סוריה

האחים המוסלמים בעולם הערבי ובקהילות האסלאמיות במערב אירופה

עבודת מחקר זאת, המהווה המשך והרחבה לעבודת מחקר קודמת ממרס 2011, בוחנת את תנועת האחים המוסלמים במצרים ובמדינות ערביות אחרות על רקע הטלטלה העזה הפוקדת בשנה האחרונה את המזה”ת. העבודה עוסקת באופייה הייחודי של התנועה בכל מדינה, במערכת יחסיה עם המשטרים השונים ובסיכוייה להיבנות מהטלטלה האזורית. כמו כן, בוחנת העבודה את שלוחות תנועת האחים המוסלמים
להמשך קריאה...

פינוי מפקדת חמאס מסוריה: תמונת מצב וניתוח ראשוני של המשמעויות

על רקע התערערות משטרו של בשאר אסד מתבצע לאחרונה תהליך פינוי של מפקדת חמאס מסוריה. על פי פרסומים בתקשורת מרבית פעילי חמאס כבר עזבו את המדינה.
להמשך קריאה...

כוח קדס, יחידת עילית של משמרות המהפכה באיראן, מהווה את חוד החנית של “יצוא המהפכה” האסלאמית.

הכוח מוביל את המאבק האזורי נגד ישראל, ארה"ב ומדינות ערב הפרו-מערביות, חותר לנצל את הטלטלה האזורית ועושה שימוש נרחב בדפוסי פעולה של חתרנות וטרור. הכוח מקדיש מאמץ רב לחיזוק כוחו הצבאי של מחנה ה"התנגדות" (סוריה, חזבאללה וארגוני הטרור הפלסטינים) ופועל גם במדינות רבות ברחבי העולם
להמשך קריאה...

ארגונו של ג’בריל האשים את הרשות הפלסטינית, פתח וסעודיה באחריות לעימותים האלימים במחנה הפליטים אלירמוך

הרשות הפלסטינית ופתח גינו בחריפות את “פשעי” ג’בריל, קראו לסילוקו מאש”פ, ואמצעי התקשורת של הרשות הטילו על המשטר הסורי את האחריות לאירועים. חמאס, הנאלצת לקחת בחשבון את תלותה בסוריה, ניסתה ללכת “בין הטיפות” בחילופי ההאשמות התקשורתיות.
להמשך קריאה...

ביקורת פנים פלסטינית חריפה נגד ארגונו של אחמד ג’בריל (החזית העממית – המפקדה הכללית), המזוהה עם המשטר הסורי, וארגונים פרו-סורים נוספים, בעקבות אירועי “יום הנכסה”.

הם הואשמו בשיגור צעירים פלסטינים חדורי מוטיבציה אל מותם למען האינטרסים של המשטר הסורי. פעילים של החזית העממיתג’בריל והחזית העממיתחבש הותקפו ע”י קרובי ההרוגים בעת לוויות שהתקיימו במחנה הפליטים אלירמוך שליד דמשק. מטה ארגונו של ג’בריל הועלה באש.
להמשך קריאה...

במרכז אירועי “יום הנכבה”, בגזרות השונות, עמד המסר של שיבת הפליטים הפלסטינים לשטחי 1948 וחיסולה של מדינת ישראל.

ההתעקשות על השיבה לשטחי שנת 1948, מהווה מרכיב מרכזי באסטרטגיה של חמאס, בגיבוי של איראן ושל חזבאללה, והיא זוכה גם לתמיכה בציבורים פלסטינים נוספים ב”שטחים” ובפזורה.
להמשך קריאה...

סוריה

סוריה מהווה גורם מרכזי בסכסוך הערבי-ישראלי, ומצויה בעימות עם מדינת ישראל מאז הקמתה. העמדה הבסיסית של סוריה שוללת את הרעיון הציוני ורואה במדינת ישראל נטע זר שיש לעקרו מן השורש. מאז הקמתה הובילה סוריה את המאבק המדיני והצבאי ביישוב היהודי ובמדינת ישראל. סוריה תובעת מישראל החזרת השליטה על שטח של    כ-1,200 קמ”ר ברמת הגולן שנכבש על ידי ישראל בשנת 1967. על רקע עוינותה העמוקה לישראל תמכה סוריה שנים רבות בארגוני הטרור הפלסטינים ובחזבאללה. סוריה הוגדרה כבר בשנת 1979 על ידי משרד החוץ של ארה”ב כמדינה תומכת טרור.  

למרות ניסיונות חוזרים ונשנים מאז ראשית שנות ה-90 של המאה ה-20 להגיע להסכם שלום עימה מתקיים עד היום מצב לוחמה רשמי בין ישראל לסוריה. יחסים אלו הושפעו ממעורבותם של גורמים כמו ברית המועצות ואיראן, מיחסיה של סוריה עם מדינות ערביות אחרות (מצרים, ירדן, לבנון) ויחסיה עם הפלסטינים. היחסים גם הושפעו מכך שסוריה רואה את את שטחה של ישראל כחלק ממה שהיא מכנה “סוריה הגדולה”.

מאז תחילת שנת 2011, מתקיימת בסוריה מלחמת אזרחים בין הנשיא בשאר אסד והכוחות הנאמנים לו לבין ארגוני מורדים בעלי אידיאולוגיות שונות ואוריינטציה פוליטית שונה. מלחמת האזרחים הובילה להריסה של התשתיות במדינה, להוצאתה של סוריה מהליגה הערבית ולמתחים ביחסיה עם מדינות סוניות (סעודיה, קטר, ירדן,  תורכיה). כמו כן הורעו יחסי סוריה עם ארה”ב ומדינות המערב. מנגד נתמך משטר סוריה על ידי רוסיה, איראן, חזבאללה ומיליציות שיעיות הנתמכות על ידי איראן.