מימון הטרור

הרשות הפלסטינית מחפשת דרכים יצירתיות להמשיך להעביר תשלומים למחבלים אסירים ולבני משפחות של שהידים תוך עקיפת ההתנגדות הישראלית

ב-17 בנובמבר 2020 הודיע חסין אלשיח', ראש הרשות לעניינים אזרחיים וחבר הוועד המרכזי של פתח, המקורב לאבו מאזן, על החזרת הקשרים בין הרשות הפלסטינית לישראל למתכונתם הקודמת, קרי- חידוש התיאום האזרחי והביטחוני עם ישראל במתכונת שלפני 19 במאי 2020 (המועד בו הודיע אבו מאזן על הפסקת התיאום עם ישראל). משמעות הודעת הרשות הפלסטינית, לאחר נתק כמעט מוחלט של קרוב לחצי שנה, היא חזרה למסלול התיאום הביטחוני והאזרחי עם ישראל .
להמשך קריאה...

ארגון חזבאללה מרחיב את שירותיו הבנקאיים על רקע הלחצים, שארה”ב מפעילה על מערכת הבנקאות הלבנונית

ארגון חזבאללה מקיים בקרב בני העדה השיעית בלבנון מערכת נרחבת של מוסדות חברתיים העוסקים בבריאות, חינוך, כספים, רווחה ותקשורת. מוסדות אלו משמשים מעטפת תומכת לתשתית הצבאית של הארגון, כמו גם אמצעי להפצת האידיאולוגיה של חזבאללה ולחיזוק מעמדו בקרב העדה השיעית ובזירה הפנים-לבנונית.
להמשך קריאה...

הרשות הפלסטינית ממשיכה לפעול להקמת בנק עצמאי, שיאפשר לה להעביר כספים לאסירים ולמשפחות שהידים

ב-1 ביוני 2020 אישרה ממשלת הרשות הפלסטינית הקמת מוסד בנקאי ממשלתי, שישמש ערוץ להעברת כספים לאסירים ולמשפחות שהידים. זאת, לאחר שבעקבות צו שהוציא אלוף פיקוד המרכז הקפיאו הבנקים המסחריים ביהודה ושומרון חשבונות של אסירים ומשפחות ושהידים וסרבו להעביר אליהם את כספי הקצבה החודשית המשולמים ע"י הרשות הפלסטינית. הבנק ההולך ומוקם יקרא "בנק העצמאות לפיתוח ולהשקעות". מועד פתיחתו טרם פורסם.
להמשך קריאה...

קמפיין התרמה חדש של הזרוע הצבאית של חמאס, כחודש לאחר שארה”ב סיכלה גיוס תרומות של חמאס, אלקאעדה ודאעש באמצעות מטבעות דיגיטליים

ב-13 בספטמבר 2020 שידר ערוץ אלג'זירה כתבת תחקיר במסגרת התוכנית "רב הנסתר על הגלוי", שעסקה בהתעצמות גדודי עז אלדין אלקסאם, הזרוע הצבאית של חמאס, ושיפור יכולות הלחימה שלה. בעקבות שידור הכתבה ובעקבות הנורמליזציה ביחסים בין ישראל למאע"מ ובחרין הושק קמפיין ברשתות החברתיות תחת ההאשטאג #תמוך_בהתנגדות. הזרוע הצבאית של חמאס, ניצלה את הקמפיין ופרסמה מטעמה, תחת אותו האשטאג, מודעה הקוראת לציבור הרחב להעביר תרומות באמצעות כתובת הדוא"ל [email protected] (חשבון הטלגרם של גדודי אלקסאם, 17 בספטמבר 2020).
להמשך קריאה...

גדודי חזבאללה: דיוקנה של מיליציה שיעית-עיראקית, המופעלת ע”י כוח קדס, כזרוע מרכזית לקידום האינטרסים האיראנים בעיראק

גדודי חזבאללה (כתאא'ב חזבאללה) הינם מיליציה שיעית רדיקלית, בעל אופי אנטי-אמריקאי מובהק ואידיאולוגיה ח'מיניסטית, שהוקמה ע"י כוח קדס בדרום עיראק ב-2007 במטרה להילחם בצבא ארה"ב ולהביא לסילוקו מעיראק. מיליציה זאת הינה הבולטת מקרב המיליציות השיעיות המופעלות ע"י איראן והיא זוכה להעדפה בסיוע צבאי וכספי מצד כוח קדס של משמרות המהפכה האיראנים . גדודי חזבאללה מילאו תפקיד מפתח בלחימה נגד צבא ארה"ב בעיראק בשנים 2011-2003.
להמשך קריאה...

הרשות הפלסטינית נוקטת צעדים מעשיים להקמת מוסד בנקאי ממשלתי, שיטפל בתשלומים למשפחות השהידים והאסירים

ב-1 ביוני 2020 אישרה ממשלת הרשות הפלסטינית הקמת מוסד בנקאי ממשלתי, שישמש ערוץ להעברת כספים לאסירים ולמשפחות שהידים. הקמת הבנק החדש נועדה לעקוף את צו אלוף פיקוד המרכז, שאסר על הבנקים לספק שירותים בנקאיים לאסירים ולמשפחות שהידים ביהודה ושומרון. בעקבות הצו הודיעו מספר בנקים פלסטינים וערביים על הקפאת הפעילות בחשבונות הבנק של האסירים ומשפחות השהידים. מנגד, אבו מאזן ובכירי הרשות, שבו והתחייבו להעביר את הכספים לאסירים, למשפחות השהידים, בהגדירם אותם כ"קו אדום" וכ"משכורות מקודשות״
להמשך קריאה...

מימון הטרור

ארגון טרור חייב שיהיו לו מקורות מימון כדי לממן ולממש את כלל פעילותו ומטרותיו. בלא מקורות מימון יתקשה הארגון להתקיים ולהוציא לפועל את מטרותיו. ללא מימון לא יוכל הארגון להפעיל את אנשיו, לכלכלם, לציידם ולהכין ולשמור על תשתית סבירה לפעולתו.

ניתן לחלק את מימון הטרור לשתי מטרות עיקריות: מימון פעולת טרור ממוקדת בעלת מטרה ברורה. במקרה זה הפעילות הפיננסית תהא מוגבלת בהיקף, בסכומים ובזמן. או מטרה רחבה יותר של הקמה, שמירה והזנה של תשתית הטרור מבנה ארגוני, רכש, הוצאות שוטפות, תשלום משכורות וכדומה. במקרה זה הפעילות הפיננסית אינה מוגבלת בזמן, בתקרה או היקף פיננסי.

מרבית סכומי הכסף למימון הטרור מגיעים ממדינות תומכות טרור שבהן בולטת איראן (אשר מעורבת במימון טרור של חזבאללה, חמאס והג’האד האסלאמי בפלסטין). בנוסף לכך ברשות ארגוני הטרור מקורות מימון נוספים. לכמה מהם יש הכנסות מכספי פשיעה (חזבאללה), מכירת מוצרי נפט וגביית מיסים מהאוכלוסייה (דאעש). ארגונים אחרים עושים שימוש למימון הטרור בכספים שהושגו ממקורות כגון תרומות, קרנות צדקה, רווחי מסחר וכדומה, שהופנו למימון טרור.

בשנים האחרונות הולכת וגוברת ההכרה בחשיבות סיכול ערוצי מימון הטרור כחלק מן המאמץ לסכל פעילות טרור. בעקבות פיגועי ה־11 בספטמבר 2001, תפס המאבק הבינלאומי במימון טרור תאוצה והוחלט לשלב את המאבק הבינלאומי בטרור במאבק במימון טרור ואף לייעל אותו באמצעות חקיקה ופעילות סיכול. אולם ככל שהמאבק בפעילות מימון הטרור גובר שיטות מימון הטרור והופכות למתוחכמות ומגוונות יותר, דבר המקשה על  המעקב אחר מקורות מימון הטרור והניסיונות להיאבק בהם.