סוריה

מבט לאיראן ולציר השיעי (9-1 באוקטובר 2024)

ב-1 באוקטובר 2024, שיגרו משמרות המהפכה כ-200 טילים בליסטיים לעבר ישראל בתגובה להריגת אסמאעיל הניה בטהרן ולמותם של חסן נצראללה ושל קצין בכיר במשמרות המהפכה בתקיפה ישראלית בבירות. מרבית הטילים יורטו על ידי כוחות חיל האוויר וההגנה האווירית של ישראל, בשיתוף ארה"ב ומדינות נוספות. לאחר התקיפה, הדגישו בכירים איראנים כי התקיפה בוצעה כחלק מהזכויות הלגיטימיות שלהם וכי איראן אינה מעוניינת בהסלמה נוספת, אולם איימו בתגובה עוצמתית על תקיפה ישראלית נגדם;  מנהיג איראן ח'אמנהאי ובכירים נוספים המשיכו להביע תמיכה ב"התנגדות" הפלסטינית, שנה לאחר מתקפת ה-7 באוקטובר. הנשיא פ'זשכיאן נועד עם משלחת בכירה של חמאס בקטאר וקרא לאחדות מול "פשעי ישראל"; שר החוץ האיראני ביקר בלבנון ובסוריה. הוא גינה את התקיפות הישראליות והדגיש את תמיכת ארצו ב"התנגדות" בלבנון. במשמרות המהפכה הכחישו כי מפקד כוח קדס קאא'ני נפגע בתקיפה ישראלית בבירות; המיליציות הפרו-איראניות בעיראק קיבלו בשבוע האחרון אחריות על 26 תקיפות נגד יעדים בישראלים באמצעות כלי טיס בלתי מאוישים וטילי שיוט. שני חיילי צה"ל נהרגו מפגיעת כלי טיס בלתי מאויש ברמת הגולן, ההרוגים הראשונים בישראל מאז תחילת התקיפות בנובמבר 2023. המיליציות המשיכו להביע נכונות להילחם לצד חזבאללה בלבנון ואיימו בתגובה נגד אינטרסים אמריקאיים אם ארה"ב תסייע לישראל לתקוף באיראן; הח'ותים הודיעו על תקיפות באמצעות טילים בליסטיים וכלי טיס בלתי מאוישים נגד ישראל. חיל האוויר יירט טיל בליסטי וכלי טיס בלתי מאויש, לא היו נפגעים. בנוסף, החות'ים קיבלו אחריות על תקיפות נגד שני כלי שיט בים האדום ובאוקיינוס ההודי.
להמשך קריאה...

מבט לטרור: חזבאללה, לבנון וסוריה (30 בספטמבר – 7 באוקטובר 2024)

בלילה שבין 30 בספטמבר ל-1 באוקטובר 2024, החל צה"ל בתמרון קרקעי מוגבל בדרום לבנון. הכוחות סיכלו מאות פעילי טרור, איתרו והשמידו תשתיות טרור שהוסתרו באתרים אזרחיים. עשרה חיילי צה"ל נהרגו בתמרון. במקביל, המשיך צה"ל בתקיפות אוויריות נגד יעדי חזבאללה באלצ'אחיה אלג'נוביה בבירות וברחבי המדינה וביצע סיכולים ממוקדים נגד בכירים בארגון; בשבוע האחרון, קיבל חזבאללה אחריות על 148 תקיפות נגד יעדים בישראל ונגד כוחות צה"ל בדרום לבנון, פי שניים מכמות התקיפות בשבוע שלפני כן. במסגרת הפעילות, חזבאללה הודיע על פתיחת מבצע "ח'יבר" בתגובה לסיכול מזכ"ל הארגון חסן נצראללה ושיגר מטחי רקטות לאזור תל אביב וחיפה. הארגון גם פרסם הודעות שקריות לגבי היקף הפגיעה בכוחות צה"ל בדרום לבנון; צה"ל ביצע תקיפה נגד מפקדת המודיעין של חזבאללה בבירות בעת שבמקום שהה ראש המועצה המרכזית, האשם צפי אלדין, שהיה מיועד לרשת את נצראללה. חזבאללה עדיין לא הודיע רשמית לגבי מצבו; בכירים בחזבאללה טענו כי התקיפות הישראליות וסיכול הבכירים לא השפיעו על פעילות הארגון, ובכלל זה הלחימה נגד כוחות צה"ל בדרום לבנון ובתקיפות נגד שטח ישראל. כמו כן, בחזבאללה המשיכו לקשור את עצירת הלחימה בדרום לבנון עם הפסקת המלחמה ברצועת עזה; הרשויות בלבנון מסרו כי יותר מאלפיים בני אדם נהרגו בלבנון מאז תחילת הלחימה ב-8 באוקטובר 2023. כמו כן, יותר מ-1.2 מיליון בני אדם הפכו לעקורים, מרביתם מאז הגברת התקיפות הישראליות ב-23 בספטמבר 2024; ראש ממשלת המעבר בלבנון קרא להפסקת אש וליישום החלטה 1701. מחלקת המדינה האמריקאית הכחישה את טענת שר החוץ הלבנוני כי נצראללה הסכים להפסקת אש של 21 יום לפני שנהרג בתקיפה הישראלית; סוריה: דווח על תקיפות המיוחסות לישראל באזור דמשק וחמץ.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן ולציר השיעי (25 בספטמבר-1 באוקטובר 2024)

בכירים איראנים המשיכו להביע תמיכה בחזבאללה ובלבנון בעקבות התקיפה הישראלית נגד מפקדת הארגון בבירות, בה נהרגו מזכ"ל חזבאללה ומפקד גיס לבנון של כוח קדס. הבכירים איימו כי איראן תגיב נגד ישראל בעקבות הסיכול; נשיא איראן האשים כי ארה"ב ואירופה שיקרו כאשר טענו שתושג הפסקת אש ברצועת עזה אם איראן לא תגיב על הריגת אסמאעיל הניה; דובר משרד החוץ האיראני טען כי לאיראן אין סוכנים באזור וכי ארגוני "ההתנגדות" מייצגים את עצמם; הסלמה נוספת בעימות בין החות'ים לבין ישראל: יורטו שני טילים בליסטיים ששיגרו החות'ים לעבר מרכז ישראל. בתגובה, חיל האוויר הישראלי תקף תחנות כוח ונמל ימי בשימוש החות'ים בראס עיסא ובאלחדידה. בכירים חות'ים טענו כי חמישה אזרחים נהרגו ואיימו כי ימשיכו לפעול נגד ישראל כתמיכה ברצועת עזה ובלבנון; ההתנגדות האסלאמית בעיראק קיבלה אחריות על 23 תקיפות נגד יעדים בישראל, מרביתן לאחר ההודעה על סיכול נצראללה. המיליציות הפרו-איראניות איימו להסלים את תקיפותיהן אם כוחות הצבא הישראליים ייכנסו לדרום לבנון.
להמשך קריאה...

מבט לטרור: חזבאללה, לבנון וסוריה (30-23 בספטמבר 2024)

במהלך השבוע האחרון, תקף צה"ל אלפי מטרות של חזבאללה ברחבי לבנון, בהם אמצעי לחימה מתקדמים שהוסתרו באתרים אזרחיים. כמו כן בוצעו סיכולים ממוקדים נגד בכירים בחזבאללה באלצ'אחיה אלג'נוביה בבירות, בהם מזכ"ל חזבאללה חסן נצראללה ומפקד חזית הדרום עלי כרכי; בשבוע האחרון, קיבל חזבאללה אחריות על 77 תקיפות נגד יעדים צבאיים ואזרחיים בישראל. התקיפות כללו שיגורים ראשונים של טילי קרקע-קרקע לעבר אזור תל אביב ואזור ירושלים. מספר בני אדם נפצעו כתוצאה מנפילות ומרסיסי יירוטים, נגרם נזק לרכוש; חזבאללה הודיע על מותם של עשרה בכירים ופעילים בתקיפות בלבנון, ובראשם נצראללה. עם זאת, ההערכות הן כי מספר ההרוגים גבוה יותר וחזבאללה מסתפק בהודעות על ההרוגים הבכירים ביותר. כמו כן, נמסר על 61 הרוגים מארגונים נוספים, בהם מפקד חמאס בלבנון וחמישים פעילי אמל; סגן מזכ"ל חזבאללה, נעים קאסם, נשא נאום ראשון של בכיר בארגון מאז סיכול נצראללה והבהיר כי חזבאללה ימשיך בפעולות "הסיוע" לרצועת עזה ובהגנה על לבנון. הוא ציין כי הארגון יבחר מזכ"ל חדש בהקדם; הרשויות בלבנון עדכנו כי לפחות 1,640 בני אדם נהרגו מאז תחילת הלחימה ב-8 באוקטובר 2023, יותר מאלף מתוכם מאז ה-16 בספטמבר 2024. ראש הממשלה הזמני של לבנון, נג'יב מיקאתי, העריך כי מספר העקורים  בלבנון עלול להגיע למיליון בני אדם. האו"ם מסר כי מאה אלף בני אדם חצו את הגבול לסוריה; סוריה: צה"ל סיכל את ראש תשתית חמאס בדרום סוריה. דווח על תקיפות של כלי טיס ישראליים לאורך הגבול עם לבנון בניסיון למנוע העברת אמצעי לחימה לחזבאללה. 
להמשך קריאה...

מבט לאיראן ולציר השיעי (25-18 בספטמבר 2024)

איראן גינתה בחריפות את פעילות ישראל בלבנון, לרבות פיצוץ מכשירי הקשר, סיכול אבראהים עקיל והתקיפות האוויריות הנרחבות. עם זאת, איראן נמנעת בשלב זה מלהתחייב למעורבות צבאית ישירה במערכה לצד חזבאללה וממשיכה בפעילות דיפלומטית בהובלת הנשיא ושר החוץ המשתתפים בדיוני העצרת הכללית של האו"ם; בכירים איראנים המשיכו לאיין בנקמה על הריגתו של אסמאעיל הניה; מנהיג איראן, עלי ח'אמנהאי, אמר כי אם האומה האסלאמית תשתמש בכוחה הפנימי, היא תוכל להסיר את ישראל מלב הקהילה המוסלמית. נשיא איראן פ'זשכיאן ניצל את נאומו בעצרת האו"ם כדי להאשים את ישראל ב"רצח עם" וב"פשעים נגד האנושות"; דווח שאיראן מתווכת בשיחות בין רוסיה לבין החות'ים על משלוח של טילי חוף-ים שעלולים להגביר את האיום על כלי שיט בים האדום; ההתנגדות האסלאמית בעיראק קיבלה אחריות על 13 תקיפות באמצעות כלי טיס בלתי מאוישים וטילי שיוט נגד יעדים בישראל בשבוע האחרון, מתוכן חמש תקיפות ביממה אחת. מטוסי קרב של חיל האוויר ויחידות ההגנה האווירית יירטו את מרבית השיגורים, שלושה כטב"מים התפוצצו ברמת הגולן ובערבה. לא היו נפגעים; המיליציות גם הודיעו כי יסייעו לחזבאללה עם משלוח לוחמים ואמצעי לחימה במקרה של פלישה יבשתית ישראלית לדרום לבנון; המיליציות בעיראק הגבירו את צעדי האבטחה בעקבות פיצוץ מכשירי הקשר של חזבאללה. דווח כי לפחות ארבעים לוחמים חות'ים נהרגו או נפצעו בסדרת הפיצוצים בלבנון; יועץ ביטחוני בכיר של גדודי חזבאללה בעיראק נהרג בתקיפה המיוחסת לישראל בסוריה; בכירי החות'ים איימו כי ימשיכו לבצע שיגורים לעבר שטח ישראל וכי הם ערוכים לעימות ממושך.
להמשך קריאה...

מבט לטרור: חזבאללה, לבנון וסוריה (23-16 בספטמבר 2024)

בשבוע האחרון, קיבל חזבאללה אחריות על ביצוע 77 תקיפות נגד יעדים צבאיים ואזרחיים בישראל, כולל תקיפות ראשונות לעמק יזרעאל ולגליל התחתון ולאזור הקריות ליד חיפה. סוכל ניסיון של חוליית חזבאללה להניח מטען ליד מוצב צה"ל. שני לוחמי צה"ל נהרגו בתקיפות וחמישה אזרחים נפצעו, נגרם נזק כבד לרכוש; כלי טיס של חיל האוויר הרחיבו את התקיפות נגד יעדים ופעילים של חזבאללה בדרום לבנון ובבקעת הלבנון, בין השאר בתקיפות מנע לסיכול שיגורים לשטח ישראל. בתקיפה בבירות, נהרגו אברהים עקיל, ראש מערך המבצעים של חזבאללה ומפקד כוח רצ'ואן, וצמרת הפיקוד של כוח רצ'ואן. חזבאללה הודיע על 65 פעילים ומפקדים שנהרגו בשבוע האחרון; צה"ל הזהיר את התושבים בדרום לבנון לפנות את בתיהם לקראת תקיפות נגד אמצעי לחימה של חזבאללה שמוסתרים באתרים אזרחיים. בעקבות זאת, תועדה עזיבה המונית של תושבים מדרום לבנון לכיוון צפון המדינה. מזכ"ל חזבאללה, חסן נצראללה, נאם לאחר פיצוצי הזימוניות ומכשירי הקשר של פעילי חזבאללה והאשים את ישראל בביצוע "מעשי טבח" וב"הכרזת מלחמה". הוא הזהיר כי התגמול יהיה "מידה כנגד מידה"; ראש הממשלה הזמנית של לבנון, נג'יב מיקאתי, הזהיר מפני "הידרדרות אל הלא נודע" וקרא ליישם את החלטות מועצת הביטחון של האו"ם כדי להרגיע את המצב. יו"ר הפרלמנט, נביה ברי, האשים כי ישראל מנסה להפוך את דרום לבנון ל"אדמה חרוכה"; העובדים האזרחיים של יוניפי"ל נקראו לעזוב את משפחותיהם לאזורים מצפון לנהר הליטאני.
להמשך קריאה...

סוריה

סוריה מהווה גורם מרכזי בסכסוך הערבי-ישראלי, ומצויה בעימות עם מדינת ישראל מאז הקמתה. העמדה הבסיסית של סוריה שוללת את הרעיון הציוני ורואה במדינת ישראל נטע זר שיש לעקרו מן השורש. מאז הקמתה הובילה סוריה את המאבק המדיני והצבאי ביישוב היהודי ובמדינת ישראל. סוריה תובעת מישראל החזרת השליטה על שטח של    כ-1,200 קמ”ר ברמת הגולן שנכבש על ידי ישראל בשנת 1967. על רקע עוינותה העמוקה לישראל תמכה סוריה שנים רבות בארגוני הטרור הפלסטינים ובחזבאללה. סוריה הוגדרה כבר בשנת 1979 על ידי משרד החוץ של ארה”ב כמדינה תומכת טרור.  

למרות ניסיונות חוזרים ונשנים מאז ראשית שנות ה-90 של המאה ה-20 להגיע להסכם שלום עימה מתקיים עד היום מצב לוחמה רשמי בין ישראל לסוריה. יחסים אלו הושפעו ממעורבותם של גורמים כמו ברית המועצות ואיראן, מיחסיה של סוריה עם מדינות ערביות אחרות (מצרים, ירדן, לבנון) ויחסיה עם הפלסטינים. היחסים גם הושפעו מכך שסוריה רואה את את שטחה של ישראל כחלק ממה שהיא מכנה “סוריה הגדולה”.

מאז תחילת שנת 2011, מתקיימת בסוריה מלחמת אזרחים בין הנשיא בשאר אסד והכוחות הנאמנים לו לבין ארגוני מורדים בעלי אידיאולוגיות שונות ואוריינטציה פוליטית שונה. מלחמת האזרחים הובילה להריסה של התשתיות במדינה, להוצאתה של סוריה מהליגה הערבית ולמתחים ביחסיה עם מדינות סוניות (סעודיה, קטר, ירדן,  תורכיה). כמו כן הורעו יחסי סוריה עם ארה”ב ומדינות המערב. מנגד נתמך משטר סוריה על ידי רוסיה, איראן, חזבאללה ומיליציות שיעיות הנתמכות על ידי איראן.