מימון הטרור

מבצע “מגן צפוני” להשמדת מנהרות חזבאללה בגבול הצפון (תמונת מצב עדכנית ל-18 בדצמבר 2018)

ב-15 בדצמבר 2018 נחשפה מנהרה רביעית, שחצתה את הגבול לעבר ישראל. כוחות צה"ל ממשיכים בפעילותם לאורך הגבול, עד כה ללא חיכוכים משמעותיים עם חזבאללה או עם צבא לבנון, העוקבים אחר הפעילות. חזבאללה ממשיך לשמור על פרופיל תקשורתי נמוך בכל הנוגע לעבודות צה"ל. בהתבטאויות עקיפות של כמה מדובריו מודגשים חוזקה של חזבאללה וחוסנה של לבנון במסגרת הניסיון להעביר מסר הרתעתי לישראל.
להמשך קריאה...

סיוע איראני לטרור הפלסטיני: נמשכות העברות כספים איראניות למשפחות שהידים ברצועת עזה באמצעות אגודת הצדקה אלאנצאר, המזוהה עם הג’האד האסלאמי בפלסטין

אגודת הצדקה אלאנצאר בעזה, המזוהה עם הג'האד האסלאמי בפלסטין, חילקה השנה סיוע כספי למשפחות שהידים, שנהרגו בשנים 2014-2000. המדובר בסכום של 1,870,000 דולרים (לעומת שני מיליון בשנת 2017). הכספים הועברו לאגודה ע"י קרן השהיד האיראנית, המהווה עבור האיראנים ערוץ להעברת כספים המיועדים לתמיכה במעטפת החברתית של ארגוני הטרור.
להמשך קריאה...

מימון הטרור ע”י הרשות הפלסטינית: אבו מאזן אישר לאחרונה את תקציב שנת 2018, אשר כ-7% ממנו מוקדשים לסיוע לאסירים, מחבלים משוחררים ומשפחות של שהידים

בתקציב לשנת 2018 הקצתה הרשות הפלסטינית סכום של כ-1.28 מיליארד ש"ח, כ-7% מהתקציב, לשני מוסדות המסייעים למחבלים הכלואים בישראל, למחבלים שהשתחררו ולבני משפחות שהידים.
להמשך קריאה...

סדר העדיפויות האסטרטגי של החמאס: תיעדוף התעצמות צבאית על פני טיפול בתשתיות האזרחיות ודאגה לצרכי האוכלוסייה תורמים רבות למצוקה הכלכלית הקשה ברצועה

לאחרונה עלתה על סדר היום הפלסטיני, הישראלי והבינלאומי סוגיית המצוקה הכלכלית הקשה ברצועת עזה, המוצאת ביטויה בפגיעה בתשתיות (רפואה, אספקת חשמל, מים, ביוב) ובהחמרת תנאי החיים של תושבי הרצועה.
להמשך קריאה...

בחסות אבו מאזן התקיים טקס הוקרה למחבלים בעלי אזרחות ישראלית הכלואים באשמת רצח חייל ישראלי, אחד מהם “זקן האסירים”, שמונה כחבר הועד המרכזי של פתח

ב-14 בינואר 2018 התקיימו שני אירועים, אשר ביטאו היטב את תמיכתה של הרשות הפלסטינית ושל פתח במחבלים (מכל הארגונים) המרצים עונשי מאסר בישראל.
להמשך קריאה...

על רקע מצוקותיו הכלכליות מוכר דאעש מטבעות, שטבעה בזמנו המדינה האסלאמית. התשלום עבורן נעשה באמצעות מערכת סליקה אינטרנטית בינלאומית

ב-26 בדצמבר 2017 פרסם אתר חק של דאעש, כתבה לפיה מטבעות, שטבעה המדינה האסלאמית, נמכרים ב"אחד האתרים באינטרנט" (מבלי לציין את שם האתר או את כתובתו). בכתבה נאמר: "אחד מאתרי החדשות [באינטרנט] פרסם פרסומת [המציעה] לרכישת כל [סוג] של מטבע דינאר שהמדינה האסלאמית טבעה. האתר ציין כי התשלום עבור המטבעות הוא באמצעות PayPal".
להמשך קריאה...

מימון הטרור

ארגון טרור חייב שיהיו לו מקורות מימון כדי לממן ולממש את כלל פעילותו ומטרותיו. בלא מקורות מימון יתקשה הארגון להתקיים ולהוציא לפועל את מטרותיו. ללא מימון לא יוכל הארגון להפעיל את אנשיו, לכלכלם, לציידם ולהכין ולשמור על תשתית סבירה לפעולתו.

ניתן לחלק את מימון הטרור לשתי מטרות עיקריות: מימון פעולת טרור ממוקדת בעלת מטרה ברורה. במקרה זה הפעילות הפיננסית תהא מוגבלת בהיקף, בסכומים ובזמן. או מטרה רחבה יותר של הקמה, שמירה והזנה של תשתית הטרור מבנה ארגוני, רכש, הוצאות שוטפות, תשלום משכורות וכדומה. במקרה זה הפעילות הפיננסית אינה מוגבלת בזמן, בתקרה או היקף פיננסי.

מרבית סכומי הכסף למימון הטרור מגיעים ממדינות תומכות טרור שבהן בולטת איראן (אשר מעורבת במימון טרור של חזבאללה, חמאס והג’האד האסלאמי בפלסטין). בנוסף לכך ברשות ארגוני הטרור מקורות מימון נוספים. לכמה מהם יש הכנסות מכספי פשיעה (חזבאללה), מכירת מוצרי נפט וגביית מיסים מהאוכלוסייה (דאעש). ארגונים אחרים עושים שימוש למימון הטרור בכספים שהושגו ממקורות כגון תרומות, קרנות צדקה, רווחי מסחר וכדומה, שהופנו למימון טרור.

בשנים האחרונות הולכת וגוברת ההכרה בחשיבות סיכול ערוצי מימון הטרור כחלק מן המאמץ לסכל פעילות טרור. בעקבות פיגועי ה־11 בספטמבר 2001, תפס המאבק הבינלאומי במימון טרור תאוצה והוחלט לשלב את המאבק הבינלאומי בטרור במאבק במימון טרור ואף לייעל אותו באמצעות חקיקה ופעילות סיכול. אולם ככל שהמאבק בפעילות מימון הטרור גובר שיטות מימון הטרור והופכות למתוחכמות ומגוונות יותר, דבר המקשה על  המעקב אחר מקורות מימון הטרור והניסיונות להיאבק בהם.