עיראק

מבט לג’האד העולמי (27-21 בדצמבר 2017)

בסוריה נמשכים קרבות בין הכוחות הסוריים לבין המטה לשחרור אלשאם, במסגרת המערכה לשחרור אדלב. באפגניסטאן נמשך רצף הפיגועים של מחוז ח'ראסאן של דאעש (אפגניסטאן/פקיסטאן). השבוע הכריז דאעש על הקמת מחוז קשמיר של הארגון בהודו כחלק ממטרת-העל להקים ח'ליפות אסלאמית בתת-יבשת ההודית.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (10 בדצמבר – 24 בדצמבר, 2017)

על רקע הכרעת המדינה האסלאמית בסוריה ובעיראק ממשיכים בכירים איראנים להדגיש בהצהרותיהם את הצלחת איראן לנצל את המערכה. מתחזקים הקולות באיראן לנצל את השפעתה הפוליטית והצבאית כדי להעמיק גם את השפעתה הכלכלית באזור. בזירה העיראקית פועלת איראן בניסיון לסכל כל כוונה לפגוע במעמד המיליציות השיעיות הנתמכות על-ידה.
להמשך קריאה...

“תנועת האצילים” (חרכת אלנג’באא’): דיוקנה של מיליציה שיעית-עיראקית, המופעלת בעיראק ובסוריה ע”י איראן ומיועדת למלא בעתיד “משימות אסטרטגיות” מטעמה

"תנועת האצילים" (חרכת אלנג'באא') הינה מיליציה עיראקית שיעית, שהוקמה בשנת 2013 ע"י שיח' אכרם אלשעבי. שיח' זה קשור בטבורו לאיראן עוד מתקופת פעילותו הצבאית העניפה נגד הכוחות האמריקאים בעת שהייתם בעיראק.
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי (20-14 בדצמבר 2017)

בעקבות הודעת הנשיא פוטין על הוצאת "חלק ניכר" מהכוחות הרוסים בסוריה החל השבוע תהליך הפינוי. במרחב שמצפון מזרח לחמאה נמשכו קרבות בין הכוחות הסוריים למטה לשחרור אלשאם במסגרת המערכה לכיבוש אדלב. בחו"ל נמשך מאמץ הפיגועים של דאעש, שבו בולט מחוז חוראסאן (אפגניסטאן/פקיסטאן).
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי (7– 13 בדצמבר 2017)

השבוע ערך נשיא רוסיה וולדימיר פוטין ביקור פתע בסוריה. במהלכו הודיע, כי משימת המאבק בטרור בסוריה "הושלמה במידה רבה". הסורים (והרוסים) הכריזו, כי הסתיים טיהור עמק הפרת, במרחב שבין אלמיאדין לאלבוכמאל. בלב מנהטן שבניו יורק התפוצץ מטען נפץ מאולתר, שהוכן בחובבנות, על גופו של מחבל מהגר מבנגלדש.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (26 בנובמבר – 10 בדצמבר, 2017)

באיראן נמנעו מכל תגובה רשמית לתקיפת הבסיס האיראני באזור העיר אלכסוה. מקורות ישראלים מסרו, כי ביקור רמטכ"ל איראן בסוריה בחודש אוקטובר 2017 לא הוכתר בהצלחה. גם בעיראק פועלת איראן להבטיח את השפעתה בעידן שלאחר קריסת המדינה האסלאמית. איראן האשימה את סעודיה, כי היא שעומדת מאחורי קריסת הברית בין המורדים החות'ים בתימן לנשיא תימן לשעבר, עלי עבדאללה צאלח.
להמשך קריאה...

פרסומים משנים קודמות

20242023202220212020201920182017

עיראק

הרפובליקה העיראקית (الجمهورية العراقية – אַלְגֻ’מְהוּרִיַּה אלְעִרַאקִיַּה), גובלת בצפון עם תורכיה, במערב בסוריה ובירדן, בדרום גובלת עיראק בערב הסעודית ובכווית, ובמזרח עם איראן. בעיראק חיים מעל 31 מיליון בני אדם, רובם המכריע ערבים. 97% מתושבי המדינה מוסלמים, מהם כ-65% שיעים ו-35% סונים. בצפון-מזרח עיראק מתקיימת ישות אוטונומית כורדית, המכונה כורדיסטן העיראקית. בין מדינת ישראל ועיראק לא מתקיימים יחסים ועיראק מסרבת להכיר בישראל.

לאחר מלחמת עיראק, נוהלה המדינה בידי קואליציה של המדינות שפלשו לעיראק בראשות ארצות הברית. בשנת 2005 הועברה השליטה האזרחית לממשלת עיראק  הזמנית שמונתה לאחר בחירות כלליות לפרלמנט זמני, שהתקיימו לראשונה בתולדות עיראק. בשנת 2006 הוקמה ממשלה קבועה בעלת אופי שיעי ובכך חל מהפך בשלטון בעיראק שעד אז היה בידי הסונים. בדצמבר 2011 עזבו את המדינה אחרוני החיילים האמריקנים שהיו מוצבים בעיראק.

לאחר נפילת צדאם חסין התבססה בעיראק שלוחת אלקאעדה בהנהגת אבו מצעב אלזרקאוי שהפכה ברבות הימים לדאעש. שלוחה זו, שנהנתה מתמיכה נרחבת בקרב האוכלוסייה הסונית בעיראק, ביצעה פיגועים שכוונו נגד אזרחים שיעים ונגד הממשל בעיראק. ב-2014 הכריז דאעש במוצול על הקמת ח’ליפות אסלאמית והשתלט על שטחים נרחבים במערב וצפון מערב עיראק כשכוונתו להשתלט גם על בירת עיראק בגדאד. בשנים שלאחר מכן במאמצים של כוחות הביטחון העיראקיים ומיליציות מקומיות בסיוע ארה”ב שוחררו שטחים אלה ודאעש החל לאט, לאט מאבד מכוחו.