הרשות הפלסטינית

מקומו של הטרור הפלסטיני בהחלטת מועצת הביטחון 2334

ב-23 בדצמבר 2016 קיבלה מועצת הביטחון את החלטת 2334, שזכתה לתמיכת 14 חברות במועצה. ארה”ב נמנעה ובכך איפשרה את קבלת ההחלטה. ההחלטה עסקה בעיקר בסוגיית התנחלויות ביהודה, שומרון ומזרח ירושלים, שסביבה קיים קונצנזוס בינלאומי נרחב. סוגיית הטרור שזורה בהחלטה אולם המשקל היחסי שניתן לנושא הטרור הינו נמוך, בניגוד בולט לעיסוק הנרחב בהתנחלויות המוצגות כמכשול העיקרי
להמשך קריאה...

תגובות פלסטיניות להחלטת מועצת הביטחון 2334

מועצת הביטחון של האו”ם קיבלה ב-23 בדצמבר 2016 ברוב קולות את החלטה 2334 (תחת פרק 6 במגילת האו”ם). ההחלטה עוסקת ברובה בהתנחלויות, נושא שסביבו קיים קונצנזוס בינלאומי נרחב. ההצבעה נערכה בעקבות הצעת החלטה שהגישו ניו זילנד, סנגל, וונצואלה ומלזיה לאחר שמצרים הודיעה, כי משכה את הצעתה. בעד ההצעה הצביעו 14 מדינות. ארה”ב נמנעה ובכך איפשרה
להמשך קריאה...

חדשות הטרור והסכסוך הישראלי-פלסטיני (21 – 27 בדצמבר 2016)

מוקד אירועי השבוע עמדה החלטת מועצת הביטחון של האו”ם 2334, שעסקה בעיקר בסוגית ההתנחלויות. ההחלטה נתפסה ע”י הפלסטינים כהישג משמעותי וכניצחון היסטורי. היא זכתה לתמיכה גורפת מקיר לקיר בזירה הפנים-פלסטינית. ובשטח אין חדש. ביהודה ושומרון נמשך הטרור העממי והשבוע מצא ביטויו בפיגועי דקירה, פיגועי ירי, השלכת בקבוקי תבערה וידוי אבנים.
להמשך קריאה...

חדשות הטרור והסכסוך הישראלי-פלסטיני (14 – 20 בדצמבר 2016)

השבוע בוצעו שלושה פיגועי ירי לעבר כלי רכב ישראליים, שנסעו באזור שמצפון לראמאללה. כמו כן בוצע פיגוע דקירה, סמוך לשער האריות בעיר העתיקה בירושלים. בתוניס דווח על הריגתו של מחמד אלזוארי, מהנדס במקצועו. הזרוע הצבאית של חמאס פרסמה הודעה רשמית בה נאמר, כי אלזוארי שימש כפעיל בכיר בזרוע הצבאית, שפיקח על מערך כלי הטיס הבלתי
להמשך קריאה...

חדשות הטרור והסכסוך הישראלי-פלסטיני (7 – 13 בדצמבר 2016)

השבוע אירעו שני ניסיונות לביצוע פיגועים (פיגוע דריסה ופיגוע דקירה). כמו כן נמשכו גילויים נוספים של הטרור העממי ביהודה ושומרון. כוחות הביטחון הישראליים חשפו לאחרונה כמה חוליות טרור. על רקע המתיחות הגוברת בין חמאס לבין הארגונים הסלפים-ג’האדיסטים ברצועה דיווחו גורמי חמאס כי עצרו בשבועות האחרונים כ-350 פעילים.
להמשך קריאה...

הועידה השביעית של פתח שבה והעניקה לגיטימציה לטרור העממי (המכונה ע”י אבו מאזן ודוברי פתח “התנגדות עממית בדרכי שלום”)

הועידה השביעית של פתח, שהתקיימה בראמאללה (29 בנובמבר- 4 בדצמבר 2016) עסקה ברובה בסוגיות פנים- פלסטיניות, כשברקע “המאבק על הירושה” בשלהי תקופתו של אבו מאזן. אולם בועידה נדונה גם האסטרטגיה מול ישראל, הן בשטח והן בזירה הבינלאומית. מעיון בנאומו של אבו מאזן, ומהתבטאויות בכירי פתח, עולה, כי הועידה החליטה לבסס ולחזק את תפיסת “ההתנגדות העממית”,
להמשך קריאה...

הרשות הפלסטינית

הרשות הפלסטינית הינה ישות אוטונומית למחצה שתחת שליטתה נמצאת רוב האוכלוסייה הפלסטינית ביהודה ושומרון. הרשות הפלסטינית הוקמה בשנת 1994 מתוקף הסכמים שנחתמו במסגרת תהליך אוסלו בין ישראל לאש”ף. באופן פורמאלי שולטת הרשות הפלסטינית גם ברצועת עזה אולם בפועל איבדה הרשות הפלסטינית את השליטה ברצועת עזה ביוני 2007 עם השתלטות חמאס. מאז מותו של יאסר ערפאת, עומד בראש הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס (אבו מאזן).

במהלך האינתיפאדה השנייה (2000 עד 2005) נפגע קשה מעמדה של הרשות הפלסטינית בראשות יאסר ערפאת. ישראל טענה שהיא כשלה בתפקידה עקב העובדה שלא פעלה להילחם בטרור ואף לקחה חלק פעיל בארגון ומימון פיגועים כלפי ישראלים. בוטל שיתוף הפעולה בין ישראל לרשות הפלסטינית ופעילותה ברובה שותקה.

לאחר סיום האינתיפאדה השנייה, מותו של ערפאת ועלייתו של אבו מאזן שינתה ישראל את מדיניותה כלפי הרשות הפלסטינית והיחסים בין השתיים השתפרו. כיום שולטת הרשות הפלסטינית בשטחי A ביהודה ושומרון וזוכה לשיתוף פעולה חלקי עם ישראל, בעיקר בתחום הביטחוני והמנהלי. בשטחים שבשליטתה פועלת הרשות הפלסטינית באמצעות מנגנוני הביטחון שלה בתיאום עם ישראל לשמירת הסדר הפנימי והבניסיונות לסיכול פיגועי טרור. בו בזמן תומכת הרשות הפלסטינית ב”התנגדות העממית” (טרור עממי) ומעניקה גיבוי מדיני, הסברתי ואף מעשי לאלימות במתבצעת במסגרתו.

מדינות רבות בעולם מכירות בצורה זו או אחרת ברשות הפלסטינית כישות מדינית אם כי רובן לא הכירו ברשות הפלסטינית כמדינה עצמאית. חלקן מיסדו את קשריהן הדיפלומטיים עם הרשות הפלסטינית ברמה של שגרירות. ב-29 בנובמבר 2012 אישרה העצרת הכללית של האו”ם ברוב גדול את החלטה 67/19 בדבר צירופה של הרשות הפלסטינית כמדינה משקיפה, שאינה חברה מלאה.