדות” (הטרור).
להמשך קריאה...

חדשות הטרור והסכסוך הישראלי-פלסטיני (8 בדצמבר – 15 בדצמבר 2009)

גם השבוע נמשך “טפטוף” ירי רקטות לעבר הנגב המערבי, הגם שחמאס ממשיכה במדיניות הריסון שלה. במוקד אירועי השבוע עמדה הצתת מסגד בכפר יאסוף (דרומית לשכם), ככל הנראה על ידי פעילי ימין קיצוני מהשומרון. ההצתה גונתה בחריפות על ידי נשיא מדינת ישראל וראש הממשלה. חמאס חגגה את יום השנה ה-22 להקמתה. בעצרת המרכזית ברצועה, שהיוותה מפגן
להמשך קריאה...

חדשות הטרור והסכסוך הישראלי-פלסטיני (1 – 8 בדצמבר 2009)

השבוע אותרה נפילת רקטה בנגב המערבי. סיור צה”ל הותקף בירי RPG וירי נק”ל סמוך לגדר המערכת ביהודה ושומרון נמשכת פעילות אינטנסיבית של השלכת בקבוקי תבערה ויידוי אבנים. במוקד הפעילות המדינית עמדה השבוע יוזמה מדינית שוודית לקביעת מסגרת זמן להקמת מדינה פלסטינית בגבולות 1967, שבירתה ירושלים.
להמשך קריאה...

הרשות הפלסטינית

הרשות הפלסטינית הינה ישות אוטונומית למחצה שתחת שליטתה נמצאת רוב האוכלוסייה הפלסטינית ביהודה ושומרון. הרשות הפלסטינית הוקמה בשנת 1994 מתוקף הסכמים שנחתמו במסגרת תהליך אוסלו בין ישראל לאש”ף. באופן פורמאלי שולטת הרשות הפלסטינית גם ברצועת עזה אולם בפועל איבדה הרשות הפלסטינית את השליטה ברצועת עזה ביוני 2007 עם השתלטות חמאס. מאז מותו של יאסר ערפאת, עומד בראש הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס (אבו מאזן).

במהלך האינתיפאדה השנייה (2000 עד 2005) נפגע קשה מעמדה של הרשות הפלסטינית בראשות יאסר ערפאת. ישראל טענה שהיא כשלה בתפקידה עקב העובדה שלא פעלה להילחם בטרור ואף לקחה חלק פעיל בארגון ומימון פיגועים כלפי ישראלים. בוטל שיתוף הפעולה בין ישראל לרשות הפלסטינית ופעילותה ברובה שותקה.

לאחר סיום האינתיפאדה השנייה, מותו של ערפאת ועלייתו של אבו מאזן שינתה ישראל את מדיניותה כלפי הרשות הפלסטינית והיחסים בין השתיים השתפרו. כיום שולטת הרשות הפלסטינית בשטחי A ביהודה ושומרון וזוכה לשיתוף פעולה חלקי עם ישראל, בעיקר בתחום הביטחוני והמנהלי. בשטחים שבשליטתה פועלת הרשות הפלסטינית באמצעות מנגנוני הביטחון שלה בתיאום עם ישראל לשמירת הסדר הפנימי והבניסיונות לסיכול פיגועי טרור. בו בזמן תומכת הרשות הפלסטינית ב”התנגדות העממית” (טרור עממי) ומעניקה גיבוי מדיני, הסברתי ואף מעשי לאלימות במתבצעת במסגרתו.

מדינות רבות בעולם מכירות בצורה זו או אחרת ברשות הפלסטינית כישות מדינית אם כי רובן לא הכירו ברשות הפלסטינית כמדינה עצמאית. חלקן מיסדו את קשריהן הדיפלומטיים עם הרשות הפלסטינית ברמה של שגרירות. ב-29 בנובמבר 2012 אישרה העצרת הכללית של האו”ם ברוב גדול את החלטה 67/19 בדבר צירופה של הרשות הפלסטינית כמדינה משקיפה, שאינה חברה מלאה.