עיראק

מבט לאיראן (16 בדצמבר 2018 – 30 בדצמבר 2018)

החלטת נשיא ארה"ב, דונאלד טראמפ, להוציא את הכוחות האמריקאים מסוריה התקבלה באיראן בהפתעה ובסיפוק על-ידי רוב הבכירים והפרשנים. הדי הנסיגה האמריקאית מסוריה נשמעו גם בעיראק, שבה הצהיר שגריר איראן, כי ארצו שמה קץ לנוכחותה הצבאית במדינה והשיבה את כל יועציה לאחר תבוסת דאעש.משלחת סיעת חמאס במועצה המחוקקת הפלסטינית בראשות בכיר חמאס, מחמוד אל-זהאר, ביקרה בסוף דצמבר בטהראן.
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי (20 – 26 בדצמבר 2018)

במוקד אירועי השבוע עמדה הודעת ארה"ב כי היא מתכוונת לפנות את כוחותיה מסוריה. הפינוי, כך נמסר, יהיה איטי ומתואם והוא יימשך מספר חודשים. בחינת מצבו של דאעש בסוריה, בעיראק ובמחוזות השונים בחו"ל מעלה כי הארגון לא הובס, הגם שהוא נחלש בעקבות התמוטטות המדינה האסלאמית. שבוע לאחר הודעת הנשיא טראמפ ניתן להצביע על המאפיינים הבאים בלחימה נגד דאעש המתנהלת בעמק הפרת, שבמזרח סוריה: דאעש, שהתעודד מההודעה האמריקאית, ביצע מספר התקפות נגד על העיר החשובה הג'ין.
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי (13 – 19 בדצמבר 2018)

במזרח סוריה הצליחו כוחות SDF בסיוע אווירי של כוחות הקואליציה להשתלט על מרבית שטחה של העיר הג'ין. במחוזות השונים בעיראק נמשכת פעילות טרור וגרילה של דאעש. בעוד שדאעש עומד מול לחצים כבדים ב"מדינות הליבה" (סוריה ועיראק) נמשכת הפעילות האינטנסיבית במחוזותיו השונים. השבוע קיבל דאעש אחריות לביצוע פיגוע הירי בשוק חג המולד בשטרסבורג (חמישה הרוגים).
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (2– 16 בדצמבר 2018)

איראן שומרת על פרופיל נמוך בנוגע למבצע "מגן צפוני" להשמדת מנהרות חזבאללה בגבול הצפון. מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה, קאסם סלימאני, ביקר בעיראק ונפגש עם המופתי של עיראק. מאמר פרשנות חריג, שהתפרסם בעיתון האיראני מתח ביקורת על חמאס, שאימצה בשנים האחרונות מדיניות שעמדה בניגוד לעמדות איראן
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי (6 – 12 בדצמבר 2018)

במזרח סוריה פתחו כוחות SDF, בסיוע אווירי וארטילרי מאסיבי של מדינות הקואליציה, בהתקפה על דאעש בעיר הג'ין. במרחב אדלב נמשכו תקריות, שהתבטאו בעיקר בחילופי אש ארטילריים בין צבא סוריה לבין ארגוני המורדים הג'האדיסטים. ב-12 בדצמבר 2018 בוצע פיגוע ירי בשוק חג המולד בשטרסבורג, צרפת. ככל הנראה ארבעה בני אדם נהרגו וכ-12 נפצעו. המחבל, יליד צרפת ממוצא מרוקאי נמלט. השבוע פרסם גוף הסברה המזוהה עם דאעש כרזה המעודדת ביצוע פיגועים במדינות המערב בתגובה לתקיפות האוויריות של מדינות הקואליציה בהג'ין.
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי (29 בנובמבר–5 בדצמבר 2018)

במרחב אדלב נמשכו התקריות, בעיקר בין צבא סוריה לבין הארגונים הג'האדיסטים. בתקשורת הסורית דווח כי צבא סוריה תגבר כוחותיו במרחב אדלב. במזרח סוריה נמשכה הלחימה בין כוחות SDF לכוחות דאעש. בעיראק לכד מנגנון המודיעין הלאומי את ג'מאל אלמשהדאני, פעיל דאעש בכיר שמילא בדאעש שורה של תפקידים בכירים. בעוד שב"מדינות הליבה" (סוריה ועיראק) ממשיך דאעש לעמוד תחת לחצים כבדים, נמשכת פעילות אינטנסיבית של המחוזות שלו ברחבי העולם.
להמשך קריאה...

פרסומים משנים קודמות

20242023202220212020201920182017

עיראק

הרפובליקה העיראקית (الجمهورية العراقية – אַלְגֻ’מְהוּרִיַּה אלְעִרַאקִיַּה), גובלת בצפון עם תורכיה, במערב בסוריה ובירדן, בדרום גובלת עיראק בערב הסעודית ובכווית, ובמזרח עם איראן. בעיראק חיים מעל 31 מיליון בני אדם, רובם המכריע ערבים. 97% מתושבי המדינה מוסלמים, מהם כ-65% שיעים ו-35% סונים. בצפון-מזרח עיראק מתקיימת ישות אוטונומית כורדית, המכונה כורדיסטן העיראקית. בין מדינת ישראל ועיראק לא מתקיימים יחסים ועיראק מסרבת להכיר בישראל.

לאחר מלחמת עיראק, נוהלה המדינה בידי קואליציה של המדינות שפלשו לעיראק בראשות ארצות הברית. בשנת 2005 הועברה השליטה האזרחית לממשלת עיראק  הזמנית שמונתה לאחר בחירות כלליות לפרלמנט זמני, שהתקיימו לראשונה בתולדות עיראק. בשנת 2006 הוקמה ממשלה קבועה בעלת אופי שיעי ובכך חל מהפך בשלטון בעיראק שעד אז היה בידי הסונים. בדצמבר 2011 עזבו את המדינה אחרוני החיילים האמריקנים שהיו מוצבים בעיראק.

לאחר נפילת צדאם חסין התבססה בעיראק שלוחת אלקאעדה בהנהגת אבו מצעב אלזרקאוי שהפכה ברבות הימים לדאעש. שלוחה זו, שנהנתה מתמיכה נרחבת בקרב האוכלוסייה הסונית בעיראק, ביצעה פיגועים שכוונו נגד אזרחים שיעים ונגד הממשל בעיראק. ב-2014 הכריז דאעש במוצול על הקמת ח’ליפות אסלאמית והשתלט על שטחים נרחבים במערב וצפון מערב עיראק כשכוונתו להשתלט גם על בירת עיראק בגדאד. בשנים שלאחר מכן במאמצים של כוחות הביטחון העיראקיים ומיליציות מקומיות בסיוע ארה”ב שוחררו שטחים אלה ודאעש החל לאט, לאט מאבד מכוחו.