חזבאללה

מבט לטרור: חזבאללה, לבנון וסוריה (8 – 21 בנובמבר 2022)

 הפרלמנט הלבנוני עדיין לא הגיע לכלל הסכמה על מועמד לנשיאות. נערכה פגישה בין משלחת צבא לבנון, נציגי יוניפי"ל ונציגי צה"ל בה נדונו נושאים הקשורים  לטענות הלבנוניות על "הפרות" ישראליות באזור הגבול הבינלאומי. בחזבאללה ציינו את "יום השהיד" באזכור אחמד קציר, השהיד הראשון של חזבאללה שביצע, לדבריהם,  את הפיגוע בבניין הממשל בצור. דווח על שלוש תקיפות יעדים בסוריה המיוחסות לישראל. האיראנים מנסים לנכס לרשותם את  קברה של קדושה דרוזית מקומית בהר הדרוזים ומעוררים בכך את כעסם של התושבים המקומיים.
להמשך קריאה...

מבט לטרור: חזבאללה, לבנון וסוריה (26 באוקטובר – 7 בנובמבר 2022)

בעקבות הבחירות בישראל, הביעו גורמים בלבנון חשש מאי קיום הסכם הגבול הימי בין ישראל ולבנון, מה שעלול, לדבריהם, להביא להסלמה צבאית. חסן נצראללה, מזכ"ל חזבאללה, פועל ליצירת גוש פרלמנטרי נרחב לבחירת נשיא בלבנון. חזבאללה, בתמיכת איראן, הופך להיות כוח משמעותי בתחום הסייבר והאינטרנט כחלק מהמאמץ האיראני למאבק על התודעה. משלחות חמאס ותנועת אנצאר אללה קיימו מפגשים עם בכירי חזבאללה באזור צור.
להמשך קריאה...

המיליציות הפרו-איראניות בעיראק – תמונת מצב

פלישת ארצות הברית לעיראק בשנת 2003 ערערה את הסדר הפנימי במדינה, והביאה בין השאר להקמת מספר מיליציות פרו-איראניות הפועלות בחסות כוח קדס של משמרות המהפכה, שהוקמו במטרה לסלק את הכוחות האמריקאים מעיראק ולבסס את המעורבות האיראנית במדינה.  פעילות המיליציות תרמה ליציאת הכוחות האמריקאים מעיראק בשלהי 2011. בשנת 2014 שולבו המיליציות במסגרת "הגיוס העממי" שנועד להילחם בדאעש, ומאז הן הפכו להיות חלק אינטגראלי מהמערך הצבאי בעיראק, השתלבו גם בפוליטיקה במדינה וממשיכות לפעול לחיזוק המעורבות האיראנית בעיראק ולניתוק קשריה של עיראק עם ארצות-הברית. בעקבות חיסולם של קאסם סלימאני ,מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה האיראניים, ושל אבו מהדי אלמהנדס, סגן יו"ר הגיוס העממי ומפקד המיליציה הפרו-איראנית גדודי חזבאללה (כתאא'ב חזבאללה), ב-3 בינואר 2020 בסיכול ממוקד שביצעה ארה"ב, חלו תמורות בפעילות המיליציות העיראקיות הפרו-איראניות. השינויים כללו חילופי-גברי בהנהגה, הקמת מיליציות חדשות, שמאחוריהן עומדות המיליציות הוותיקות, זאת כדי לשמור על "חתימה נמוכה" בביצוע פיגועים ותקיפות, והרחבת מעורבותן של המיליציות בסוגיות פנים-עירא
להמשך קריאה...

מבט לטרור: חזבאללה, לבנון וסוריה (19 בספטמבר – 25 באוקטובר)

ההסכם לסימון הגבול הימי בין ישראל ולבנון אמור להיחתם בימים הקרובים. הנושא היה במוקד השיח של הממשל הלבנוני, חזבאללה וגורמי כוח אחרים. חזבאללה רואה עצמו כגורם מרכזי שהביא לחתימת ההסכם בתנאים הנוחים ללבנון ללא כל הישג לישראל. באזור דמשק בוצעו שתי תקיפות מהאוויר, המיוחסות לישראל, נגד יעדים של המשטר הסורי ואתרים הקשורים לאיראן ולחזבאללה. תמיכה נרחבת בלבנון בפלסטינים ביהודה ושומרון.
להמשך קריאה...

מבט לטרור חזבאללה, לבנון וסוריה (5 בספטמבר – 19 ספטמבר 2022)

בכירי חזבאללה המשיכו להתייחס למחלוקת בין ישראל ללבנון על סימון הגבול הימי והדגישו שלבנון תמשיך לעמוד על זכויותיה ו"משוואת ההרתעה" שיצר חזבאללה מסייעת למדינה. עיריות בדרום לבנון מגבילות העסקת זרים ומטילות מגבלות על תנועת כלי רכב. כניסת ישראלים לכפר ע'ג'ר עלולה להיחשב כהפרה של הריבונות הלבנונית ומוקד חיכוך. הבנקים בלבנון נסגרו למספר ימים בעקבות כמה אירועים בהם דרשו אזרחים באיומי נשק את כספיהם. איראן הציעה להקים בלבנון שתי תחנות כוח לייצור חשמל. חזבאללה החליט להתפרס מחדש בסוריה מיליציות  הנתמכות בידי איראן הפסיקו פעילותן במזרח סוריה.
להמשך קריאה...

מבט לטרור: חזבאללה, לבנון וסוריה (21 באוגוסט –5 בספטמבר 2022)

ניכרת הסלמה בשיח הלוחמני של חזבאללה בעקבות חשש מהתלקחות מול ישראל על רקע המחלוקת על תוואי הגבול הימי. במלאת שנתיים לפיצוץ בנמל בירות, התגברה המחאה האזרחית. מועצת הביטחון של האו"ם חידשה את מנדט כוחות  יוניפי"ל בדרום לבנון. בסוריה תקפו כלי טיס של כוחות הקואליציה הבינלאומית יעדים של מליצית פאטימיון ושל משמרות המהפכה במזרח המדינה.
להמשך קריאה...

חזבאללה

חזבאללה הוא ארגון אסלאמי שיעי בעל שני כובעים: ארגון טרור הנתמך על-ידי איראן וארגון פוליטי שיעי לבנוני. חזבאללה הוקם, ע”י משמרות המהפכה האיראניים ב-1982, כארגון מתחרה לארגון השיעי אמל. עם נסיגת צה”ל מלבנון בתום מלחמת לבנון הראשונה (1985) הפך חזבאללה לארגון הדומיננטי בדרום לבנון ובהמשך גם בקרב העדה השיעית בלבנון כולה. בשנת 1992 החל חזבאללה בפעילות פוליטית בלבנון ונציגי חזבאללה נבחרו לפרלמנט הלבנוני.

חזבאללה הוא ארגון טרור המבצע פיגועים בעיקר נגד ישראל, בגבול הלבנון ובחו”ל. מגבול לבנון ביצע חזבאללה בעיקר ירי רקטות לעבר יישובי הצפון. מחוץ לישראל, בסיוע והפעלה של משמרות המהפכה האיראניים, ביצע חזבאללה פיגועים ביעדים ישראליים ויהודים, שהבולטים ביניהם, הפיגוע בשגרירות ישראל בבואנוס איירס, ארגנטינה (17 במרץ 1992) ופיגוע בבניין הקהילה היהודית בבואנוס איירס (18 ביולי 1994). חזבאללה הוכרז כארגון טרור על ידי ארה”ב ומדינות איחוד האירופאי.

לאחר יציאת צה”ל מלבנון (מאי 2000) השתלט חזבאללה על האזור שפונה ועל כל דרום לבנון. חזבאללה והקים תשתית צבאית נרחבת בלבנון בסיוע איראני. התשתית כוללת מערך ארטילריה נרחב ובכלל זה טילים מדויקים המאיים על העורף הישראלי. עד למלחמת לבנון השנייה (2006) ביצע חזבאללה פעולות מזדמנות מגבול ישראל-לבנון. מאז יוני 2006 (מלחמת לבנון השנייה) שומר חזבאללה על שקט יחסי. כיום ממשיך חזבאללה לבנות עצמו כגורם פוליטי בזירה הלבנונית ובמקביל לחזק את התשתית הצבאית. בשנים האחרונות מעורב חזבאללה בלחימה בסוריה כחלק מהמחנה בהנהגת איראן התומך במשטר הסורי.