סוריה

מבט לג’האד העולמי (29-23 בדצמבר 2021)

אפגניסטאן: נמשכה פעילות דאעש נגד כוחות טאלבאן ומוסדות שלטון. שיאה של הפעילות השבוע היה פיצוץ חגורת נפץ על ידי מחבל מתאבד בכניסה למשרד להוצאת דרכונים בקאבול. סוריה: נמשכה הירידה בפעילות דאעש. עיראק: השבוע ניכרה ירידה משמעותית בהיקף הפעילות של הארגון. אפריקה: פעילות דאעש התמקדה השבוע בניגריה, קונגו ומוזמביק. המלחמה על התודעה: המאמר הראשי בשבועון של דאעש, אלנבא', עסק השבוע בסקירת פועלם של מנהיגי דאעש, מאז הקמת
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי (22-16 בדצמבר 2021)

השבוע ניכרה ירידת מה בהיקף פעילות דאעש לעומת השבוע שעבר. רוב פעילות הארגון התמקדה השבוע בעיראק. אפגניסטאן: נמשכה פעילות דאעש, שכוונה בעיקר נגד אנשי טאלבאן ותושבים שיעים. סוריה: השבוע ניכרה ירידה בפעילות הארגון. במרחב המדברי (אלבאדיה) נהרגו שני חיילים מצבא סוריה ושלושה נפצעו בהתקפה שביצעו פעילי דאעש מערבית לאלרקה. עיראק: מרכז הפעילות היה השבוע במחוז דיאלא. חצי האי סיני: במהלך פעילות מבצעית, הרג כוח של צבא מצרים ואיחוד שבטי סיני שני מפקדים של דאעש באזור אלעג'ראא' שמדרום לרפיח. המלחמה על התודעה: מאמר המערכת של אלנבא' עסק בנושא שרידות המדינה האסלאמית במלאת ארבע שנים להצהרת מדינות הקואליציה הבינלאומית נגד דאעש על חיסול הארגון.
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי ( 15-9 בדצמבר 2021)

אפגניסטאן: השבוע נמשכה פעילות דאעש באפגניסטאן. הפעילות כוונה בעיקר נגד כוחות טאלבאן והאוכלוסייה השיעית. אירוע בולט היה הפעלת מטענים נגד שלושה אוטובוסים באתרים שונים בקאבול, שגרמו למותם ופציעתם של תושבים שיעים רבים. סוריה: נמשכה הירידה בהיקף פעילות דאעש. רוב הפיגועים השבוע כוונו נגד כוחותSDF הכורדיים באזור דיר אלזור-אלמיאדין. עיראק: פעילות דאעש התרכזה נגד כוחות הביטחון העיראקיים בעיקר במחוז כרכוכ ומחוז דיאלא. אפריקה: בניגריה התמקדה פעילות דאעש נגד בסיס צבא באזור מלאם פאטורי (Malam Fatori), על גבול ניגריה-ניז'ר. לאחר מספר תקיפות נגד הבסיס הופעלה מכונית תופת סמוך לשיירה צבאית. המלחמה על התודעה: המאמר הראשי בשבועון אלנבא', עסק השבוע בנקמה של פעילי דאעש בכופרים ובסוטים מדרך האסלאם. כדוגמא תוארה במאמר פעילות דאעש נגד היזידים בסוריה והשיעים בעיראק.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (9-2 בדצמבר 2021)

שר החוץ הסורי, פיצל אלמקדאד, הגיע לביקור בן יומיים באיראן, לראשונה מאז כניסתו של אבראהים ראיסי לתפקיד נשיא איראן. במהלך הביקור נפגש שר החוץ עם הנשיא ראיסי ועם שר החוץ האיראני ודן עימם בחיזוק הקשרים בין שתי המדינות ובהתפתחויות בסוריה ובאזור. על רקע ביקורו של שר התעשייה והמסחר האיראני בסוריה ופתיחת היריד המסחרי האיראני בדמשק בסוף נובמבר, שבו בכירים כלכליים באיראן וקראו לפתרון הבעיות המעכבות את הרחבת קשרי המסחר בין שתי המדינות. מנכ"ל הארגון האיראני לפיתוח מסחר עדכן, כי 50 מיליון דולר הוקצו לתמיכה בחברות איראניות המייצאות לסוריה.
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי (8-2 בדצמבר 2021)

השבוע חלה עלייה בהיקף הפעילות של דאעש ברחבי העולם. בלטה בהקשר זה פעילות הארגון באפגניסטאן, עיראק, חצי האי סיני וניגריה. אפגניסטאן: נמשכו פיגועי דאעש שהתמקדו השבוע נגד כוחות טאלבאן. סוריה: בלטה פעילות דאעש נגד מיליציות וכוחות המסייעים לצבא סוריה במרחב המדברי של דיר אלזור ותדמר שהסבה אבדות רבות לכוחות אלה. עיראק: דאעש התמקד השבוע בתקיפות נגד כוחות פשמרגה הכורדיים. חצי האי סיני: פעילי דאעש ביצעו מספר פיגועים נגד כוחות צבא מצרים והכוחות המסייעים לו. אפריקה: בלטו השבוע פיגועי דאעש בניגריה בעיקר נגד כוחות הצבא והכוחות המסייעים לו ובמוזמביק שם התחדשה לאחרונה פעילות הארגון. המלחמה על התודעה: המאמר הראשי בשבועון אלנבא' עסק בפרשנות דאעש לאירועים האחרונים שהתרחשו בסודאן.
להמשך קריאה...

חדשות הטרור והסכסוך הישראלי- פלסטיני (7-1 בדצמבר 2021)

במהלך השבוע בוצעו שלושה פיגועים: פיגוע דריסה במעבר תאנים ושני פיגועי דקירה סמוך לשער שכם ובמעבר אלג'יב. בפיגועים נפצעו שני בני אדם. הפלסטינים מתייחסים למבצעי הפיגועים שנהרגו כשהידים שהוצאו להורג על ידי ישראל, תוך הוצאת האירועים מהקשרם. חמאס מברכת על הפיגועים וקוראת לפלסטינים להמשיך ולבצעם ביתר שאת. ב-1 בדצמבר 2021 נכנסו בשוגג שני אזרחים ישראליים, עם כלי רכבם, לשטחי הרשות והגיעו לכיכר מנארה במרכז ראמאללה. השניים הותקפו על ידי המון פלסטיני וכלי רכבם הוצת. "גורמים בחמאס" הצהירו במספר כלי תקשורת, כי לנוכח העיכוב מצד מצרים בתהליך שיקום הרצועה, הציבו חמאס והארגונים הפלסטינים ברצועה בפני המצרים תאריך יעד לתחילת השיקום (עד סוף השנה הנוכחית) ואיימו כי הם יחלו בהסלמה הדרגתית החל מהשבוע הקרוב.
להמשך קריאה...

סוריה

סוריה מהווה גורם מרכזי בסכסוך הערבי-ישראלי, ומצויה בעימות עם מדינת ישראל מאז הקמתה. העמדה הבסיסית של סוריה שוללת את הרעיון הציוני ורואה במדינת ישראל נטע זר שיש לעקרו מן השורש. מאז הקמתה הובילה סוריה את המאבק המדיני והצבאי ביישוב היהודי ובמדינת ישראל. סוריה תובעת מישראל החזרת השליטה על שטח של    כ-1,200 קמ”ר ברמת הגולן שנכבש על ידי ישראל בשנת 1967. על רקע עוינותה העמוקה לישראל תמכה סוריה שנים רבות בארגוני הטרור הפלסטינים ובחזבאללה. סוריה הוגדרה כבר בשנת 1979 על ידי משרד החוץ של ארה”ב כמדינה תומכת טרור.  

למרות ניסיונות חוזרים ונשנים מאז ראשית שנות ה-90 של המאה ה-20 להגיע להסכם שלום עימה מתקיים עד היום מצב לוחמה רשמי בין ישראל לסוריה. יחסים אלו הושפעו ממעורבותם של גורמים כמו ברית המועצות ואיראן, מיחסיה של סוריה עם מדינות ערביות אחרות (מצרים, ירדן, לבנון) ויחסיה עם הפלסטינים. היחסים גם הושפעו מכך שסוריה רואה את את שטחה של ישראל כחלק ממה שהיא מכנה “סוריה הגדולה”.

מאז תחילת שנת 2011, מתקיימת בסוריה מלחמת אזרחים בין הנשיא בשאר אסד והכוחות הנאמנים לו לבין ארגוני מורדים בעלי אידיאולוגיות שונות ואוריינטציה פוליטית שונה. מלחמת האזרחים הובילה להריסה של התשתיות במדינה, להוצאתה של סוריה מהליגה הערבית ולמתחים ביחסיה עם מדינות סוניות (סעודיה, קטר, ירדן,  תורכיה). כמו כן הורעו יחסי סוריה עם ארה”ב ומדינות המערב. מנגד נתמך משטר סוריה על ידי רוסיה, איראן, חזבאללה ומיליציות שיעיות הנתמכות על ידי איראן.