עיראק

מבט לאיראן (15– 29 בדצמבר, 2019)

עלי-אכבר ולאיתי, יועצו הבכיר לעניינים בינלאומיים של מנהיג איראן, הזהיר בריאיון לערוץ טלוויזיה רוסי, כי התקיפות הישראליות בסוריה לא תעבורנה ללא תגובה. לאחר הפסקה של שמונה שנים, חידש הארגון האיראני לעלייה לרגל שיגור עולי רגל איראנים למקומות הקדושים לשיעים בסוריה. בעיראק נמשכים מאמצי איראן להשפיע על תהליך מינוי ראש הממשלה הזמני. דובר מפקדת המבצעים המשותפים בצבא עיראק, אמר כי שיתוף הפעולה הביטחוני בין עיראק, איראן, רוסיה וסוריה נמשך ברמות הבכירות במטרה לשמר את היציבות בגבול עיראק-סוריה ולמנוע את התבססות דאעש באזור. מגעים בין איראן לחות'ים בתימן: שר החוץ האיראני זריף נפגש בעומאן עם דובר המורדים החות'ים בתימן.
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי (18-12 בדצמבר 2019)

בזירה הסורית ממשיך דאעש בפעילות אינטנסיבית המתמקדת באזור אלמיאדין, שבעמק הפרת. בזירה העיראקית נמשכת הפעילות האינטנסיבית בדגש על מחוז דיאלא, שמצפון לבגדאד. במקביל נמשכת פעילות מחוזות דאעש באפריקה ובאסיה.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (15-1 בדצמבר, 2019)

איראן ממשיכה במאמציה לצמצם את השפעת המהומות הנמשכות בעיראק על האינטרסים האיראנים במדינה, ובכלל זה האינטרסים הכלכליים. על רקע המשך התבססות איראן במרחב אלבוכמאל שבגבול סוריה-עיראק דווח על שורת תקיפות שבוצעו לאחרונה נגד יעדים של איראן ומיליציות פרו-איראניות באזור. אתר חדשות לבנוני דיווח על הערכות חריגה של חזבאללה וכוח קדס של משמרות המהפכה בסמוך לעיירה רנכוס שבאזור אלקלמון מצפונית לדמשק לקראת פיגוע נקמה אפשרי על תקיפות צה"ל בסוריה.
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי (11-5 בדצמבר 2019)

בזירה הסורית נמשכו התכתשויות מקומיות בין צבא סוריה לארגוני המורדים במרחב אדלב, מלוות בתקיפות אוויריות ובחילופי אש ארטילריים, ללא שינוי משמעותי במצב בשטח. בזירה העיראקית, נמשכה פעילות אינטנסיבית של דאעש בדגש על מחוז דיאלא, מצפון לבגדאד. במקביל, נמשכה פעילות נמרצת של מחוזות דאעש בחו"ל, יתכן מתוך מגמה להפגין פעלתנות בתקופה שלאחר בחירת המנהיג החדש של דאעש. באפגניסטאן המשיכו פעילי דאעש במחוז ננגרהאר להסגיר עצמם, יחד עם בני משפחותיהם, לידי כוחות הביטחון של הממשלה האפגאנית.
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי (28 בנובמבר-4 בדצמבר 2019)

בזירה הסורית הדף צבא סוריה התקפות נגד של המטה לשחרור אלשאם וארגוני המורדים באזור שמדרום מזרח לאדלב. בזירה העיראקית חלה השבוע עלייה ברמת האינטנסיביות של התקפות דאעש בדגש על מחוז דיאלא, שמצפון לבגדאד. במוקד הפעילות בחו"ל עמד פיגוע דקירה שבוצע בלונדון ע"י פעיל ג'האדיסטי, שפעל בהשראת דאעש (שני הרוגים, שלושה פצועים) דאעש קיבל אחריות. ממשלת אפגניסטאן ממשיכה לדווח על כניעה המונית נוספת של פעילי דאעש ובני משפחותיהם במחוז ננגרהאר, שבמזרח המדינה בידיעה הטעונה אימות נמסר כי דאעש מעתיק עתה את מרכז הכובד של פעילותו למחוז קונאר שמצפון לננגרהאר. עד כה לא היתה התייחסות רשמית מצד דאעש למכה שספגו פעיליו באפגניסטאן.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (17 בנובמבר 2019 – 1 בדצמבר, 2019)

בתגובה לשיגור ארבע רקטות מסוריה לעבר ישראל ב-19 בנובמבר 2019, תקף צה"ל בליל ה-20 בנובמבר 2019 מטרות של כוח קדס של משמרות המהפכה ושל צבא סוריה. באיראן נשמרה העמימות סביב תקיפת יעדי משמרות המהפכה על-ידי צה"ל. רשת הטלוויזיה האמריקאית פוקס ניוז פרסמה תיעוד לווייני לפיו איראן בונה מחדש את הבסיס הצבאי אמאם עלי בסמוך לאלבוכמאל שבגבול סוריה-עיראק, במסגרת המחאה הנמשכת בעיראק, הציתו מפגינים בליל ה-27 בנובמבר 2019 את הקונסוליה האיראנית בעיר נג'ף שבדרום עיראק. שר החוץ האיראני, מחמד ג'ואד זריף, שוחח עם מזכ"ל הג'האד האסלאמי בפלסטין, זיאד אלנח'אלה, ועם ראש הלשכה המדינית של חמאס, אסמאעיל הניה, ובירך אותם על "הניצחון שהשיגה ההתנגדות הפלסטינית" נגד ישראל בסבב ההסלמה האחרון ברצועת עזה.
להמשך קריאה...

פרסומים משנים קודמות

20242023202220212020201920182017

עיראק

הרפובליקה העיראקית (الجمهورية العراقية – אַלְגֻ’מְהוּרִיַּה אלְעִרַאקִיַּה), גובלת בצפון עם תורכיה, במערב בסוריה ובירדן, בדרום גובלת עיראק בערב הסעודית ובכווית, ובמזרח עם איראן. בעיראק חיים מעל 31 מיליון בני אדם, רובם המכריע ערבים. 97% מתושבי המדינה מוסלמים, מהם כ-65% שיעים ו-35% סונים. בצפון-מזרח עיראק מתקיימת ישות אוטונומית כורדית, המכונה כורדיסטן העיראקית. בין מדינת ישראל ועיראק לא מתקיימים יחסים ועיראק מסרבת להכיר בישראל.

לאחר מלחמת עיראק, נוהלה המדינה בידי קואליציה של המדינות שפלשו לעיראק בראשות ארצות הברית. בשנת 2005 הועברה השליטה האזרחית לממשלת עיראק  הזמנית שמונתה לאחר בחירות כלליות לפרלמנט זמני, שהתקיימו לראשונה בתולדות עיראק. בשנת 2006 הוקמה ממשלה קבועה בעלת אופי שיעי ובכך חל מהפך בשלטון בעיראק שעד אז היה בידי הסונים. בדצמבר 2011 עזבו את המדינה אחרוני החיילים האמריקנים שהיו מוצבים בעיראק.

לאחר נפילת צדאם חסין התבססה בעיראק שלוחת אלקאעדה בהנהגת אבו מצעב אלזרקאוי שהפכה ברבות הימים לדאעש. שלוחה זו, שנהנתה מתמיכה נרחבת בקרב האוכלוסייה הסונית בעיראק, ביצעה פיגועים שכוונו נגד אזרחים שיעים ונגד הממשל בעיראק. ב-2014 הכריז דאעש במוצול על הקמת ח’ליפות אסלאמית והשתלט על שטחים נרחבים במערב וצפון מערב עיראק כשכוונתו להשתלט גם על בירת עיראק בגדאד. בשנים שלאחר מכן במאמצים של כוחות הביטחון העיראקיים ומיליציות מקומיות בסיוע ארה”ב שוחררו שטחים אלה ודאעש החל לאט, לאט מאבד מכוחו.