סוריה

מבט לג’האד העולמי (31-24 בדצמבר 2014)

במוקד אירועי השבוע עמדה התרסקות מטוס ירדני באזור אלרקה ונפילת טייסו בשבי דאעש. בעיראק ובסוריה נמשכה הלחימה במוקדי הקרבות העיקריים, ללא שינויים משמעותיים בשטח. במהלך הקרבות באזור העיר השיעית סאמראא’, שמצפון לבגדאד, נהרג השבוע קצין איראני בכיר במשמרות המהפכה.
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי (23-17 בדצמבר 2014)

בסוריה ובעיראק נמשכה הלחימה של דאעש במוקדי הקרבות השונים. בעיראק נחל דאעש הצלחות באזורים, שמצפון לבגדאד (עיר הנפט ביג’י, שטחים מדרום לעיר סאמראא’) ובמחוז הסוני אלאנבאר (בעיר רמאדי, בירת המחוז).
להמשך קריאה...

הערכת משמעויותיה וסיכויי הצלחתה של המערכת האמריקאית נגד דאעש *

הנשיא אובאמה הציב בפני ארה”ב מטרה ברורה, אך להערכתנו יומרנית, בדמות חיסולו של דאעש, באמצעות מערכה כוללת שתימשך כמה שנים. בהגדירו את המטרה כחיסול דאעש, יצר הנשיא האמריקאי רף ציפיות גבוה, שהממשל שלו והממשלים הבאים יצטרכו לעמוד בו.
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי (16-10 בדצמבר 2014)

במוקד אירועי השבוע עמדה השתלטות אדם חמוש (יליד איראן, בעל רקע פלילי) על בני ערובה בבית קפה בסידני שבאוסטרליה. החוטף ושני בני ערובה נהרגו במהלך פעולת חילוץ של כוחות הביטחון האוסטרליים. בעיראק ובסוריה נמשכה הלחימה במוקדי הקרבות העיקריים ללא שינויים משמעותיים בשטח. לתשומת לב מיוחדת ראויים מאמצי דאעש להרחיב את תחומי השפעתו למרחב הכפרי, שמדרום
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי (9-1 בדצמבר 2014)

סוריה ובעיראק נמשכת המערכה נגד דאעש בהנהגת ארה”ב. דאעש שחרר קלטת וידאו בה קרא פעיל קנדי לבצע פיגועים נוספים בקנדה. ארגון אלקאעדה בחצי האי ערב קיבל אחריות לפיגוע נגד שגרירות ארה”ב ולפיצוץ סמוך לביתו של השגריר האיראני בצנעא. ניסיון אמריקאי לחילוץ שני בני ערובה מערביים נכשל והסתיים בהריגתם.
להמשך קריאה...

דאעש: דיוקנו של ארגון טרור

מטרת עבודה זאת הינה לבחון את דיוקנו של ארגון המדינה האסלאמית בעיראק ובסוריה-רבתי (דאעש). דאעש הוא ארגון טרור אסלאמי סלפי ג’האדיסטי, שהוקם לפני כעשור כשלוחה של אלקאעדה בעיראק, התבסס במהלך הלחימה נגד ארה”ב באזורים הסונים של מערב עיראק, והתפשט למזרח סוריה ולצפונה במהלך מלחמת האזרחים הסורית.
להמשך קריאה...

סוריה

סוריה מהווה גורם מרכזי בסכסוך הערבי-ישראלי, ומצויה בעימות עם מדינת ישראל מאז הקמתה. העמדה הבסיסית של סוריה שוללת את הרעיון הציוני ורואה במדינת ישראל נטע זר שיש לעקרו מן השורש. מאז הקמתה הובילה סוריה את המאבק המדיני והצבאי ביישוב היהודי ובמדינת ישראל. סוריה תובעת מישראל החזרת השליטה על שטח של    כ-1,200 קמ”ר ברמת הגולן שנכבש על ידי ישראל בשנת 1967. על רקע עוינותה העמוקה לישראל תמכה סוריה שנים רבות בארגוני הטרור הפלסטינים ובחזבאללה. סוריה הוגדרה כבר בשנת 1979 על ידי משרד החוץ של ארה”ב כמדינה תומכת טרור.  

למרות ניסיונות חוזרים ונשנים מאז ראשית שנות ה-90 של המאה ה-20 להגיע להסכם שלום עימה מתקיים עד היום מצב לוחמה רשמי בין ישראל לסוריה. יחסים אלו הושפעו ממעורבותם של גורמים כמו ברית המועצות ואיראן, מיחסיה של סוריה עם מדינות ערביות אחרות (מצרים, ירדן, לבנון) ויחסיה עם הפלסטינים. היחסים גם הושפעו מכך שסוריה רואה את את שטחה של ישראל כחלק ממה שהיא מכנה “סוריה הגדולה”.

מאז תחילת שנת 2011, מתקיימת בסוריה מלחמת אזרחים בין הנשיא בשאר אסד והכוחות הנאמנים לו לבין ארגוני מורדים בעלי אידיאולוגיות שונות ואוריינטציה פוליטית שונה. מלחמת האזרחים הובילה להריסה של התשתיות במדינה, להוצאתה של סוריה מהליגה הערבית ולמתחים ביחסיה עם מדינות סוניות (סעודיה, קטר, ירדן,  תורכיה). כמו כן הורעו יחסי סוריה עם ארה”ב ומדינות המערב. מנגד נתמך משטר סוריה על ידי רוסיה, איראן, חזבאללה ומיליציות שיעיות הנתמכות על ידי איראן.