סוריה

מבט לאיראן (16 בדצמבר 2018 – 30 בדצמבר 2018)

החלטת נשיא ארה"ב, דונאלד טראמפ, להוציא את הכוחות האמריקאים מסוריה התקבלה באיראן בהפתעה ובסיפוק על-ידי רוב הבכירים והפרשנים. הדי הנסיגה האמריקאית מסוריה נשמעו גם בעיראק, שבה הצהיר שגריר איראן, כי ארצו שמה קץ לנוכחותה הצבאית במדינה והשיבה את כל יועציה לאחר תבוסת דאעש.משלחת סיעת חמאס במועצה המחוקקת הפלסטינית בראשות בכיר חמאס, מחמוד אל-זהאר, ביקרה בסוף דצמבר בטהראן.
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי (20 – 26 בדצמבר 2018)

במוקד אירועי השבוע עמדה הודעת ארה"ב כי היא מתכוונת לפנות את כוחותיה מסוריה. הפינוי, כך נמסר, יהיה איטי ומתואם והוא יימשך מספר חודשים. בחינת מצבו של דאעש בסוריה, בעיראק ובמחוזות השונים בחו"ל מעלה כי הארגון לא הובס, הגם שהוא נחלש בעקבות התמוטטות המדינה האסלאמית. שבוע לאחר הודעת הנשיא טראמפ ניתן להצביע על המאפיינים הבאים בלחימה נגד דאעש המתנהלת בעמק הפרת, שבמזרח סוריה: דאעש, שהתעודד מההודעה האמריקאית, ביצע מספר התקפות נגד על העיר החשובה הג'ין.
להמשך קריאה...

תגובות באיראן להודעת הנשיא טראמפ והערכה ראשונית של השפעת ההודעה על המדיניות האיראנית בסוריה – ד”ר רז צימט

החלטתו של נשיא ארה"ב, דונאלד טראמפ, להוציא את הכוחות האמריקאים מסוריה התקבלה באיראן בהפתעה ובסיפוק על-ידי רוב הבכירים והפרשנים. הוצאת הכוחות הסורים הוצגה כביטוי לתבוסת האסטרטגיה האמריקאית באזור, ובמיוחד בסוריה, וכהישג נוסף של "חזית ההתנגדות" בהנהגת הרפובליקה האסלאמית.
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי (13 – 19 בדצמבר 2018)

במזרח סוריה הצליחו כוחות SDF בסיוע אווירי של כוחות הקואליציה להשתלט על מרבית שטחה של העיר הג'ין. במחוזות השונים בעיראק נמשכת פעילות טרור וגרילה של דאעש. בעוד שדאעש עומד מול לחצים כבדים ב"מדינות הליבה" (סוריה ועיראק) נמשכת הפעילות האינטנסיבית במחוזותיו השונים. השבוע קיבל דאעש אחריות לביצוע פיגוע הירי בשוק חג המולד בשטרסבורג (חמישה הרוגים).
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (2– 16 בדצמבר 2018)

איראן שומרת על פרופיל נמוך בנוגע למבצע "מגן צפוני" להשמדת מנהרות חזבאללה בגבול הצפון. מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה, קאסם סלימאני, ביקר בעיראק ונפגש עם המופתי של עיראק. מאמר פרשנות חריג, שהתפרסם בעיתון האיראני מתח ביקורת על חמאס, שאימצה בשנים האחרונות מדיניות שעמדה בניגוד לעמדות איראן
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי (6 – 12 בדצמבר 2018)

במזרח סוריה פתחו כוחות SDF, בסיוע אווירי וארטילרי מאסיבי של מדינות הקואליציה, בהתקפה על דאעש בעיר הג'ין. במרחב אדלב נמשכו תקריות, שהתבטאו בעיקר בחילופי אש ארטילריים בין צבא סוריה לבין ארגוני המורדים הג'האדיסטים. ב-12 בדצמבר 2018 בוצע פיגוע ירי בשוק חג המולד בשטרסבורג, צרפת. ככל הנראה ארבעה בני אדם נהרגו וכ-12 נפצעו. המחבל, יליד צרפת ממוצא מרוקאי נמלט. השבוע פרסם גוף הסברה המזוהה עם דאעש כרזה המעודדת ביצוע פיגועים במדינות המערב בתגובה לתקיפות האוויריות של מדינות הקואליציה בהג'ין.
להמשך קריאה...

סוריה

סוריה מהווה גורם מרכזי בסכסוך הערבי-ישראלי, ומצויה בעימות עם מדינת ישראל מאז הקמתה. העמדה הבסיסית של סוריה שוללת את הרעיון הציוני ורואה במדינת ישראל נטע זר שיש לעקרו מן השורש. מאז הקמתה הובילה סוריה את המאבק המדיני והצבאי ביישוב היהודי ובמדינת ישראל. סוריה תובעת מישראל החזרת השליטה על שטח של    כ-1,200 קמ”ר ברמת הגולן שנכבש על ידי ישראל בשנת 1967. על רקע עוינותה העמוקה לישראל תמכה סוריה שנים רבות בארגוני הטרור הפלסטינים ובחזבאללה. סוריה הוגדרה כבר בשנת 1979 על ידי משרד החוץ של ארה”ב כמדינה תומכת טרור.  

למרות ניסיונות חוזרים ונשנים מאז ראשית שנות ה-90 של המאה ה-20 להגיע להסכם שלום עימה מתקיים עד היום מצב לוחמה רשמי בין ישראל לסוריה. יחסים אלו הושפעו ממעורבותם של גורמים כמו ברית המועצות ואיראן, מיחסיה של סוריה עם מדינות ערביות אחרות (מצרים, ירדן, לבנון) ויחסיה עם הפלסטינים. היחסים גם הושפעו מכך שסוריה רואה את את שטחה של ישראל כחלק ממה שהיא מכנה “סוריה הגדולה”.

מאז תחילת שנת 2011, מתקיימת בסוריה מלחמת אזרחים בין הנשיא בשאר אסד והכוחות הנאמנים לו לבין ארגוני מורדים בעלי אידיאולוגיות שונות ואוריינטציה פוליטית שונה. מלחמת האזרחים הובילה להריסה של התשתיות במדינה, להוצאתה של סוריה מהליגה הערבית ולמתחים ביחסיה עם מדינות סוניות (סעודיה, קטר, ירדן,  תורכיה). כמו כן הורעו יחסי סוריה עם ארה”ב ומדינות המערב. מנגד נתמך משטר סוריה על ידי רוסיה, איראן, חזבאללה ומיליציות שיעיות הנתמכות על ידי איראן.