הרשות הפלסטינית

חדשות הטרור והסכסוך הישראלי- פלסטיני (31-25 בדצמבר 2019)

ב-20 בדצמבר 2019 התקיימה צעדת השיבה במתכונת מצומצמת, בעיקר בשל מזג האוויר הגשום. הרשות הלאומית העליונה לצעדות השיבה פרסמה את תכנית הצעדות לשנת 2020. הצעדה הבאה תתקיים ב-30 במרץ 2020. הג'האד האסלאמי בפלסטין מסר, בתום ישיבת הלשכה המדינית שלו, כי הוא ימשיך לנקוט במדיניות של הפעלת לחץ על ישראל כדי לאלץ אותה להסיר את "המצור" מהרצועה. שר הביטחון נפתלי בנט הורה השבוע כי רישום הקרקעות של המתיישבים הישראלים ביהודה ושומרון לא יהיה באחריות המנהל האזרחי אלא יעשה בטאבו במשרד המשפטים הישראלי. החלטה זאת עוררה גל של גינויים מצד הפלסטינים הרואים בה ניסיון לספח חלקים משטחי C וקריאת תגר על בית הדין הפלילי הבינלאומי (ICC). צו ישראלי נוסף לקיזוז סכום של 149 מיליון ₪ מכספי המיסים שישראל גובה עבור הרשות הפלסטינית, נתקל גם היא בגינויים מצד בכירי הרשות.
להמשך קריאה...

תגובות פלסטיניות ראשוניות להחלטת התובעת הכללית של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג והערכות הפלסטינים לקראת ההליכים המשפטיים

הרשות הפלסטינית קיבלה בשביעות רצון רבה את החלטתה של פאטו בנסודה, התובעת הכללית של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג (ICC), לפיה קיים בסיס לפתיחת חקירה אודות "פשעי מלחמה" של ישראל, שבוצעו כביכול ב"פלסטין ".
להמשך קריאה...

חדשות הטרור והסכסוך הישראלי- פלסטיני (24-18 בדצמבר 2019)

ב-20 בדצמבר 2019 התקיימה צעדת השיבה ה-85 במהלכה הופגן רף אלימות דומה לזה של השבועות האחרונים. מאז סבב ההסלמה האחרון ("חגורה שחורה") נמשך "טפטוף" ירי הרקטות. השבוע היו שני שיגורים, לאחרונה מתקיימים דיונים בקרב חמאס וארגונים נוספים השותפים לצעדות השיבה בהם נבחנת כדאיות המשך הצעדות. ביהודה ושומרון נחשפה התארגנות רחבה של החזית העממית לשחרור פלסטין, אשר פעיליה ביצעו את פיגוע המטען בעין בובין באוגוסט 2019
להמשך קריאה...

חדשות הטרור והסכסוך הישראלי- פלסטיני (17-11 בדצמבר 2019)

ב-13 בדצמבר 2019 התקיימה צעדת השיבה בשלושה מוקדים בלבד, לעומת חמישה מוקדים בהם מתקיימות הצעדות בדרך כלל. בתקשורת הפלסטינית והערבית דווח, כי מתקיימים עתה דיונים באשר לאופי צעדות השיבה. אסמאעיל הניה, ראש הלשכה המדינית של חמאס, מקיים סבב ביקורים בחו"ל בראש משלחת חמאס.
להמשך קריאה...

חדשות הטרור והסכסוך הישראלי- פלסטיני (10-4 בדצמבר 2019)

ב-6 בדצמבר 2019 חודשו "צעדות השיבה" לאחר הפוגה בת שלושה שבועות. ב-7 בדצמבר 2019 שוגרו שלוש רקטות מהרצועה לעבר שטח ישראל. השבוע הגיעו למצרים משלחות בכירות מטעם חמאס והג'האד האסלאמי לדון אודות הסכם הרגעה. ב-9 בדצמבר 2019 יזם פתח שביתה כללית במחוז חברון כמחאה על תכנית הבנייה של ישראל בשוק הסיטונאי בחברון.
להמשך קריאה...

חדשות הטרור והסכסוך הישראלי- פלסטיני (27 בנובמבר – 3 בדצמבר 2019)

ב-29 בנובמבר 2019 נדחתה, זו הפעם השלישית ברציפות, צעדת השיבה. הרשות הלאומית העליונה לצעדות השיבה קראה לפלסטינים להשתתף בפעילויות הצעדה ביום שישי הקרוב (6 בדצמבר 2019). למרות דחיית הצעדה התאספו כמה צעירים בדרום הרצועה שהשליכו בקבוקי תבערה ומטענים ויידו אבנים לעבר כוחות צה"ל. בתגובה של צה"ל נהרג אחד המפגיניםהשבוע היו גם שני אירועי ירי רקטות לעבר ישראל. צה"ל הגיב בתקיפת יעדי חמאס. בימים אלה מוקם בצפון רצועת עזה, סמוך למחסום ארז, על ידי NGO אמריקאי, בית חולים שדה. הקמתו עוררה ביקורת קשה, בעיקר מצד פתח לעומת זאת דוברים מחמאס הצדיקו את הקמתו בכך שהוא יספק לתושבי הרצועה שירותי רפואה ויסייע להתגבר על המצב הבריאותי הקשה.
להמשך קריאה...

הרשות הפלסטינית

הרשות הפלסטינית הינה ישות אוטונומית למחצה שתחת שליטתה נמצאת רוב האוכלוסייה הפלסטינית ביהודה ושומרון. הרשות הפלסטינית הוקמה בשנת 1994 מתוקף הסכמים שנחתמו במסגרת תהליך אוסלו בין ישראל לאש”ף. באופן פורמאלי שולטת הרשות הפלסטינית גם ברצועת עזה אולם בפועל איבדה הרשות הפלסטינית את השליטה ברצועת עזה ביוני 2007 עם השתלטות חמאס. מאז מותו של יאסר ערפאת, עומד בראש הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס (אבו מאזן).

במהלך האינתיפאדה השנייה (2000 עד 2005) נפגע קשה מעמדה של הרשות הפלסטינית בראשות יאסר ערפאת. ישראל טענה שהיא כשלה בתפקידה עקב העובדה שלא פעלה להילחם בטרור ואף לקחה חלק פעיל בארגון ומימון פיגועים כלפי ישראלים. בוטל שיתוף הפעולה בין ישראל לרשות הפלסטינית ופעילותה ברובה שותקה.

לאחר סיום האינתיפאדה השנייה, מותו של ערפאת ועלייתו של אבו מאזן שינתה ישראל את מדיניותה כלפי הרשות הפלסטינית והיחסים בין השתיים השתפרו. כיום שולטת הרשות הפלסטינית בשטחי A ביהודה ושומרון וזוכה לשיתוף פעולה חלקי עם ישראל, בעיקר בתחום הביטחוני והמנהלי. בשטחים שבשליטתה פועלת הרשות הפלסטינית באמצעות מנגנוני הביטחון שלה בתיאום עם ישראל לשמירת הסדר הפנימי והבניסיונות לסיכול פיגועי טרור. בו בזמן תומכת הרשות הפלסטינית ב”התנגדות העממית” (טרור עממי) ומעניקה גיבוי מדיני, הסברתי ואף מעשי לאלימות במתבצעת במסגרתו.

מדינות רבות בעולם מכירות בצורה זו או אחרת ברשות הפלסטינית כישות מדינית אם כי רובן לא הכירו ברשות הפלסטינית כמדינה עצמאית. חלקן מיסדו את קשריהן הדיפלומטיים עם הרשות הפלסטינית ברמה של שגרירות. ב-29 בנובמבר 2012 אישרה העצרת הכללית של האו”ם ברוב גדול את החלטה 67/19 בדבר צירופה של הרשות הפלסטינית כמדינה משקיפה, שאינה חברה מלאה.