תהליך מדיני

מקומו של הטרור הפלסטיני בהחלטת מועצת הביטחון 2334

ב-23 בדצמבר 2016 קיבלה מועצת הביטחון את החלטת 2334, שזכתה לתמיכת 14 חברות במועצה. ארה”ב נמנעה ובכך איפשרה את קבלת ההחלטה. ההחלטה עסקה בעיקר בסוגיית התנחלויות ביהודה, שומרון ומזרח ירושלים, שסביבה קיים קונצנזוס בינלאומי נרחב. סוגיית הטרור שזורה בהחלטה אולם המשקל היחסי שניתן לנושא הטרור הינו נמוך, בניגוד בולט לעיסוק הנרחב בהתנחלויות המוצגות כמכשול העיקרי
להמשך קריאה...

חדשות הטרור והסכסוך הישראלי-פלסטיני* ( 27-21 בספטמבר 2016)

גל הטרור העממי, שהתפרץ בשבוע שעבר, נמשך גם השבוע אף כי בעצימות נמוכה יותר. אבו מאזן נשא נאום בפני באי העצרת הכללית של האו”ם בו תקף בחריפות את ישראל. בנאומו האשים אבו מאזן את ישראל בהכשלת תהליך השלום, בהתחמקות מליטול חלק ביוזמה הצרפתית ובהפרת החלטת החלוקה של האו”ם.
להמשך קריאה...

אודות מחקר שערך מכון גרמני על ספרי הלימוד ברשות הפלסטינית מאת: תא”ל (בדימוס) עמוס גלבוע*

מדובר בדו”ח של מכון גרמני בשם “The Mideast Freedom Forum Berlin” (MFFB), אשר חרת על דיגלו את קידום הדמוקרטיה וזכויות האדם במזרח התיכון ובצפון אפריקה ואת המאבק נגד האנטישמיות והעוינות לישראל. נושא הדו”ח מ-12 במרץ 2016 הוא “ניתוח הצגת ישראל והיהודים בספרי הלימוד הפלסטיניים”**.
להמשך קריאה...

פרסומים משנים קודמות

2020201920172016201420132012

תהליך מדיני

עם השנים באה ההכרה, כי הסכסוך עם הפלסטינים אינו יכול להיפתר באמצעות מאבק מזוין אלא יש למצוא ערוצים חדשים, בעיקר ערוץ של תהליך מדיני בסופו יתקבל פתרון מדיני לסכסוך עם הפלסטינים. במהלך החתימה על הסכמי קמפ דיויד קבעו ישראל ומצרים את המסגרת הראשונה גם למבנה התהליך המדיני בין ישראל לפלסטינים. מאוחר יותר הוא הפך לתהליך שלום במסגרת הסכמי אוסלו. אופיו של התהליך המדיני עבר במהלך השנים שינויים בהתאם לנסיבות ולאינטרסים של הצדדים השונים.

המעבר לתהליך המדיני פתח דף חדש בתולדות הסכסוך הפלסטיני ישראלי. אש”ף וישראל הכירו זה בזו (הגם שאש”ף והפלסטינים נמנעים מהכרה בישראל כמדינת העם היהודי), ישראל נסוגה משטחים רבים ומסרה אותם לידי הרשות הפלסטינית שביססה שלטונה במסגרת התהליך המדיני ביהודה ושומרון וברצועת עזה (עד להפיכה הצבאית של חמאס בשנת 2007 נגד שלטון הרשות ברצועה). שבסופו אמור התהליך המדיני  להביא את הצדדים להסדר קבע והקמת מדינה פלסטינית עצמאית לצד מדינת ישראל.

שש סוגיות עיקריות עומדות כיום במוקד התהליך המדיני (סוגיות הליבה): גבולות הקבע, הסדרי הביטחון בין הצדדים, מעמד הפליטים הפלסטינים, השליטה בירושלים, חלוקת משאבי המים, ההתנחלויות הישראליות ביהודה ושומרון. כיום מנהלת הרשות הפלסטינית נגד ישראל מאבק מדיני (להבדיל מתהליך מדיני) המלווה במה שכונה “התנגדות עממית” (קרי, טרור עממי).

לאורך כל השנים לווה התהליך במתקפת טרור מצד מתנגדיו, מאחר וחלק מבין הפלסטינים עדיין שוללים את עצם קיומה של מדינת ישראל ודוחים כל ניסיון להביא לפתרון של הסכסוך באמצעות תהליך מדיני והם קוראים להקמתה של מדינה פלסטינית על כל שטחי ישראל באמצעות מאבק מזוין.