מאבק בטרור

הערכת משמעויותיה וסיכויי הצלחתה של המערכת האמריקאית נגד דאעש *

הנשיא אובאמה הציב בפני ארה”ב מטרה ברורה, אך להערכתנו יומרנית, בדמות חיסולו של דאעש, באמצעות מערכה כוללת שתימשך כמה שנים. בהגדירו את המטרה כחיסול דאעש, יצר הנשיא האמריקאי רף ציפיות גבוה, שהממשל שלו והממשלים הבאים יצטרכו לעמוד בו.
להמשך קריאה...

דאעש: דיוקנו של ארגון טרור

מטרת עבודה זאת הינה לבחון את דיוקנו של ארגון המדינה האסלאמית בעיראק ובסוריה-רבתי (דאעש). דאעש הוא ארגון טרור אסלאמי סלפי ג’האדיסטי, שהוקם לפני כעשור כשלוחה של אלקאעדה בעיראק, התבסס במהלך הלחימה נגד ארה”ב באזורים הסונים של מערב עיראק, והתפשט למזרח סוריה ולצפונה במהלך מלחמת האזרחים הסורית.
להמשך קריאה...

חדשות הטרור והסכסוך הישראלי-פלסטיני (26 באוגוסט – 2 בספטמבר 2014)

ב-26 באוגוסט 2014, בתום חמישים ימי לחימה, נכנסה לתוקפה הפסקת אש בלתי מוגבלת בזמן. מאז נשמרת הרגיעה ברצועת עזה. ברצועת עזה וברחבי יהודה ושומרון החלו עצרות הניצחון. במקביל החלו במאמצים לשיקום הרצועה. במהלך חודש אוקטובר אמורה להתקיים ועידה בינלאומית בנושא בקהיר.
להמשך קריאה...

חדשות הטרור והסכסוך הישראלי-פלסטיני (25-19 באוגוסט 2014)

ב-19 באוגוסט קרסה הפסקת האש בעקבות ירי שלוש רקטות לעבר ישראל. מאז ממשיכה להתנהל לחימה, שבמסגרתה החריפו שני הצדדים את התקפותיהם. צה”ל החריף גם הוא את תגובותיו ותקף למעלה מ-300 יעדי טרור מאז קריסת הפסקת האש. בלטו במיוחד סיכולים ממוקדים נגד צמרת חמאס. ברקע נמשכים המאמצים להסדיר הפסקת הלחימה וחידוש המשא ומתן.
להמשך קריאה...

חדשות הטרור והסכסוך הישראלי-פלסטיני (19-12 באוגוסט 2014)

בקהיר נמשכו השיחות העקיפות להשגת הסכם רגיעה ארוך טווח. השיחות הללו לוו בהסכמות על הפסקת אש. ב-19 באוגוסט 2014 אחר הצהרים הופרה הפסקת האש באופן חד-צדדי, מששוגרו שלוש רקטות לעבר באר שבע ונתיבות. צה”ל הגיב בתקיפות מהאוויר נגד מטרות טרור ברצועה. בתקשורת הישראלית דווח, כי משלחת ישראל בקהיר הונחתה לשוב ארצה. בחודשים האחרונים עצרו כוחות
להמשך קריאה...

בדיקה של שמות ההרוגים הפלסטינים במבצע “צוק איתן” – השלמה מספר 2 *

מסמך זה הינו שלישי בסדרת פרסומים של מרכז המידע למודיעין ולטרור, במסגרת פרויקט הבוחן את רשימת ההרוגים הפלסטינים, במבצע “צוק איתן”. מטרת הפרויקט הינה לברר את זהותם של פעילי הטרור ושל האזרחים הבלתי מעורבים, ולבחון את היחס ביניהם. מספר שמות ההרוגים, שנבדקו עד כה ע”י מרכז המידע, עומד על 450.
להמשך קריאה...

מאבק בטרור

אחד האתגרים של מדינות העולם ובכללן ישראל הוא המאבק בטרור. מעבר למאבק הצבאי בטרור מתבצע המאבק במספר דרכים נוספות ביניהן פגיעה במימון, חקיקה, נקיטת צעדים מדיניים וכלכליים לניתוק הארגון מתומכיו, חדירה לארגונים כדי לחשוף אותם מבפנים ועוד. כמו כן מתנהלת מערכה מדינית והסברתית נגד הארגונים עצמם והמדינות התומכות בטרור.

במאבק בטרור מעורבות ישויות רבות ובכלל זה גופים צבאיים, גופי ביטחון פנים, גורמי אכיפה וביטחון, גופים משפטיים וכלכליים. במדינות רבות הוקמו יחידות ייעודיות למאבק בטרור שתפקידן לבצע פעולות מנע ולנהל את המאבק בטרור בעת אירועים.

גם המדע והטכנולוגיה יכולים לסייע במאבק בטרור שכן סביבת הטרור העולמי משתנה וארגוני הטרור הופכים מתוחכמים יותר ויותר כשהם מנצלים את חידושי הטכנולוגיה לטובתם. זירה אשר מרכזיותה במאבק בטרור הולכת וגוברת היא זירת הסייבר הן בתחום ההגנתי והן בתחום ההתקפי.

בישראל נחקק חוק המאבק בטרור, התשע”ו-2016. מטרת החוק לתת בידי רשויות המדינה כלים מתאימים בתחום המשפט הפלילי והציבורי, לשם התמודדות עם איומי הטרור שבפניהם ניצבת מדינת ישראל, חוק מאבק בטרור קובע ענישה מחמירה למחבלים ואלה החברים בארגוני טרור. כן קובע החוק ענישה לאנשים המביעים תמיכה בטרור או הזדהות עם ארגון טרור. החוק מסדיר את נושא ההכרזה על ארגון כארגון טרור ואת השימוש במעצר מנהלי. בנוסף להחמרת ענישה על עבירות טרור, החוק מחליף תקנות רבות שהיו חלק מתקנות ההגנה (שעת חירום). החוק אושר בכנסת ביוני 2016, ונכנס לתוקף ב-1 בנובמבר 2016.