עיראק

מבט לג’האד העולמי (30-24 בדצמבר 2020)

כבכול שנה פרסמו תומכי דאעש כרזות ברשתות החברתיות המאיימות לבצע פיגועים נגד נוצרים ברחבי העולם לקראת חג המולד. בפועל לא בוצעו עד כה פיגועים ע"י פעילי דאעש או תומכיהם. במדינת בורנו, שבצפון מזרח ניגריה, קיבל דאעש אחריות על שריפת בתים וכנסיות בכפרים שבהם מתגוררת אוכלוסייה נוצרית (הגם שלא ברור האם הדבר נעשה בהקשר לחג המולד).
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (13– 27 בדצמבר 2020)

בכירים סורים הצהירו בימים האחרונים, כי אין בכוונת סוריה לדרוש את נסיגת הכוחות האיראנים מהמדינה. יועצת הנשיא אסד אמרה, כי סוריה אינה דורשת את יציאת איראן או חזבאללה מהמדינה וכי גם סוריה אינה יכולה לבקש מסוריה להוציא את איראן משטחה. מקורות סורים דיווחו על הסכמות בין איראן ורוסיה בנוגע להיערכות כוחותיהם באזור אלבוכמאל שבגבול סוריה-עיראק. בריאיון לרשת טלוויזיה אפגאנית התייחס שר החוץ האיראני, מחמד ג'ואד זריף, לפעילות לוחמי החטיבה האפגאנית פאטמיון הפועלת בחסות משמרות המהפכה בסוריה.
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי (23-17 בדצמבר 2020)

במחוזות השונים של דאעש בסוריה, עיראק וברחבי אפריקה ואסיה נמשכה הפעילות השגרתית. ראויים לציון: סוריה: נמשכה הפעילות במרחב דיר אזור-אלמיאדין ובמרחב המדברי, שממערב לעמק הפרת. המתווים הבולטים של התקפות דאעש היו הפעלת מטעני חבלה נגד כלי רכב וחיסולים אישיים. עיראק: הפעילות בצפון עיראק ובמערבה התמקדה בהפעלת מטענים ובחיסולים אישיים. היחידה העיראקית ללוחמה בטרור פרסמה דו"ח מסכם על פעילותה נגד דאעש במהלך שנת 2020. בשנה שחלפה נהרגו 206 פעילי דאעש ונתפסו 292.
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי (16-10 בדצמבר 2020)

במחוזות השונים של דאעש בסוריה, עיראק וברחבי אפריקה ואסיה נמשכה הפעילות השגרתית. ראויים לציון: סוריה: נמשכים ההתכתשויות בין פעילי דאעש לבין צבא סוריה וכוחות המסייעים לו במרחב המדברי שבמזרח סוריה. עיראק: נמשכת הפעילות האינטנסיבית של דאעש בצפון עיראק ובמערבה במתווים של ירי צלפים, ירי פצצות מרגמה ותקיפת עמדות ומתחמים של כוחות הביטחון העיראקים. חצי-האי סיני: נמשכה פעילות דאעש בצפון סיני במתווים של הפעלת מטעני חבלה, חיסולים אישיים וירי צלפים.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (29 בנובמבר 2020 – 13 בדצמבר 2020)

שר החוץ הסורי החדש, פיצל אלמקדאד, הגיע לביקור רשמי בטהראן. על רקע ביקורת גוברת באיראן על כך שהיקף הקשרים הכלכליים בין איראן לסוריה ולעיראק אינו מספק, פרסם הארגון האיראני לפיתוח מסחר נתונים עדכניים בנוגע להיקף היצוא האיראני לסוריה. שגריר איראן בעיראק, אירג' מסג'די, אישר בריאיון טלוויזיוני, כי מפקד כוח קדס של משמרות המהפכה, אסמאעיל קאא'ני, ביקר לאחרונה בעיראק ונפגש עם בכירים עיראקים. סוכנות הידיעות "רויטרס" דיווחה על הרחבת מאמצי איראן לבסס את השפעתה הדתית בעיראק באמצעות פיתוח המקומות הקדושים לשיעה במדינה.
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי (3-9 בדצמבר 2020)

במחוזות השונים של דאעש בעיראק, סוריה וברחבי אפריקה ואסיה, נמשכה הפעילות השגרתית. ראויים לציון: עיראק: פעילי דאעש המשיכו בהתקפותיהם במתווים של הפעלת מטענים, ירי צלפים, חיסולים אישיים ותקיפת מתקנים וריכוזים של כוחות הביטחון העיראקיים. סוריה: נמשכו התקפות גרילה של דאעש בעמק הפרת ובמרחב המדברי, שבמזרח סוריה, בעיקר במתווים של הפעלת מטענים, חיסולים אישיים וירי נק"ל לעבר כלי רכב. ניגריה: דאעש דיווח, כי פעיליו בלמו התקפה של צבא ניגריה, בצפון מזרח המדינה. על פי הדיווח נהרגו שבעה חיילי צבא ניגריה וחייל אחד נשבה
להמשך קריאה...

פרסומים משנים קודמות

20242023202220212020201920182017

עיראק

הרפובליקה העיראקית (الجمهورية العراقية – אַלְגֻ’מְהוּרִיַּה אלְעִרַאקִיַּה), גובלת בצפון עם תורכיה, במערב בסוריה ובירדן, בדרום גובלת עיראק בערב הסעודית ובכווית, ובמזרח עם איראן. בעיראק חיים מעל 31 מיליון בני אדם, רובם המכריע ערבים. 97% מתושבי המדינה מוסלמים, מהם כ-65% שיעים ו-35% סונים. בצפון-מזרח עיראק מתקיימת ישות אוטונומית כורדית, המכונה כורדיסטן העיראקית. בין מדינת ישראל ועיראק לא מתקיימים יחסים ועיראק מסרבת להכיר בישראל.

לאחר מלחמת עיראק, נוהלה המדינה בידי קואליציה של המדינות שפלשו לעיראק בראשות ארצות הברית. בשנת 2005 הועברה השליטה האזרחית לממשלת עיראק  הזמנית שמונתה לאחר בחירות כלליות לפרלמנט זמני, שהתקיימו לראשונה בתולדות עיראק. בשנת 2006 הוקמה ממשלה קבועה בעלת אופי שיעי ובכך חל מהפך בשלטון בעיראק שעד אז היה בידי הסונים. בדצמבר 2011 עזבו את המדינה אחרוני החיילים האמריקנים שהיו מוצבים בעיראק.

לאחר נפילת צדאם חסין התבססה בעיראק שלוחת אלקאעדה בהנהגת אבו מצעב אלזרקאוי שהפכה ברבות הימים לדאעש. שלוחה זו, שנהנתה מתמיכה נרחבת בקרב האוכלוסייה הסונית בעיראק, ביצעה פיגועים שכוונו נגד אזרחים שיעים ונגד הממשל בעיראק. ב-2014 הכריז דאעש במוצול על הקמת ח’ליפות אסלאמית והשתלט על שטחים נרחבים במערב וצפון מערב עיראק כשכוונתו להשתלט גם על בירת עיראק בגדאד. בשנים שלאחר מכן במאמצים של כוחות הביטחון העיראקיים ומיליציות מקומיות בסיוע ארה”ב שוחררו שטחים אלה ודאעש החל לאט, לאט מאבד מכוחו.