עיראק

מבט לג’האד העולמי (29-23 בדצמבר 2021)

אפגניסטאן: נמשכה פעילות דאעש נגד כוחות טאלבאן ומוסדות שלטון. שיאה של הפעילות השבוע היה פיצוץ חגורת נפץ על ידי מחבל מתאבד בכניסה למשרד להוצאת דרכונים בקאבול. סוריה: נמשכה הירידה בפעילות דאעש. עיראק: השבוע ניכרה ירידה משמעותית בהיקף הפעילות של הארגון. אפריקה: פעילות דאעש התמקדה השבוע בניגריה, קונגו ומוזמביק. המלחמה על התודעה: המאמר הראשי בשבועון של דאעש, אלנבא', עסק השבוע בסקירת פועלם של מנהיגי דאעש, מאז הקמת
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי (22-16 בדצמבר 2021)

השבוע ניכרה ירידת מה בהיקף פעילות דאעש לעומת השבוע שעבר. רוב פעילות הארגון התמקדה השבוע בעיראק. אפגניסטאן: נמשכה פעילות דאעש, שכוונה בעיקר נגד אנשי טאלבאן ותושבים שיעים. סוריה: השבוע ניכרה ירידה בפעילות הארגון. במרחב המדברי (אלבאדיה) נהרגו שני חיילים מצבא סוריה ושלושה נפצעו בהתקפה שביצעו פעילי דאעש מערבית לאלרקה. עיראק: מרכז הפעילות היה השבוע במחוז דיאלא. חצי האי סיני: במהלך פעילות מבצעית, הרג כוח של צבא מצרים ואיחוד שבטי סיני שני מפקדים של דאעש באזור אלעג'ראא' שמדרום לרפיח. המלחמה על התודעה: מאמר המערכת של אלנבא' עסק בנושא שרידות המדינה האסלאמית במלאת ארבע שנים להצהרת מדינות הקואליציה הבינלאומית נגד דאעש על חיסול הארגון.
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי ( 15-9 בדצמבר 2021)

אפגניסטאן: השבוע נמשכה פעילות דאעש באפגניסטאן. הפעילות כוונה בעיקר נגד כוחות טאלבאן והאוכלוסייה השיעית. אירוע בולט היה הפעלת מטענים נגד שלושה אוטובוסים באתרים שונים בקאבול, שגרמו למותם ופציעתם של תושבים שיעים רבים. סוריה: נמשכה הירידה בהיקף פעילות דאעש. רוב הפיגועים השבוע כוונו נגד כוחותSDF הכורדיים באזור דיר אלזור-אלמיאדין. עיראק: פעילות דאעש התרכזה נגד כוחות הביטחון העיראקיים בעיקר במחוז כרכוכ ומחוז דיאלא. אפריקה: בניגריה התמקדה פעילות דאעש נגד בסיס צבא באזור מלאם פאטורי (Malam Fatori), על גבול ניגריה-ניז'ר. לאחר מספר תקיפות נגד הבסיס הופעלה מכונית תופת סמוך לשיירה צבאית. המלחמה על התודעה: המאמר הראשי בשבועון אלנבא', עסק השבוע בנקמה של פעילי דאעש בכופרים ובסוטים מדרך האסלאם. כדוגמא תוארה במאמר פעילות דאעש נגד היזידים בסוריה והשיעים בעיראק.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (9-2 בדצמבר 2021)

שר החוץ הסורי, פיצל אלמקדאד, הגיע לביקור בן יומיים באיראן, לראשונה מאז כניסתו של אבראהים ראיסי לתפקיד נשיא איראן. במהלך הביקור נפגש שר החוץ עם הנשיא ראיסי ועם שר החוץ האיראני ודן עימם בחיזוק הקשרים בין שתי המדינות ובהתפתחויות בסוריה ובאזור. על רקע ביקורו של שר התעשייה והמסחר האיראני בסוריה ופתיחת היריד המסחרי האיראני בדמשק בסוף נובמבר, שבו בכירים כלכליים באיראן וקראו לפתרון הבעיות המעכבות את הרחבת קשרי המסחר בין שתי המדינות. מנכ"ל הארגון האיראני לפיתוח מסחר עדכן, כי 50 מיליון דולר הוקצו לתמיכה בחברות איראניות המייצאות לסוריה.
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי (8-2 בדצמבר 2021)

השבוע חלה עלייה בהיקף הפעילות של דאעש ברחבי העולם. בלטה בהקשר זה פעילות הארגון באפגניסטאן, עיראק, חצי האי סיני וניגריה. אפגניסטאן: נמשכו פיגועי דאעש שהתמקדו השבוע נגד כוחות טאלבאן. סוריה: בלטה פעילות דאעש נגד מיליציות וכוחות המסייעים לצבא סוריה במרחב המדברי של דיר אלזור ותדמר שהסבה אבדות רבות לכוחות אלה. עיראק: דאעש התמקד השבוע בתקיפות נגד כוחות פשמרגה הכורדיים. חצי האי סיני: פעילי דאעש ביצעו מספר פיגועים נגד כוחות צבא מצרים והכוחות המסייעים לו. אפריקה: בלטו השבוע פיגועי דאעש בניגריה בעיקר נגד כוחות הצבא והכוחות המסייעים לו ובמוזמביק שם התחדשה לאחרונה פעילות הארגון. המלחמה על התודעה: המאמר הראשי בשבועון אלנבא' עסק בפרשנות דאעש לאירועים האחרונים שהתרחשו בסודאן.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (18 בנובמבר 2021 – 2 בדצמבר 2021)

פרשן איראני בכיר הכחיש בריאיון לסוכנות הידיעות "תסנים" המזוהה עם משמרות המהפכה את הדיווחים לפיהם שלטונות סוריה פעלו לסיום תפקידו של מפקד הכוחות האיראנים בסוריה. חטיבת פאטמיון האפגאנית הפועלת בחסות משמרות המהפכה בסוריה קיימה בסוף נובמבר תמרון בהשתתפות כוחות מיוחדים, חי"ר ושריון. מזכ"ל חזבאללה, חסן נצראללה, אמר בנאום טלוויזיוני, כי מאז חודש ספטמבר שילם ארגונו למעלה מעשרה מיליון דולרים על הבאת דלק וסולר מאיראן ללבנון. שר החוץ האיראני גינה את החלטת בריטניה להכריז על חמאס כארגון טרור וציין, כי לא ניתן להשכיח את זכויות הפלסטינים באמצעות "סילוף עובדות".
להמשך קריאה...

פרסומים משנים קודמות

20242023202220212020201920182017

עיראק

הרפובליקה העיראקית (الجمهورية العراقية – אַלְגֻ’מְהוּרִיַּה אלְעִרַאקִיַּה), גובלת בצפון עם תורכיה, במערב בסוריה ובירדן, בדרום גובלת עיראק בערב הסעודית ובכווית, ובמזרח עם איראן. בעיראק חיים מעל 31 מיליון בני אדם, רובם המכריע ערבים. 97% מתושבי המדינה מוסלמים, מהם כ-65% שיעים ו-35% סונים. בצפון-מזרח עיראק מתקיימת ישות אוטונומית כורדית, המכונה כורדיסטן העיראקית. בין מדינת ישראל ועיראק לא מתקיימים יחסים ועיראק מסרבת להכיר בישראל.

לאחר מלחמת עיראק, נוהלה המדינה בידי קואליציה של המדינות שפלשו לעיראק בראשות ארצות הברית. בשנת 2005 הועברה השליטה האזרחית לממשלת עיראק  הזמנית שמונתה לאחר בחירות כלליות לפרלמנט זמני, שהתקיימו לראשונה בתולדות עיראק. בשנת 2006 הוקמה ממשלה קבועה בעלת אופי שיעי ובכך חל מהפך בשלטון בעיראק שעד אז היה בידי הסונים. בדצמבר 2011 עזבו את המדינה אחרוני החיילים האמריקנים שהיו מוצבים בעיראק.

לאחר נפילת צדאם חסין התבססה בעיראק שלוחת אלקאעדה בהנהגת אבו מצעב אלזרקאוי שהפכה ברבות הימים לדאעש. שלוחה זו, שנהנתה מתמיכה נרחבת בקרב האוכלוסייה הסונית בעיראק, ביצעה פיגועים שכוונו נגד אזרחים שיעים ונגד הממשל בעיראק. ב-2014 הכריז דאעש במוצול על הקמת ח’ליפות אסלאמית והשתלט על שטחים נרחבים במערב וצפון מערב עיראק כשכוונתו להשתלט גם על בירת עיראק בגדאד. בשנים שלאחר מכן במאמצים של כוחות הביטחון העיראקיים ומיליציות מקומיות בסיוע ארה”ב שוחררו שטחים אלה ודאעש החל לאט, לאט מאבד מכוחו.