מאבק בטרור

סיכום מבצע “בית וגן” בעיר ובמחנה הפליטים ג’נין

ב-5 ביולי 2023, לקראת השעה 02:00, הגיע לסיומו מבצע "בית וגן", אשר נמשך כ-48 שעות, בעיר ובמחנה הפליטים ג'נין. במהלך המבצע הושמדו כאלף מטעני חבלה, אותרו ונהרסו עשרות אתרי ייצור אמצעי לחימה, פירים תת קרקעיים, חדרי ניהול מבצעים. בנוסף, אותרו והוחרמו מאות אלפי שקלים שהיו מיועדים למימון פעילות טרור. בעת יציאת הכוחות נהרג לוחם צה"ל. משרד הבריאות ברשות הפלסטינית דיווח על 12 הרוגים ו- 140 פצועים מהם שלושים באורח קשה (ופא, 4 ביולי 2023). מניתוח שמות ההרוגים עולה, כי לפחות עשרה מההרוגים היו פעילים מעורבים בטרור. במהלך המבצע בוצעו שלושה פיגועים בתגובה. לקראת סיום המבצע, שוגרו מרצועת עזה חמש רקטות לעבר יישובי עוטף עזה. בתגובה תקף חיל האוויר שני יעדי טרור של חמאס ברצועה. עם סיום המבצע ויציאת כוחות הביטחון מאזור ג'נין נרשמו תגובות שמחה. גורמים פלסטינים בעיקר מחמאס והג'האד האסלאמי בפלסטין, אשר ניסו לייצר תמונת ניצחון ציינו, כי המבצע היה הישג וניצחון פלסטיני על ישראל, לאחר שהוא הדגיש את אחדות הארגונים והעביר מסר זה לישראל. במקביל, נשמעה ביקורת נוקבת על הרשות הפלסטינית ועל מנגנוני הביטחון שלה על שלא ס
להמשך קריאה...

פעילות כוחות ביטחון ישראלים בג’נין ותגובות ראשוניות (תמונת מצב נכון ל-13:00)

ב-3 ביולי 2023 סמוך לשעה 01:00 פתחו כוחות הביטחון הישראלים במבצע צבאי נרחב בג'נין ובמחנה הפליטים ג'נין, המכונה "בית וגן". כשעתיים וחצי לאחר פתיחת המבצע הכריזה הזרוע הצבאית של הג'האד האסלאמי בג'נין כי שמו של מבצע הנגד שלה הוא "עוצמת ג'נין" (באס ג'נין). הם קראו לפלסטינים בכל הערים, הכפרים ומחנות הפליטים, במיוחד בקרבת ג'נין, להתעמת עם הכוחות הישראליים ולסייע לג'נין וללוחמיה בכל הזירות. חדר המבצעים המשותף ברצועת עזה הודיע על כניסה למצב של כוננות. מחדר המבצעים כמו גם מפי בכירי הארגונים נשמעו איומים להרחיב את התגובה, כולל רמיזות לאפשרות ירי רקטות מרצועת עזה. נכון לשעות הצהרים דיווח משרד הבריאות הפלסטיני על שמונה הרוגים. זהו המבצע הגדול ביותר שמבצעים כוחות ביטחון ישראלים באזור ג'נין מאז מבצע "חומת מגן”. המבצע, שתוכנן לפני זמן רב, מתרכז בעיר ג'נין ובמחנה הפליטים שלה, שמזה קרוב לשנתיים מהווים מוקד טרור.
להמשך קריאה...

מאפייני הפעילות הפלסטינית בג’נין לנוכח פעילות צה”ל בשטח

בשנתיים האחרונות מהווה ג'נין, ובעיקר מחנה הפליטים ג'נין, מוקד טרור ממנה יצאו פלסטינים רבים לבצע פיגועים, כולל בשטח ישראל. צה"ל שפועל בעיר ובמחנה הפליטים למיגור הטרור נתקל בהתנגדות חצי ממוסדת של הזרועות הצבאיות של הארגונים הפלסטינים. האירוע ב-19 ביוני היה בבחינת עליית מדרגה בפעילות במחנה הפליטים נגד הכוחות הישראליים. במהלך חודשי העימות עם כוחות הביטחון במחנה הפליטים ג'נין התפתחו דרכי פעולה של הפעילים במחנה באופן משמעותי והם ממשיכים כל העת לשפר את השיטות ולפתח יכולות ההתמודדות נוספות במישור הארגוני, המודיעיני והמבצעי. במסגרת זאת הם מפתחים ומשפרים את יכולות המעקב אחר פעילות כוחות הביטחון הישראליים, לומדים את שיטות ודפוסי הפעולה של כוחות הביטחון ומפתחים אמצעי נגד ושיטות לחימה כדי להתמודד מול כוחות הביטחון וכן מבצעים תרגילים לאימון אנשיהם. אנשי ג'נין זוכים לדברי שבח והאדרה ואנו אף עדים לניסיונות לחקות את דרך הפעולה של אנשי מחנה הפליטים ג'נין לבצע פעילות התנגדות מאורגנת דומה בערים נוספות כמו שכם, טול כרם ויריחו. המחקר סוקר את תמונת מצב והפעילות במחנה הפליטים ג'נין בניסיון להתחקות אחר התפתח
להמשך קריאה...

מאבק בטרור

אחד האתגרים של מדינות העולם ובכללן ישראל הוא המאבק בטרור. מעבר למאבק הצבאי בטרור מתבצע המאבק במספר דרכים נוספות ביניהן פגיעה במימון, חקיקה, נקיטת צעדים מדיניים וכלכליים לניתוק הארגון מתומכיו, חדירה לארגונים כדי לחשוף אותם מבפנים ועוד. כמו כן מתנהלת מערכה מדינית והסברתית נגד הארגונים עצמם והמדינות התומכות בטרור.

במאבק בטרור מעורבות ישויות רבות ובכלל זה גופים צבאיים, גופי ביטחון פנים, גורמי אכיפה וביטחון, גופים משפטיים וכלכליים. במדינות רבות הוקמו יחידות ייעודיות למאבק בטרור שתפקידן לבצע פעולות מנע ולנהל את המאבק בטרור בעת אירועים.

גם המדע והטכנולוגיה יכולים לסייע במאבק בטרור שכן סביבת הטרור העולמי משתנה וארגוני הטרור הופכים מתוחכמים יותר ויותר כשהם מנצלים את חידושי הטכנולוגיה לטובתם. זירה אשר מרכזיותה במאבק בטרור הולכת וגוברת היא זירת הסייבר הן בתחום ההגנתי והן בתחום ההתקפי.

בישראל נחקק חוק המאבק בטרור, התשע”ו-2016. מטרת החוק לתת בידי רשויות המדינה כלים מתאימים בתחום המשפט הפלילי והציבורי, לשם התמודדות עם איומי הטרור שבפניהם ניצבת מדינת ישראל, חוק מאבק בטרור קובע ענישה מחמירה למחבלים ואלה החברים בארגוני טרור. כן קובע החוק ענישה לאנשים המביעים תמיכה בטרור או הזדהות עם ארגון טרור. החוק מסדיר את נושא ההכרזה על ארגון כארגון טרור ואת השימוש במעצר מנהלי. בנוסף להחמרת ענישה על עבירות טרור, החוק מחליף תקנות רבות שהיו חלק מתקנות ההגנה (שעת חירום). החוק אושר בכנסת ביוני 2016, ונכנס לתוקף ב-1 בנובמבר 2016.