סוריה

העיתונות הסורית הממסדית מאיימת במלחמה בגולן: “אלה הקוראים לשלום צריכים לתמוך תמיד ברעיון ההתנגדות”

בעקבות נאומו של נשיא סוריה, בשאר אל-אסד, ב-15 באוגוסט 2006, בו חזר והדגיש כי ההתנגדות היא הדרך לשלום וכי הגולן “ישוחרר בידיים סוריות”, מתפרסמים בימים האחרונים בעיתונות הסורית הממסדית מאמרים ברוח דומה.
להמשך קריאה...

יישום החלטת מועצת הבטחון 1701 (עדכון מס’ 2)

ממשלת לבנון קיימה ב-16 באוגוסט ישיבה בה אישרה כי צבא לבנון בשיתוף עם כח אוניפי”ל יתפרס בדרום לבנון, באזור שמדרום לליטאני ובגזרה המרכזית (אזור “אלערקוב” ונפות חאצביא ומרג’עיון). הממשלה קבעה כי הצבא ישמור באזורי פריסתו על הסדר והביטחון וימנע “נוכחות של כל סמכות מכל סוג שהוא [קרי, ה”חזבאללה”] פרט לסמכות הממשלה”. ראש ממשלת לבנון פואד
להמשך קריאה...

העלאת סוגיית “חוות שבעא” בטיוטת הצעת ההחלטה הצרפתית – אמריקנית לסיום הלחימה – נתוני רקע ובחינת משמעויות

סוגיית “חוות שבעא” שבה והועלתה לאחרונה בטיוטת הצעת ההחלטה האמריקאית-צרפתית לסיוע העימות בין ישראל ל”חזבאללה” (5 באוגוסט) . ההצעה קוראת, בין השאר, לישראל וללבנון לתמוך בהפסקת אש ברת קיימא שתהייה מבוססת על כמה יסודות ובתוכם סימון גבולה של לבנון באזורים בהם הוא אינו ברור או שהינו שנוי במחלוקת, כולל באזור “חוות שבעא” (הר דב).
להמשך קריאה...

הסכמים, הסדרים והבנות בהם הייתה מעורבת ישראל בזירה הלבנונית בשלושים השנים האחרונות – רקע, נתונים, לקחים ומסקנות

סיכום, מסקנות ולקחים של שלושים שנות הסכמים, הסדרים והבנות בלבנון.
להמשך קריאה...

סוריה כמשענת אסטרטגית ל”חזבאללה” ול”חמא”ס”

סוריה, יחד עם בעלת בריתה איראן, נוקטת באסטרטגיה עקבית של סיוע ל”חזבאללה” ולארגוני הטרור הפלסטינים כאמצעי חשוב להשגת מכלול מטרות: חיזוק הציר הרדיקלי האיראני – סורי במזרח התיכון; החלשת ישראל ע”י יצירת קרעים בחברתה ופגיעה בכלכלתה; חיזוק השפעתה של סוריה בלבנון; חיזוק הכוחות האסלאמיים הרדיקליים ב”רשות הפלסטינית”; טרפוד הסכמים והסדרים בלבנון וב”רשות הפלסטינית”, שאינם עולים
להמשך קריאה...

מקומה של סוריה בעימות הישראלי-פלסטיני

היעף של מטוסי חיל האוויר הישראלי מעל לארמונו של בשאר לא הניב עד כה את התוצאות הרצויות ונראה כי בשאר בחר להתעלם מן המסר ששיגרה לעברו ישראל ולהמשיך בדרכו שלו. התקשורת הסורית התעלמה בתחילה מן המטס הישראלי ורק לאחר שדווח אודותיו בתקשורת הישראלית מיהרו הסורים לדווח אף הם כי מערכי ההגנה האווירית הסוריים הניסו מטוסים
להמשך קריאה...

סוריה

סוריה מהווה גורם מרכזי בסכסוך הערבי-ישראלי, ומצויה בעימות עם מדינת ישראל מאז הקמתה. העמדה הבסיסית של סוריה שוללת את הרעיון הציוני ורואה במדינת ישראל נטע זר שיש לעקרו מן השורש. מאז הקמתה הובילה סוריה את המאבק המדיני והצבאי ביישוב היהודי ובמדינת ישראל. סוריה תובעת מישראל החזרת השליטה על שטח של    כ-1,200 קמ”ר ברמת הגולן שנכבש על ידי ישראל בשנת 1967. על רקע עוינותה העמוקה לישראל תמכה סוריה שנים רבות בארגוני הטרור הפלסטינים ובחזבאללה. סוריה הוגדרה כבר בשנת 1979 על ידי משרד החוץ של ארה”ב כמדינה תומכת טרור.  

למרות ניסיונות חוזרים ונשנים מאז ראשית שנות ה-90 של המאה ה-20 להגיע להסכם שלום עימה מתקיים עד היום מצב לוחמה רשמי בין ישראל לסוריה. יחסים אלו הושפעו ממעורבותם של גורמים כמו ברית המועצות ואיראן, מיחסיה של סוריה עם מדינות ערביות אחרות (מצרים, ירדן, לבנון) ויחסיה עם הפלסטינים. היחסים גם הושפעו מכך שסוריה רואה את את שטחה של ישראל כחלק ממה שהיא מכנה “סוריה הגדולה”.

מאז תחילת שנת 2011, מתקיימת בסוריה מלחמת אזרחים בין הנשיא בשאר אסד והכוחות הנאמנים לו לבין ארגוני מורדים בעלי אידיאולוגיות שונות ואוריינטציה פוליטית שונה. מלחמת האזרחים הובילה להריסה של התשתיות במדינה, להוצאתה של סוריה מהליגה הערבית ולמתחים ביחסיה עם מדינות סוניות (סעודיה, קטר, ירדן,  תורכיה). כמו כן הורעו יחסי סוריה עם ארה”ב ומדינות המערב. מנגד נתמך משטר סוריה על ידי רוסיה, איראן, חזבאללה ומיליציות שיעיות הנתמכות על ידי איראן.