הרשות הפלסטינית

חדשות הטרור והסכסוך הישראלי- פלסטיני (29-23 בדצמבר 2020)

ברצועת עזה עומד מספר החולים הפעילים על 10,740 (עלייה לעומת השבוע שעבר), ואחוז הבדיקות החיוביות עלה על 31%. ביהודה ושומרון מספר החולים הפעילים עומד על 10,556 (ירידה קלה לעומת השבוע שעבר), ואחוז הבדיקות החיוביות עלה על 21%. מרצועת עזה שוגרו שתי רקטות לעבר אשקלון, לאחר חודש של רגיעה. ביהודה ושומרון נמשכו אירועים אינטנסיביים של יידוי אבנים והשלכות בקבוקי תבערה לעבר כלי רכב ישראלים. ב-29 בדצמבר 2020 החל תרגיל משותף של 12 זרועות צבאיות של ארגוני הטרור הפועלים ברצועה, במסגרת חמ"ל משותף.
להמשך קריאה...

הרשות הפלסטינית מתכוונת לשלם את המשכורות והקצבאות לאסירים ולמשפחות שהידים עבור שלושת החודשים הבאים. צעד זה נועד להשיג רווח זמן, שיאפשר לרשות לגבש “דרכים עוקפות” להסדרת התשלומים

לאחרונה הודיעה ישראל לרשות הפלסטינית כי ב-1 בינואר 2021, לאחר מספר דחיות, ייכנס לתוקפו צו אלוף האוסר על בנקים ביהודה ושומרון לספק שירותים בנקאיים למשפחות שהידים, לאסירים ולאסירים משוחררים המקבלים משכורות וקצבאות מהרשות הפלסטינית. משמעות הצו שכל בנק שיעביר משכורות או כל מי שיקבל את הכספים בשמם יהיה חשוף לעיקולים, חילוטים ולתביעות משפטיות.
להמשך קריאה...

התפשטות נגיף הקורונה ביהודה ושומרון וברצועת עזה (תמונת מצב עדכנית ל-28 בדצמבר 2020)

להלן עיקרי תמונת המצב ברצועת עזה: מספר החולים הפעילים ברצועה עדיין גבוה מאוד. בתקופה שבין 28-22 בדצמבר 2020 נרשמו 4,735 חולים חדשים. מספר החולים הפעילים עומד עתה על 10,729. מספר הנפטרים מהנגיף ברצועה עומד על 340 בני אדם (לעומת 271 נפטרים. להלן עיקרי תמונת המצב בשטחי יהודה ושומרון: השבוע חלה ירידת מה בהיקף התחלואה, אך מספר החולים עודנו גבוה: מספר החולים הפעילים עומד עתה על.11,322 לעומת 13,529 לפני שבוע. 22.3% מהבדיקות היומיות התגלו כחיוביות, לעומת 23.3% בשבוע שעבר. מוקד התחלואה הבולט הוא עדיין מחוז שכם המוביל בהיקף התחלואה ביהודה ושומרון ולאחריו מחוז ראמאללה.
להמשך קריאה...

חדשות הטרור והסכסוך הישראלי- פלסטיני (22-16 בדצמבר 2020)

ברצועת עזה עומד מספר החולים הפעילים על 9,574 (עלייה לעומת השבוע שעבר), ואחוז הבדיקות החיוביות עמד על 23.8%. ביהודה ושומרון מספר החולים הפעילים 13,379 (ירידה קלה לעומת שבוע שעבר), ואחוז הבדיקות החיוביות עמד על 25.6%. ברצועת עזה נמשכת הרגיעה. ביהודה ושומרון נרצחה אזרחית ישראלית בצפון השומרון (יתכן ומדובר בפיגוע על רקע לאומני); ובוצע פיגוע ירי נגד עמדת אבטחה של המשטרה בשער בצפון מתחם הר הבית. המרכז הפלסטיני למחקרי מדיניות וסקרים בראשות ח'ליל שקאקי (PCPSR) פרסם סקר שהעלה, כי רוב הנשאלים מתנגדים להחלטת הרשות להחזיר את התיאום עם ישראל (אף כי ההתנגדות אינה חזקה).
להמשך קריאה...

התפשטות נגיף הקורונה ביהודה ושומרון וברצועת עזה (תמונת מצב עדכנית ל-21 בדצמבר 2020)

לאור העלייה המשמעותית במספר החולים הוטלו במהלך סוף השבוע מגבלות חמורות ביהודה שומרון ורצועת עזה, אף כי לא הוטל (עדיין) סגר כללי. למרות המגבלות נמשכת העלייה במספר החולים ובאחוז הבדיקות החיוביות.
להמשך קריאה...

חדשות הטרור והסכסוך הישראלי- פלסטיני (15-9 בדצמבר 2020)

ברצועת עזה עומד עתה מספר החולים הפעילים על פי דיווחי מערכת הבריאות ברצועה, על 8,723. גם השבוע התחוללו הפרות סדר אלימות בכפר אלמע'יר, צפונית-מזרחית לראמאללה. אבו מאזן ממשיך במסעותיו במדינות ערב. לאחר ביקוריו בירדן ובמצרים הוא ביקר השבוע בקטר. על הפרק עומדים, להערכתנו, היחסים הדו-צדדיים של הרשות עם המדינות הללו, השלכות הסכמי הנורמליזציה בין ישראל לבין מדינות ערביות ותיאום עמדות לקראת החלפת הממשל בארה"ב. חמאס נערכת לקראת הבחירות הכלליות בשורותיה, שיתקיימו במחצית הראשונה של 2021. בבתי הכלא בישראל נערכו בדצמבר 2020 בחירות למוסדות האסירים, ובכלל זה לוועד ההנהגה העליון של האסירים.
להמשך קריאה...

הרשות הפלסטינית

הרשות הפלסטינית הינה ישות אוטונומית למחצה שתחת שליטתה נמצאת רוב האוכלוסייה הפלסטינית ביהודה ושומרון. הרשות הפלסטינית הוקמה בשנת 1994 מתוקף הסכמים שנחתמו במסגרת תהליך אוסלו בין ישראל לאש”ף. באופן פורמאלי שולטת הרשות הפלסטינית גם ברצועת עזה אולם בפועל איבדה הרשות הפלסטינית את השליטה ברצועת עזה ביוני 2007 עם השתלטות חמאס. מאז מותו של יאסר ערפאת, עומד בראש הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס (אבו מאזן).

במהלך האינתיפאדה השנייה (2000 עד 2005) נפגע קשה מעמדה של הרשות הפלסטינית בראשות יאסר ערפאת. ישראל טענה שהיא כשלה בתפקידה עקב העובדה שלא פעלה להילחם בטרור ואף לקחה חלק פעיל בארגון ומימון פיגועים כלפי ישראלים. בוטל שיתוף הפעולה בין ישראל לרשות הפלסטינית ופעילותה ברובה שותקה.

לאחר סיום האינתיפאדה השנייה, מותו של ערפאת ועלייתו של אבו מאזן שינתה ישראל את מדיניותה כלפי הרשות הפלסטינית והיחסים בין השתיים השתפרו. כיום שולטת הרשות הפלסטינית בשטחי A ביהודה ושומרון וזוכה לשיתוף פעולה חלקי עם ישראל, בעיקר בתחום הביטחוני והמנהלי. בשטחים שבשליטתה פועלת הרשות הפלסטינית באמצעות מנגנוני הביטחון שלה בתיאום עם ישראל לשמירת הסדר הפנימי והבניסיונות לסיכול פיגועי טרור. בו בזמן תומכת הרשות הפלסטינית ב”התנגדות העממית” (טרור עממי) ומעניקה גיבוי מדיני, הסברתי ואף מעשי לאלימות במתבצעת במסגרתו.

מדינות רבות בעולם מכירות בצורה זו או אחרת ברשות הפלסטינית כישות מדינית אם כי רובן לא הכירו ברשות הפלסטינית כמדינה עצמאית. חלקן מיסדו את קשריהן הדיפלומטיים עם הרשות הפלסטינית ברמה של שגרירות. ב-29 בנובמבר 2012 אישרה העצרת הכללית של האו”ם ברוב גדול את החלטה 67/19 בדבר צירופה של הרשות הפלסטינית כמדינה משקיפה, שאינה חברה מלאה.