סוריה

מבט לג’האד העולמי (30-24 בדצמבר 2020)

כבכול שנה פרסמו תומכי דאעש כרזות ברשתות החברתיות המאיימות לבצע פיגועים נגד נוצרים ברחבי העולם לקראת חג המולד. בפועל לא בוצעו עד כה פיגועים ע"י פעילי דאעש או תומכיהם. במדינת בורנו, שבצפון מזרח ניגריה, קיבל דאעש אחריות על שריפת בתים וכנסיות בכפרים שבהם מתגוררת אוכלוסייה נוצרית (הגם שלא ברור האם הדבר נעשה בהקשר לחג המולד).
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (13– 27 בדצמבר 2020)

בכירים סורים הצהירו בימים האחרונים, כי אין בכוונת סוריה לדרוש את נסיגת הכוחות האיראנים מהמדינה. יועצת הנשיא אסד אמרה, כי סוריה אינה דורשת את יציאת איראן או חזבאללה מהמדינה וכי גם סוריה אינה יכולה לבקש מסוריה להוציא את איראן משטחה. מקורות סורים דיווחו על הסכמות בין איראן ורוסיה בנוגע להיערכות כוחותיהם באזור אלבוכמאל שבגבול סוריה-עיראק. בריאיון לרשת טלוויזיה אפגאנית התייחס שר החוץ האיראני, מחמד ג'ואד זריף, לפעילות לוחמי החטיבה האפגאנית פאטמיון הפועלת בחסות משמרות המהפכה בסוריה.
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי (23-17 בדצמבר 2020)

במחוזות השונים של דאעש בסוריה, עיראק וברחבי אפריקה ואסיה נמשכה הפעילות השגרתית. ראויים לציון: סוריה: נמשכה הפעילות במרחב דיר אזור-אלמיאדין ובמרחב המדברי, שממערב לעמק הפרת. המתווים הבולטים של התקפות דאעש היו הפעלת מטעני חבלה נגד כלי רכב וחיסולים אישיים. עיראק: הפעילות בצפון עיראק ובמערבה התמקדה בהפעלת מטענים ובחיסולים אישיים. היחידה העיראקית ללוחמה בטרור פרסמה דו"ח מסכם על פעילותה נגד דאעש במהלך שנת 2020. בשנה שחלפה נהרגו 206 פעילי דאעש ונתפסו 292.
להמשך קריאה...

מדוע נכשלה פסגת ג’נבה בין אסד לקלינטון? מבט על “הסיפור האבוד”, ספרו של פארוק אלשרע, מי שהיה שר החוץ הסורי

בעקבות הסכם השלום עם מצרים זכה הקורא הישראלי לספרות מצרית ענפה של אנשי צמרת מצריים על הממד הצבאי והמדיני –דיפלומטי של יחסי מצרים וישראל מנקודת ראותם ותפישתם. כיוון שכך יכול היה הקורא הישראלי לקבל תמונה כוללת ומלאה על זוויות הראיה של ישראל ומצרים כאחת ובנוסף לכך גם את של ארה"ב, שפתחה חלק מהארכיונים שלה. לא כן עם סוריה. בתחילת המאה החלו להופיע מעט ספרים שנכתבו ע"י גנרלים סורים ובחנו את הזווית הצבאית הסורית מול ישראל.
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי (16-10 בדצמבר 2020)

במחוזות השונים של דאעש בסוריה, עיראק וברחבי אפריקה ואסיה נמשכה הפעילות השגרתית. ראויים לציון: סוריה: נמשכים ההתכתשויות בין פעילי דאעש לבין צבא סוריה וכוחות המסייעים לו במרחב המדברי שבמזרח סוריה. עיראק: נמשכת הפעילות האינטנסיבית של דאעש בצפון עיראק ובמערבה במתווים של ירי צלפים, ירי פצצות מרגמה ותקיפת עמדות ומתחמים של כוחות הביטחון העיראקים. חצי-האי סיני: נמשכה פעילות דאעש בצפון סיני במתווים של הפעלת מטעני חבלה, חיסולים אישיים וירי צלפים.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (29 בנובמבר 2020 – 13 בדצמבר 2020)

שר החוץ הסורי החדש, פיצל אלמקדאד, הגיע לביקור רשמי בטהראן. על רקע ביקורת גוברת באיראן על כך שהיקף הקשרים הכלכליים בין איראן לסוריה ולעיראק אינו מספק, פרסם הארגון האיראני לפיתוח מסחר נתונים עדכניים בנוגע להיקף היצוא האיראני לסוריה. שגריר איראן בעיראק, אירג' מסג'די, אישר בריאיון טלוויזיוני, כי מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה, אסמאעיל קאא'ני, ביקר לאחרונה בעיראק ונפגש עם בכירים עיראקים. סוכנות הידיעות "רויטרס" דיווחה על הרחבת מאמצי איראן לבסס את השפעתה הדתית בעיראק באמצעות פיתוח המקומות הקדושים לשיעה במדינה.
להמשך קריאה...

סוריה

סוריה מהווה גורם מרכזי בסכסוך הערבי-ישראלי, ומצויה בעימות עם מדינת ישראל מאז הקמתה. העמדה הבסיסית של סוריה שוללת את הרעיון הציוני ורואה במדינת ישראל נטע זר שיש לעקרו מן השורש. מאז הקמתה הובילה סוריה את המאבק המדיני והצבאי ביישוב היהודי ובמדינת ישראל. סוריה תובעת מישראל החזרת השליטה על שטח של    כ-1,200 קמ”ר ברמת הגולן שנכבש על ידי ישראל בשנת 1967. על רקע עוינותה העמוקה לישראל תמכה סוריה שנים רבות בארגוני הטרור הפלסטינים ובחזבאללה. סוריה הוגדרה כבר בשנת 1979 על ידי משרד החוץ של ארה”ב כמדינה תומכת טרור.  

למרות ניסיונות חוזרים ונשנים מאז ראשית שנות ה-90 של המאה ה-20 להגיע להסכם שלום עימה מתקיים עד היום מצב לוחמה רשמי בין ישראל לסוריה. יחסים אלו הושפעו ממעורבותם של גורמים כמו ברית המועצות ואיראן, מיחסיה של סוריה עם מדינות ערביות אחרות (מצרים, ירדן, לבנון) ויחסיה עם הפלסטינים. היחסים גם הושפעו מכך שסוריה רואה את את שטחה של ישראל כחלק ממה שהיא מכנה “סוריה הגדולה”.

מאז תחילת שנת 2011, מתקיימת בסוריה מלחמת אזרחים בין הנשיא בשאר אסד והכוחות הנאמנים לו לבין ארגוני מורדים בעלי אידיאולוגיות שונות ואוריינטציה פוליטית שונה. מלחמת האזרחים הובילה להריסה של התשתיות במדינה, להוצאתה של סוריה מהליגה הערבית ולמתחים ביחסיה עם מדינות סוניות (סעודיה, קטר, ירדן,  תורכיה). כמו כן הורעו יחסי סוריה עם ארה”ב ומדינות המערב. מנגד נתמך משטר סוריה על ידי רוסיה, איראן, חזבאללה ומיליציות שיעיות הנתמכות על ידי איראן.