סוריה

מבט לג’האד העולמי (27-21 בדצמבר 2017)

בסוריה נמשכים קרבות בין הכוחות הסוריים לבין המטה לשחרור אלשאם, במסגרת המערכה לשחרור אדלב. באפגניסטאן נמשך רצף הפיגועים של מחוז ח'ראסאן של דאעש (אפגניסטאן/פקיסטאן). השבוע הכריז דאעש על הקמת מחוז קשמיר של הארגון בהודו כחלק ממטרת-העל להקים ח'ליפות אסלאמית בתת-יבשת ההודית.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (10 בדצמבר – 24 בדצמבר, 2017)

על רקע הכרעת המדינה האסלאמית בסוריה ובעיראק ממשיכים בכירים איראנים להדגיש בהצהרותיהם את הצלחת איראן לנצל את המערכה. מתחזקים הקולות באיראן לנצל את השפעתה הפוליטית והצבאית כדי להעמיק גם את השפעתה הכלכלית באזור. בזירה העיראקית פועלת איראן בניסיון לסכל כל כוונה לפגוע במעמד המיליציות השיעיות הנתמכות על-ידה.
להמשך קריאה...

“תנועת האצילים” (חרכת אלנג’באא’): דיוקנה של מיליציה שיעית-עיראקית, המופעלת בעיראק ובסוריה ע”י איראן ומיועדת למלא בעתיד “משימות אסטרטגיות” מטעמה

"תנועת האצילים" (חרכת אלנג'באא') הינה מיליציה עיראקית שיעית, שהוקמה בשנת 2013 ע"י שיח' אכרם אלשעבי. שיח' זה קשור בטבורו לאיראן עוד מתקופת פעילותו הצבאית העניפה נגד הכוחות האמריקאים בעת שהייתם בעיראק.
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי (20-14 בדצמבר 2017)

בעקבות הודעת הנשיא פוטין על הוצאת "חלק ניכר" מהכוחות הרוסים בסוריה החל השבוע תהליך הפינוי. במרחב שמצפון מזרח לחמאה נמשכו קרבות בין הכוחות הסוריים למטה לשחרור אלשאם במסגרת המערכה לכיבוש אדלב. בחו"ל נמשך מאמץ הפיגועים של דאעש, שבו בולט מחוז חוראסאן (אפגניסטאן/פקיסטאן).
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי (7– 13 בדצמבר 2017)

השבוע ערך נשיא רוסיה וולדימיר פוטין ביקור פתע בסוריה. במהלכו הודיע, כי משימת המאבק בטרור בסוריה "הושלמה במידה רבה". הסורים (והרוסים) הכריזו, כי הסתיים טיהור עמק הפרת, במרחב שבין אלמיאדין לאלבוכמאל. בלב מנהטן שבניו יורק התפוצץ מטען נפץ מאולתר, שהוכן בחובבנות, על גופו של מחבל מהגר מבנגלדש.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (26 בנובמבר – 10 בדצמבר, 2017)

באיראן נמנעו מכל תגובה רשמית לתקיפת הבסיס האיראני באזור העיר אלכסוה. מקורות ישראלים מסרו, כי ביקור רמטכ"ל איראן בסוריה בחודש אוקטובר 2017 לא הוכתר בהצלחה. גם בעיראק פועלת איראן להבטיח את השפעתה בעידן שלאחר קריסת המדינה האסלאמית. איראן האשימה את סעודיה, כי היא שעומדת מאחורי קריסת הברית בין המורדים החות'ים בתימן לנשיא תימן לשעבר, עלי עבדאללה צאלח.
להמשך קריאה...

סוריה

סוריה מהווה גורם מרכזי בסכסוך הערבי-ישראלי, ומצויה בעימות עם מדינת ישראל מאז הקמתה. העמדה הבסיסית של סוריה שוללת את הרעיון הציוני ורואה במדינת ישראל נטע זר שיש לעקרו מן השורש. מאז הקמתה הובילה סוריה את המאבק המדיני והצבאי ביישוב היהודי ובמדינת ישראל. סוריה תובעת מישראל החזרת השליטה על שטח של    כ-1,200 קמ”ר ברמת הגולן שנכבש על ידי ישראל בשנת 1967. על רקע עוינותה העמוקה לישראל תמכה סוריה שנים רבות בארגוני הטרור הפלסטינים ובחזבאללה. סוריה הוגדרה כבר בשנת 1979 על ידי משרד החוץ של ארה”ב כמדינה תומכת טרור.  

למרות ניסיונות חוזרים ונשנים מאז ראשית שנות ה-90 של המאה ה-20 להגיע להסכם שלום עימה מתקיים עד היום מצב לוחמה רשמי בין ישראל לסוריה. יחסים אלו הושפעו ממעורבותם של גורמים כמו ברית המועצות ואיראן, מיחסיה של סוריה עם מדינות ערביות אחרות (מצרים, ירדן, לבנון) ויחסיה עם הפלסטינים. היחסים גם הושפעו מכך שסוריה רואה את את שטחה של ישראל כחלק ממה שהיא מכנה “סוריה הגדולה”.

מאז תחילת שנת 2011, מתקיימת בסוריה מלחמת אזרחים בין הנשיא בשאר אסד והכוחות הנאמנים לו לבין ארגוני מורדים בעלי אידיאולוגיות שונות ואוריינטציה פוליטית שונה. מלחמת האזרחים הובילה להריסה של התשתיות במדינה, להוצאתה של סוריה מהליגה הערבית ולמתחים ביחסיה עם מדינות סוניות (סעודיה, קטר, ירדן,  תורכיה). כמו כן הורעו יחסי סוריה עם ארה”ב ומדינות המערב. מנגד נתמך משטר סוריה על ידי רוסיה, איראן, חזבאללה ומיליציות שיעיות הנתמכות על ידי איראן.