סוריה

מלחמת “חרבות ברזל” (תמונת מצב נכון ל-31 בדצמבר 2023, 13:00)

כוחות צה"ל המשיכו בפעילות ברחבי הרצועה בדגש על שכונות אלדרג' ואלתפאח בצפון הרצועה, מחנה אלבריג' שבמרכז הרצועה והעיר ח'אן יונס בדרום. כמו כן פעלו כוחות צה"ל באזור ח'רבת אלח'זאעה להשגת אחיזה מבצעית במרחב. הלוחמים ניהלו קרבות עזים מול מחבלים, חיל האוויר תקף חוליות ותשתיות טרור בהכוונה של הכוחות. לוחמי זרוע הים סייעו לכוחות המתמרנים ברצועה בתקיפות וירי מהים. הפלסטינים דיווחו על מוקדי לחימה רבים ברחבי הרצועה בהם מתקיימים קרבות עזים. בכירי חמאס והג'האד האסלאמי בפלסטין ממשיכים לטעון כי הם שולטים בשדה הקרב וכי אבדות ישראל כבדות. חמאס והג'האד האסלאמי בפלסטין חוזרים ומדגישים, כי לא יהיו עסקאות חילופי חטופים או עסקאות אחרות בינם לבין ישראל אלא אם תופסק התוקפנות וכוחות צה"ל יצאו מהרצועה. גורמי רפואה ואונר"א מתריעים על מצב קשה ועל רעב ברצועה ומציינים שהיקף הסיוע הנוכחי אינו מספיק. בכירי חמאס והג'האד האסלאמי בפלסטין עוסקים בניסוח תשובות להצעות המתווכים להפסקת אש ובנושא השליטה ברצועה ב"יום שאחרי". נמשכו תקיפות חזבאללה. צה"ל הגיב בירי מאסיבי לעבר דרום לבנון. בשטח סוריה בוצעו מספר תקיפות בעיקר נגד יעדי מיליציות פרו איראניות, כולל תקיפה באזור אלבוכמאל שבגבול סוריה עיראק. בוצעו שני פיגועי דריסה באזור חברון ופיגוע דקירה במזרח ירושלים. חמאס והג'האד האסלאמי בפלסטין ברכו על ביצוע הפיגועים. נמשכו תקיפות החות'ים נגד ספינות בים האדום. דרום אפריקה הגישה עתירה לבית הדין הבינלאומי לצדק (ICJ) בבקשה לפתוח בהליכים נגד ישראל.
להמשך קריאה...

מלחמת “חרבות ברזל” (תמונת מצב נכון ל-28 בדצמבר 2023, 13:00)

כוחות צה"ל המשיכו לתקוף יעדי טרור במספר מוקדים מרכזים ברצועת עזה. ביניהם באזור אלדראג' ואלתפאח בצפון הרצועה, מחנה הפליטים אלבריג' במרכז הרצועה ובח'אן יונס שבדרום הרצועה שם הורחבה הפעילות. בבית החולים אלרנתיסי שבעיר עזה הושלמה השמדת מערכת מנהרות שנבנתה מתחת לבית החולים. במקביל החלה פעילות באזור ח'רבת ח'זאעה (דרום הרצועה), סמוך לגבול ישראל. נמשך העיסוק ב"יום שאחרי". חמאס העבירה  למצרים את המסר כי מצב בו חמאס והג'האד האסלאמי בפלסטין לא יהיו חלק מהנהגת רצועת עזה לאחר המלחמה הוא לא מציאותי, ומוטב לחפש פתרונות שיהיו בקונצנזוס, ויתאימו להרכב הפוליטי של הרצועה. במהלך היממה האחרונה קיבל ארגון חזבאללה אחריות לשלוש תקיפות. בשעות אחר הצהרים שוגר מטח של כשלושים רקטות לעבר קריית שמונה. לדברי חזבאללה הירי בוצע בתגובה להרג אזרחים בבנת ג'בל. שלושה כלי טיס עוינים חצו משטח לבנון ונפלו במרחב הר דב. כוחות ביטחון ישראלים ערכו ביהודה ושומרון מבצע נרחב להחרמת כספים שיועדו למימון טרור ומעצר חשודים בסיוע למימון חמאס. גורמים איראנים וגורמי חמאס הכחישו את דבריו של דובר משמרות המהפכה לפיהם מבצע "מבול אלאצקא" בוצע כנקמה על חיסול קאסם סלמיאני בידי האמריקנים וישראל. חזית ההתנגדות האסלאמית בעראק קיבל אחריות על תקיפת מטרה חיונית דרומית לאליעד (שברמת הגולן).
להמשך קריאה...

מלחמת “חרבות ברזל” (תמונת מצב נכון ל-27 בדצמבר 2023, 13:00)

כוחות צה"ל המשיכו לתקוף יעדי טרור, חוליות מחבלים ותשתיות צבאיות ברצועת עזה. שני מוקדי הפעילות העיקריים ביממה האחרונה היו שכונות אלדרג' ואלתפאח בעיר עזה ומחנות הפליטים שבמרכז הרצועה. במקביל, נמשכה הפעילות בח'אן יונס. הפלסטינים דיווחו על ירי ארטילרי אינטנסיבי של צה"ל לעבר מזרח אלבריג' ואלמע'אזי, ירי פגזים לעבר מזרח ח'אן יונס, תקיפות צה"ל באזור ג'באליא ובית חאנון בצפון הרצועה ובמזרח העיר עזה. התפרסמו  דיווחים אודות הצעה מצרית מעודכנת הכוללת שלושה שלבים; הפסקת אש, החזרת חטופים ושחרור אסירים פלסטינים. גורמי חמאס והג'האד האסלאמי בפלסטין הדגישו, כי עד כה אין חדש בנושא וכי הם דבקים בעמדתם לפיה הם יחלו במשא ומתן רק לאחר הפסקת אש כוללת. דווח כי גורמים מצריים פועלים להסדרת "היום שאחרי" וכי הם עומדים בקשר בנושא עם הנהגת חמאס "בחוץ". חזבאללה קיבל אחריות על ביצוע תשע תקיפות. בירי טיל נ"ט שבוצע לעבר כנסייה באיקרית נפצעו אזרח ומספר חיילים. באחד המקרים אותר שיגור טיל נ"ט סמוך למסגד בדרום לבנון. כוחות צה"ל הגיבו בירי ובתקיפות מהאוויר. בראיון שהעניק אבו מאזן, יו"ר הרשות הפלסטינית, הוא הדגיש כי הרשות מוכנה לשאת באחריות, כפי שהיא נושאת לדבריו כעת, על רצועת עזה וכי כבר היום יש לה נוכחות ברצועת עזה. בכירי איראן המשיכו להגיב על הריגתו של סיד רצ'י מוסוי ולאיים על ישראל בתגובה קשה. מטוס קרב של חיל-האוויר יירט מטרה אווירית עוינת במרחב הים האדום שהייתה בדרכה לשטח ישראל. דובר החות'ים דיווח, כי כוחות חיל האוויר שלהם תקפו מטרות צבאיות באזור אילת ובאזורים נוספים.
להמשך קריאה...

מלחמת “חרבות ברזל” (תמונת מצב נכון ל-26 בדצמבר 2023, 13:00)

כוחות היבשה, הים, והאוויר המשיכו בתקיפת יעדי טרור, חוליות מחבלים ואתרים צבאיים ברצועת עזה. במהלך פעילות כוחות צה"ל בבית החולים האינדונזי בג'באליא, מצאו הכוחות בבית החולים ממצאים המקשרים אותו לפעילות חמאס. הפלסטינים דיווחו על תקיפות אינטנסיביות באזור ג'באליא, מרכז ח'אן יונס וברפיח וכי צה"ל השלים את ביתור הרצועה לשלושה חלקים ובכך הוא שולט בציר המרכזי החוצה את הרצועה לאורכה. דווח על מותו של פעיל דאעש ברפיח בתקיפת צה"ל. דווח כי הוא השתתף במתקפת ה-7 באוקטובר בעוטף עזה. ועדה של גורמי או"ם, גורמים ממשלתיים ולא-ממשלתיים וארגוני חברה אזרחית פרסמה דו״ח בו נטען כי תושבי הרצועה מתמודדים עם "חוסר ביטחון תזונתי חריף". בחמאס ובג'האד האסלאמי בפלסטין מכחישים את הדיווח לפיו הם דחו הצעה מצרית להסדר, וציינו שוב כי לא יהיה הסדר ללא הפסקת אש. נחשפו פרטיו של מכתב ששלח יחיא אלסנואר, יו"ר הלשכה המדינית של חמאס ברצועת עזה, ללשכה המדינית של התנועה. חזבאללה קיבל אחריות על ביצוע עשר תקיפות. הזרוע הצבאית של חמאס קיבלה אחריות על שיגור רקטות לעבר הגליל המערבי. בכינוס הוועד הפועל של אש"ף הדגיש אבו מאזן כי יש להביא
להמשך קריאה...

מלחמת “חרבות ברזל” (תמונת מצב נכון ל- 25 בדצמבר 2023, 13:00)

כוחות היבשה, הים, והאוויר המשיכו בלחימה משולבת. בצפון הרצועה השיגו הכוחות אחיזה מבצעית במחנה הפליטים ג'באליא, אחד ממרכזי הכובד של חמאס. בעיר עזה התמקדה הלחימה בשכונת אלשיח' רצ'ואן הממוקמת שלושה ק"מ צפונית מערבית למרכז העיר. בדרום הרצועה נמשכה הלחימה בח'אן יונס. הפלסטינים האשימו את צה"ל בתקיפה במחנה הפליטים אלמע'אזי במרכז הרצועה ודווחו על עשרות הרוגים. בחמאס מציינים את ההישגים חסרי התקדים, לדבריהם, של הזרוע הצבאית במערכה מול צה"ל. בחמאס ובג'האד האסלאמי בפלסטין חוזרים ומדגישים שכל משא ומתן יתחיל רק לאחר הפסקת אש ולא הפוגות זמניות וכי הפעם תהייה זו עסקה כוללת ולא חלקית.  ברשתות החברתיות עלה, כי נער, אשר ניסה להגיע למשאית סיוע, נורה ונהרג בידי משטרת חמאס ברפיח. משלחת הג'האד האסלאמי בפלסטין הגיעה לשיחות בקהיר. חזבאללה קיבל אחריות על ארבע תקיפות שביצע במהלך היממה האחרונה. באחת התקיפות נפגע בית באביבים. בחזבאללה ציינו כי התקיפה בוצעה בתגובה להרס בתים בדרום לבנון. הפלסטינים דיווחו על פעילות כוחות ביטחון ישראליים במחנה הפליטים ג'נין.  זוהתה כניסת כוחות גדולים למקום ודווח על חילופי אש כבדים במ
להמשך קריאה...

מלחמת “חרבות ברזל” (תמונת מצב נכון ל- 24 בדצמבר 2023, 13:00)

במהלך סוף השבוע המשיכו הכוחות הלוחמים לנהל קרבות עזים נגד מחבלים, להשמיד תשתיות טרור ולאתר אמצעי לחימה רבים בצפון, מרכז ודרום הרצועה. גורמים פלסטינים דיווחו על קרבות עזים כמו גם תקיפות מהאוויר. כמו כן דיווחו על התרחבות הלחימה גם לאזור ציר פילדלפי (אזור הגבול בין הרצועה למצרים). בכירי חמאס חוזרים ומדגישים כי ללא הפסקת אש מוחלטת לא יהיה שום משא ומתן. תושבים התבקשו לפנות אזורים נוספים במרכז הרצועה לאזור דיר אלבלח. גורמים באונר"א מסרו כי בעקבות כך האזור עמוס בעקורים, וגם מקלטי אונר"א עמוסים. הם הדגישו כי אין מקום בטוח ברצועה. תושבים הלינו על כך שהם נאלצים לעבור ממקום למקום. נמשכו תקיפות חזבאללה נגד מוצבי צה"ל, ריכוזי כוחות על גבול הצפון ומטרות אזרחיות. בין 24-21 בדצמבר 2023 קיבל חזבאללה אחריות על ביצוע 19 תקיפות. חייל צה"ל נהרג מירי רקטות לעבר מוצב סמוך לשתולה בגליל המערבי. בוצע פיגוע נגד לוחמי משמר הגבול בברטעה (מערבית לג'נין), לוחמת נפצעה באורח קל. בטהראן התקיימה "הוועידה הבינלאומית לחיזוק התמיכה בפלסטינים ולהפעלת לחץ על הכיבוש". ההתנגדות האסלאמית בעיראק הודיעה על תקיפת אסדת הגז כריש ו
להמשך קריאה...

סוריה

סוריה מהווה גורם מרכזי בסכסוך הערבי-ישראלי, ומצויה בעימות עם מדינת ישראל מאז הקמתה. העמדה הבסיסית של סוריה שוללת את הרעיון הציוני ורואה במדינת ישראל נטע זר שיש לעקרו מן השורש. מאז הקמתה הובילה סוריה את המאבק המדיני והצבאי ביישוב היהודי ובמדינת ישראל. סוריה תובעת מישראל החזרת השליטה על שטח של    כ-1,200 קמ”ר ברמת הגולן שנכבש על ידי ישראל בשנת 1967. על רקע עוינותה העמוקה לישראל תמכה סוריה שנים רבות בארגוני הטרור הפלסטינים ובחזבאללה. סוריה הוגדרה כבר בשנת 1979 על ידי משרד החוץ של ארה”ב כמדינה תומכת טרור.  

למרות ניסיונות חוזרים ונשנים מאז ראשית שנות ה-90 של המאה ה-20 להגיע להסכם שלום עימה מתקיים עד היום מצב לוחמה רשמי בין ישראל לסוריה. יחסים אלו הושפעו ממעורבותם של גורמים כמו ברית המועצות ואיראן, מיחסיה של סוריה עם מדינות ערביות אחרות (מצרים, ירדן, לבנון) ויחסיה עם הפלסטינים. היחסים גם הושפעו מכך שסוריה רואה את את שטחה של ישראל כחלק ממה שהיא מכנה “סוריה הגדולה”.

מאז תחילת שנת 2011, מתקיימת בסוריה מלחמת אזרחים בין הנשיא בשאר אסד והכוחות הנאמנים לו לבין ארגוני מורדים בעלי אידיאולוגיות שונות ואוריינטציה פוליטית שונה. מלחמת האזרחים הובילה להריסה של התשתיות במדינה, להוצאתה של סוריה מהליגה הערבית ולמתחים ביחסיה עם מדינות סוניות (סעודיה, קטר, ירדן,  תורכיה). כמו כן הורעו יחסי סוריה עם ארה”ב ומדינות המערב. מנגד נתמך משטר סוריה על ידי רוסיה, איראן, חזבאללה ומיליציות שיעיות הנתמכות על ידי איראן.