סוריה

מבצע עמוד ענן – עדכון מספר 5 (20 בנובמבר 1300)

ב-19 בנובמבר ובמחצית הראשונה של 20 בנובמבר, יומו השביעי של מבצע “עמוד ענן”, נמשך ירי אינטנסיבי של רקטות לעבר ישראל.
להמשך קריאה...

זרקור לאיראן (לשבוע שבין 8/8/12 -15/8/12)

רעידות האדמה במערב-איראן: שתיקת התקשורת הממלכתית, הזנחת התשתיות וזעם האזרחים. גוברת הביקורת על אופן הסיקור התקשורתי של ההתפתחויות בסוריה. התפרסמו נתוני האבטלה הרשמיים.
להמשך קריאה...

זרקור לאיראן (לשבוע שבין 11/7/11 –18/7/12)

ועידת “סוריה – קו ההתנגדות הראשון” בטהראן. תגובות העיתונות האיראנית לביקור נשיא מצרים בערב הסעודית. נמשך הזינוק במחירי העוף.
להמשך קריאה...

מקומה של סוריה במלחמת לבנון הראשונה* – מאת: ד”ר (אל”מ מיל.) ראובן ארליך

בהרצאה זאת אנסה לעמוד על התהליכים, שהביאו למעורבות במלחמת לבנון הראשונה ועל האופן בו התמודד המשטר הסורי עם האתגר הישראלי במגרש הלבנוני לפני המלחמה ולאחריה. בסיום ההרצאה תיבחנה תוצאות המלחמה, בהיבט הסורי, שעיקרן הפיכת לבנון מנטל למדינת חסות סורית ולנכס אסטרטגי.
להמשך קריאה...

הדרך למלחמת לבנון הראשונה – מאת: ד”ר אל”מ (מיל’) ראובן ארליך*

מטרת הרצאה זאת הינה לבחון את התהליכים שהובילו למלחמת לבנון הראשונה, את מקומם של השחקנים הפנים והחוץ לבנונים בתהליכים הללו ואת מאפייניה הייחודיים של מלחמה זאת. בסיום ההרצאה אנסה לעמוד בקצרה על מטרות המלחמה, תוצאותיה ולקחיה, מנקודת מבטי.
להמשך קריאה...

סוריה

סוריה מהווה גורם מרכזי בסכסוך הערבי-ישראלי, ומצויה בעימות עם מדינת ישראל מאז הקמתה. העמדה הבסיסית של סוריה שוללת את הרעיון הציוני ורואה במדינת ישראל נטע זר שיש לעקרו מן השורש. מאז הקמתה הובילה סוריה את המאבק המדיני והצבאי ביישוב היהודי ובמדינת ישראל. סוריה תובעת מישראל החזרת השליטה על שטח של    כ-1,200 קמ”ר ברמת הגולן שנכבש על ידי ישראל בשנת 1967. על רקע עוינותה העמוקה לישראל תמכה סוריה שנים רבות בארגוני הטרור הפלסטינים ובחזבאללה. סוריה הוגדרה כבר בשנת 1979 על ידי משרד החוץ של ארה”ב כמדינה תומכת טרור.  

למרות ניסיונות חוזרים ונשנים מאז ראשית שנות ה-90 של המאה ה-20 להגיע להסכם שלום עימה מתקיים עד היום מצב לוחמה רשמי בין ישראל לסוריה. יחסים אלו הושפעו ממעורבותם של גורמים כמו ברית המועצות ואיראן, מיחסיה של סוריה עם מדינות ערביות אחרות (מצרים, ירדן, לבנון) ויחסיה עם הפלסטינים. היחסים גם הושפעו מכך שסוריה רואה את את שטחה של ישראל כחלק ממה שהיא מכנה “סוריה הגדולה”.

מאז תחילת שנת 2011, מתקיימת בסוריה מלחמת אזרחים בין הנשיא בשאר אסד והכוחות הנאמנים לו לבין ארגוני מורדים בעלי אידיאולוגיות שונות ואוריינטציה פוליטית שונה. מלחמת האזרחים הובילה להריסה של התשתיות במדינה, להוצאתה של סוריה מהליגה הערבית ולמתחים ביחסיה עם מדינות סוניות (סעודיה, קטר, ירדן,  תורכיה). כמו כן הורעו יחסי סוריה עם ארה”ב ומדינות המערב. מנגד נתמך משטר סוריה על ידי רוסיה, איראן, חזבאללה ומיליציות שיעיות הנתמכות על ידי איראן.