מאבק בטרור

החתרנות האיראנית בבחרין: משרד החוץ האמריקאי הטיל סנקציות על פלוגות אלמח’תאר, ארגון טרור בחריני המופעל ע”י איראן

ב-15 בדצמבר 2020 הודיע משרד החוץ האמריקאי על הטלת סנקציות על ארגון הטרור הבחריני פלוגות אלמח'תאר (סריא אלמח'תאר). בהודעת משרד החוץ נאמר כי הארגון מקבל סיוע כספי ולוגיסטי ממשמרות המהפכה האיראנים וכי מטרתו היא להפיל את ממשלת בחרין ולהגביר את ההשפעה האיראנית במדינה (אתר מחמ"ד, 15 בדצמבר 2020). שר החוץ האמריקאי מסר, כי הארגון תכנן לבצע התקפות נגד אמריקאים השוהים בבחרין והציע תגמול כספי עבור רצח אנשי ממשל בחרינים (רויטרס, 15 בדצמבר 2020).
להמשך קריאה...

לאחרונה הכריזו מדינות נוספות על חזבאללה כולו כעל ארגון טרור והוציאו אותו מחוץ לחוק, אולם מדינות באיחוד האירופי עדיין נמנעות מכך

ב-1 במרץ 2020 הגדירה בריטניה את חזבאללה כולו כארגון טרור והצטרפה בכך לישראל, ארה"ב, קנדה, אוסטרליה, ניו זילנד והולנד. בעקבות המהלך הבריטי החל "גל" חדש של הכרזות דומות, בעידוד אמריקאי, מצד מדינות באירופה ובאמריקה הלטינית. "גל זה" הגיע לשיאו במהלך אוקטובר 2020 כאשר סרביה, אסטוניה, צ'כיה וגואטמלה הצטרפו למדינות, שהכריזו על ארגון חזבאללה, על כל זרועותיו, כעל ארגון טרור והוציאו אותו אל מחוץ לחוק.
להמשך קריאה...

ארה”ב הכניסה לרשימת הסנקציות שתי חברות בנייה של חזבאללה, חלק ממערכת ענפה של חברות מסחריות של הארגון. שתי החברות קשורות לג’האד הבינוי, ארגון חשוב בתשתית האזרחית של חזבאללה, התומך בפעילות הצבאית של הארגון

ב-17 בספטמבר 2020 הטילה מחלקת האוצר של ממשל ארה"ב סנקציות על שתי חברות לבנוניות: חברת ארש לייעוץ (Arch Consulting) וחברת מעמאר לבנייה (Meamar Construction). זאת, על פי מחלקת האוצר, משום שחברות אלה הן בבעלות חזבאללה או נתונות לשליטתו והוא מנהל אותן. בנוסף לחברות אלה, הוטלו סנקציות על סלטאן ח'ליפה אסעד, פעיל בכיר במועצה המבצעת של חזבאללה, שיש לו קשר הדוק לשתי החברות הללו (אתר מחלקת האוצר, 17 בספטמבר 2020).
להמשך קריאה...

מאבק בטרור

אחד האתגרים של מדינות העולם ובכללן ישראל הוא המאבק בטרור. מעבר למאבק הצבאי בטרור מתבצע המאבק במספר דרכים נוספות ביניהן פגיעה במימון, חקיקה, נקיטת צעדים מדיניים וכלכליים לניתוק הארגון מתומכיו, חדירה לארגונים כדי לחשוף אותם מבפנים ועוד. כמו כן מתנהלת מערכה מדינית והסברתית נגד הארגונים עצמם והמדינות התומכות בטרור.

במאבק בטרור מעורבות ישויות רבות ובכלל זה גופים צבאיים, גופי ביטחון פנים, גורמי אכיפה וביטחון, גופים משפטיים וכלכליים. במדינות רבות הוקמו יחידות ייעודיות למאבק בטרור שתפקידן לבצע פעולות מנע ולנהל את המאבק בטרור בעת אירועים.

גם המדע והטכנולוגיה יכולים לסייע במאבק בטרור שכן סביבת הטרור העולמי משתנה וארגוני הטרור הופכים מתוחכמים יותר ויותר כשהם מנצלים את חידושי הטכנולוגיה לטובתם. זירה אשר מרכזיותה במאבק בטרור הולכת וגוברת היא זירת הסייבר הן בתחום ההגנתי והן בתחום ההתקפי.

בישראל נחקק חוק המאבק בטרור, התשע”ו-2016. מטרת החוק לתת בידי רשויות המדינה כלים מתאימים בתחום המשפט הפלילי והציבורי, לשם התמודדות עם איומי הטרור שבפניהם ניצבת מדינת ישראל, חוק מאבק בטרור קובע ענישה מחמירה למחבלים ואלה החברים בארגוני טרור. כן קובע החוק ענישה לאנשים המביעים תמיכה בטרור או הזדהות עם ארגון טרור. החוק מסדיר את נושא ההכרזה על ארגון כארגון טרור ואת השימוש במעצר מנהלי. בנוסף להחמרת ענישה על עבירות טרור, החוק מחליף תקנות רבות שהיו חלק מתקנות ההגנה (שעת חירום). החוק אושר בכנסת ביוני 2016, ונכנס לתוקף ב-1 בנובמבר 2016.