מאבק בטרור

מלחמת לבנון הראשונה: מה היו מטרות המלחמה ומה הייתה השפעתו של המודיעין על קבלת ההחלטות, שהובילו למלחמה? *

התבקשתי להתייחס בדברי לשתי שאלות יסוד הנוגעות למלחמת לבנון הראשונה (אני מעדיף שם זה על השם “מלחמת שלום הגליל”): מדוע נכנסנו ללבנון ומה הייתה השפעתו של המודיעין על התהליכים וההחלטות, שהובילו לכניסה. ברשותכם אוסיף שאלה נוספת, שהיא רלבנטית ליום העיון: מדוע נשאר צה”ל בלבנון קרוב לשלוש שנים, והאם הייתה לכך תרומה של המודיעין?
להמשך קריאה...

איום הטרור האיראני: בהערכת איומי הטרור של המודיעין הלאומי של ארה”ב לשנת 2015 נפקד מקומן של איראן וחזבאללה, שהוצגו בעבר בפרסומי הממשל האמריקאי כמחולל מרכזי של טרור, אזורי ובינלאומי.

ג’ימס קלאפר (James R. Clapper) ראש המודיעין הלאומי האמריקאי (DNI) הציג ב-26 בפברואר 2015 לפני חברי ועדת המודיעין של הקונגרס את הערכת האיומים הגלובאלית השנתית לשנת 2015 של קהילת המודיעין האמריקאית (Worldwide Threats Assessment of the US Intelligence Community).
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי (12 – 18 פברואר 2015)

במרכז אירועי השבוע עמדו שני פיגועי ירי בקופנהגן, שבוצעו ע”י אותו מחבל. בלוב ממשיך דאעש להעמיק את אחיזתו. בתחום התודעתי “מחוז טריפולי” של המדינה האסלאמית בלוב הוציא להורג 21 מהגרי עבודה מצרים קופטים, שנחטפו בלוב. בסוריה ובעיראק לא חלו התפתחויות משמעותיות בשטח. בסוריה נמשכת נסיגת דאעש מהאזור הכפרי של קובאנה
להמשך קריאה...

מאבק בטרור

אחד האתגרים של מדינות העולם ובכללן ישראל הוא המאבק בטרור. מעבר למאבק הצבאי בטרור מתבצע המאבק במספר דרכים נוספות ביניהן פגיעה במימון, חקיקה, נקיטת צעדים מדיניים וכלכליים לניתוק הארגון מתומכיו, חדירה לארגונים כדי לחשוף אותם מבפנים ועוד. כמו כן מתנהלת מערכה מדינית והסברתית נגד הארגונים עצמם והמדינות התומכות בטרור.

במאבק בטרור מעורבות ישויות רבות ובכלל זה גופים צבאיים, גופי ביטחון פנים, גורמי אכיפה וביטחון, גופים משפטיים וכלכליים. במדינות רבות הוקמו יחידות ייעודיות למאבק בטרור שתפקידן לבצע פעולות מנע ולנהל את המאבק בטרור בעת אירועים.

גם המדע והטכנולוגיה יכולים לסייע במאבק בטרור שכן סביבת הטרור העולמי משתנה וארגוני הטרור הופכים מתוחכמים יותר ויותר כשהם מנצלים את חידושי הטכנולוגיה לטובתם. זירה אשר מרכזיותה במאבק בטרור הולכת וגוברת היא זירת הסייבר הן בתחום ההגנתי והן בתחום ההתקפי.

בישראל נחקק חוק המאבק בטרור, התשע”ו-2016. מטרת החוק לתת בידי רשויות המדינה כלים מתאימים בתחום המשפט הפלילי והציבורי, לשם התמודדות עם איומי הטרור שבפניהם ניצבת מדינת ישראל, חוק מאבק בטרור קובע ענישה מחמירה למחבלים ואלה החברים בארגוני טרור. כן קובע החוק ענישה לאנשים המביעים תמיכה בטרור או הזדהות עם ארגון טרור. החוק מסדיר את נושא ההכרזה על ארגון כארגון טרור ואת השימוש במעצר מנהלי. בנוסף להחמרת ענישה על עבירות טרור, החוק מחליף תקנות רבות שהיו חלק מתקנות ההגנה (שעת חירום). החוק אושר בכנסת ביוני 2016, ונכנס לתוקף ב-1 בנובמבר 2016.