סוריה

מבט לאיראן (15– 29 בדצמבר, 2019)

עלי-אכבר ולאיתי, יועצו הבכיר לעניינים בינלאומיים של מנהיג איראן, הזהיר בריאיון לערוץ טלוויזיה רוסי, כי התקיפות הישראליות בסוריה לא תעבורנה ללא תגובה. לאחר הפסקה של שמונה שנים, חידש הארגון האיראני לעלייה לרגל שיגור עולי רגל איראנים למקומות הקדושים לשיעים בסוריה. בעיראק נמשכים מאמצי איראן להשפיע על תהליך מינוי ראש הממשלה הזמני. דובר מפקדת המבצעים המשותפים בצבא עיראק, אמר כי שיתוף הפעולה הביטחוני בין עיראק, איראן, רוסיה וסוריה נמשך ברמות הבכירות במטרה לשמר את היציבות בגבול עיראק-סוריה ולמנוע את התבססות דאעש באזור. מגעים בין איראן לחות'ים בתימן: שר החוץ האיראני זריף נפגש בעומאן עם דובר המורדים החות'ים בתימן.
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי (25-19 בדצמבר 2019)

במוקד האירועים בזירה הסורית עמדה התקפה נרחבת של צבא סוריה נגד המטה לשחרור אלשאם וארגוני מורדים נוספים, ממזרח ומדרום מזרח לעיר מערת אלנעמאן, שמדרום לאדלב. בעמק הפרת המשיך דאעש בפעילותו האינטנסיבית נגד כוחות SDF. ב-22 בדצמבר 2019 פתח דאעש ב"קמפיין נקמה" על מותם של מנהיג הארגון אבו בכר אלבע'דאדי ודוברו אבו אלחסן אלמהאג'ר. עד כה נספרו כשישים פיגועים שבוצעו במסגרת הקמפיין
להמשך קריאה...

התקפה נוספת של צבא סוריה נגד ארגוני המורדים (עדכון)

בהתקפת צבא סוריה נכבשו עד כה למעלה מארבעים עיירות וכפרים ממזרח ומדרום מזרח לעיר מערת נעמאן, בסמוך לכביש הראשי M-5, המוביל לחלב ואדלב . להערכתנו, מטרת ההתקפה היא להתבסס על כביש M-5 המוביל צפונה, להשתלט על מערת אלנעמאן ולהיערך לקראת התקפה על אדלב, מעוז ארגוני המורדים, במטרה להשיג הכרעה בלחימה הנמשכת כשמונה חודשים.
להמשך קריאה...

התקפה נוספת של צבא סוריה נגד ארגוני המורדים במרחב אדלב (תמונת מצב ראשונית)

ב-20 בדצמבר 2019 פתח צבא סוריה בהתקפה נגד ארגוני המורדים זאת, בהמשך למהלכים הקרקעיים שבוצעו בחודש האחרון. ההתקפה לוותה בירי ארטילרי ובתקיפות אינטנסיביות מהאוויר של מטוסים סוריים ורוסים.
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי (18-12 בדצמבר 2019)

בזירה הסורית ממשיך דאעש בפעילות אינטנסיבית המתמקדת באזור אלמיאדין, שבעמק הפרת. בזירה העיראקית נמשכת הפעילות האינטנסיבית בדגש על מחוז דיאלא, שמצפון לבגדאד. במקביל נמשכת פעילות מחוזות דאעש באפריקה ובאסיה.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (15-1 בדצמבר, 2019)

איראן ממשיכה במאמציה לצמצם את השפעת המהומות הנמשכות בעיראק על האינטרסים האיראנים במדינה, ובכלל זה האינטרסים הכלכליים. על רקע המשך התבססות איראן במרחב אלבוכמאל שבגבול סוריה-עיראק דווח על שורת תקיפות שבוצעו לאחרונה נגד יעדים של איראן ומיליציות פרו-איראניות באזור. אתר חדשות לבנוני דיווח על הערכות חריגה של חזבאללה וכוח קדס של משמרות המהפכה בסמוך לעיירה רנכוס שבאזור אלקלמון מצפונית לדמשק לקראת פיגוע נקמה אפשרי על תקיפות צה"ל בסוריה.
להמשך קריאה...

סוריה

סוריה מהווה גורם מרכזי בסכסוך הערבי-ישראלי, ומצויה בעימות עם מדינת ישראל מאז הקמתה. העמדה הבסיסית של סוריה שוללת את הרעיון הציוני ורואה במדינת ישראל נטע זר שיש לעקרו מן השורש. מאז הקמתה הובילה סוריה את המאבק המדיני והצבאי ביישוב היהודי ובמדינת ישראל. סוריה תובעת מישראל החזרת השליטה על שטח של    כ-1,200 קמ”ר ברמת הגולן שנכבש על ידי ישראל בשנת 1967. על רקע עוינותה העמוקה לישראל תמכה סוריה שנים רבות בארגוני הטרור הפלסטינים ובחזבאללה. סוריה הוגדרה כבר בשנת 1979 על ידי משרד החוץ של ארה”ב כמדינה תומכת טרור.  

למרות ניסיונות חוזרים ונשנים מאז ראשית שנות ה-90 של המאה ה-20 להגיע להסכם שלום עימה מתקיים עד היום מצב לוחמה רשמי בין ישראל לסוריה. יחסים אלו הושפעו ממעורבותם של גורמים כמו ברית המועצות ואיראן, מיחסיה של סוריה עם מדינות ערביות אחרות (מצרים, ירדן, לבנון) ויחסיה עם הפלסטינים. היחסים גם הושפעו מכך שסוריה רואה את את שטחה של ישראל כחלק ממה שהיא מכנה “סוריה הגדולה”.

מאז תחילת שנת 2011, מתקיימת בסוריה מלחמת אזרחים בין הנשיא בשאר אסד והכוחות הנאמנים לו לבין ארגוני מורדים בעלי אידיאולוגיות שונות ואוריינטציה פוליטית שונה. מלחמת האזרחים הובילה להריסה של התשתיות במדינה, להוצאתה של סוריה מהליגה הערבית ולמתחים ביחסיה עם מדינות סוניות (סעודיה, קטר, ירדן,  תורכיה). כמו כן הורעו יחסי סוריה עם ארה”ב ומדינות המערב. מנגד נתמך משטר סוריה על ידי רוסיה, איראן, חזבאללה ומיליציות שיעיות הנתמכות על ידי איראן.