חזבאללה

התנהלות התשתית האזרחית, שהקים חזבאללה בקרב השיעים: אלנבטיה כמקרה מבחן

מסמך זה הינו השני בסדרת מחקרים, שנועדו לבחון את היקפם ואופן התנהלותם של המוסדות האזרחיים של חזבאללה ואת מידת השפעתם על האוכלוסייה המקומית. כמקרי מבחן נלקחו כמה ערים שיעיות מרכזיות והמרחב הכפרי שמסביבן בקרב שלושת הריכוזים השיעים העיקריים: דרום לבנון, הפרבר הדרומי של ביירות (הצ'אחיה) ובקעת הלבנון. בכל אחד משלושת הריכוזים הללו ייבחנו הפריסה וההתנהלות של המוסדות האזרחיים של חזבאללה, בהשוואה למוסדות הממשל הלבנוני או ארגונים שיעים אחרים (אמל וארגונים שיעים נוספים, שאינם מזוהים עם חזבאללה).
להמשך קריאה...

החתרנות האיראנית בבחרין: משרד החוץ האמריקאי הטיל סנקציות על פלוגות אלמח’תאר, ארגון טרור בחריני המופעל ע”י איראן

ב-15 בדצמבר 2020 הודיע משרד החוץ האמריקאי על הטלת סנקציות על ארגון הטרור הבחריני פלוגות אלמח'תאר (סריא אלמח'תאר). בהודעת משרד החוץ נאמר כי הארגון מקבל סיוע כספי ולוגיסטי ממשמרות המהפכה האיראנים וכי מטרתו היא להפיל את ממשלת בחרין ולהגביר את ההשפעה האיראנית במדינה (אתר מחמ"ד, 15 בדצמבר 2020). שר החוץ האמריקאי מסר, כי הארגון תכנן לבצע התקפות נגד אמריקאים השוהים בבחרין והציע תגמול כספי עבור רצח אנשי ממשל בחרינים (רויטרס, 15 בדצמבר 2020).
להמשך קריאה...

התשתית האזרחית, שהקים חזבאללה בקרב האוכלוסייה השיעית בלבנון: העיר בנת ג’ביל כמקרה מבחן

מאז הקמתו השקיע ארגון חזבאללה משאבים רבים, בסיוע איראני מאסיבי, בהעמקת השפעתו בקרב האוכלוסייה השיעית בלבנון. זאת על מנת להפוך את החברה השיעית ל"חברת התנגדות" , קרי- חברה שתתלכד סביב חזבאללה, תעניק תמיכה לפעילותו הצבאית נגד ישראל ובו בזמן תחזק את השפעתו הפוליטית בזירה הפנים-לבנונית. במשך קרוב לארבעים שנות קיומו הקדיש חזבאללה משאבים רבים להפיכת בני העדה השיעית ל"חברת ההתנגדות" באמצעות הקמת תשתית נרחבת של מוסדות אזרחיים המסייעת לאוכלוסייה בכל תחומי החיים.
להמשך קריאה...

לאחרונה הכריזו מדינות נוספות על חזבאללה כולו כעל ארגון טרור והוציאו אותו מחוץ לחוק, אולם מדינות באיחוד האירופי עדיין נמנעות מכך

ב-1 במרץ 2020 הגדירה בריטניה את חזבאללה כולו כארגון טרור והצטרפה בכך לישראל, ארה"ב, קנדה, אוסטרליה, ניו זילנד והולנד. בעקבות המהלך הבריטי החל "גל" חדש של הכרזות דומות, בעידוד אמריקאי, מצד מדינות באירופה ובאמריקה הלטינית. "גל זה" הגיע לשיאו במהלך אוקטובר 2020 כאשר סרביה, אסטוניה, צ'כיה וגואטמלה הצטרפו למדינות, שהכריזו על ארגון חזבאללה, על כל זרועותיו, כעל ארגון טרור והוציאו אותו אל מחוץ לחוק.
להמשך קריאה...

ארגון חזבאללה מרחיב את שירותיו הבנקאיים על רקע הלחצים, שארה”ב מפעילה על מערכת הבנקאות הלבנונית

ארגון חזבאללה מקיים בקרב בני העדה השיעית בלבנון מערכת נרחבת של מוסדות חברתיים העוסקים בבריאות, חינוך, כספים, רווחה ותקשורת. מוסדות אלו משמשים מעטפת תומכת לתשתית הצבאית של הארגון, כמו גם אמצעי להפצת האידיאולוגיה של חזבאללה ולחיזוק מעמדו בקרב העדה השיעית ובזירה הפנים-לבנונית.
להמשך קריאה...

ארה”ב הכניסה לרשימת הסנקציות שתי חברות בנייה של חזבאללה, חלק ממערכת ענפה של חברות מסחריות של הארגון. שתי החברות קשורות לג’האד הבינוי, ארגון חשוב בתשתית האזרחית של חזבאללה, התומך בפעילות הצבאית של הארגון

ב-17 בספטמבר 2020 הטילה מחלקת האוצר של ממשל ארה"ב סנקציות על שתי חברות לבנוניות: חברת ארש לייעוץ (Arch Consulting) וחברת מעמאר לבנייה (Meamar Construction). זאת, על פי מחלקת האוצר, משום שחברות אלה הן בבעלות חזבאללה או נתונות לשליטתו והוא מנהל אותן. בנוסף לחברות אלה, הוטלו סנקציות על סלטאן ח'ליפה אסעד, פעיל בכיר במועצה המבצעת של חזבאללה, שיש לו קשר הדוק לשתי החברות הללו (אתר מחלקת האוצר, 17 בספטמבר 2020).
להמשך קריאה...

חזבאללה

חזבאללה הוא ארגון אסלאמי שיעי בעל שני כובעים: ארגון טרור הנתמך על-ידי איראן וארגון פוליטי שיעי לבנוני. חזבאללה הוקם, ע”י משמרות המהפכה האיראניים ב-1982, כארגון מתחרה לארגון השיעי אמל. עם נסיגת צה”ל מלבנון בתום מלחמת לבנון הראשונה (1985) הפך חזבאללה לארגון הדומיננטי בדרום לבנון ובהמשך גם בקרב העדה השיעית בלבנון כולה. בשנת 1992 החל חזבאללה בפעילות פוליטית בלבנון ונציגי חזבאללה נבחרו לפרלמנט הלבנוני.

חזבאללה הוא ארגון טרור המבצע פיגועים בעיקר נגד ישראל, בגבול הלבנון ובחו”ל. מגבול לבנון ביצע חזבאללה בעיקר ירי רקטות לעבר יישובי הצפון. מחוץ לישראל, בסיוע והפעלה של משמרות המהפכה האיראניים, ביצע חזבאללה פיגועים ביעדים ישראליים ויהודים, שהבולטים ביניהם, הפיגוע בשגרירות ישראל בבואנוס איירס, ארגנטינה (17 במרץ 1992) ופיגוע בבניין הקהילה היהודית בבואנוס איירס (18 ביולי 1994). חזבאללה הוכרז כארגון טרור על ידי ארה”ב ומדינות איחוד האירופאי.

לאחר יציאת צה”ל מלבנון (מאי 2000) השתלט חזבאללה על האזור שפונה ועל כל דרום לבנון. חזבאללה והקים תשתית צבאית נרחבת בלבנון בסיוע איראני. התשתית כוללת מערך ארטילריה נרחב ובכלל זה טילים מדויקים המאיים על העורף הישראלי. עד למלחמת לבנון השנייה (2006) ביצע חזבאללה פעולות מזדמנות מגבול ישראל-לבנון. מאז יוני 2006 (מלחמת לבנון השנייה) שומר חזבאללה על שקט יחסי. כיום ממשיך חזבאללה לבנות עצמו כגורם פוליטי בזירה הלבנונית ובמקביל לחזק את התשתית הצבאית. בשנים האחרונות מעורב חזבאללה בלחימה בסוריה כחלק מהמחנה בהנהגת איראן התומך במשטר הסורי.