תורכיה

תורכיה ממשיכה לשמש בסיס להכוונת טרור של חמאס: חשיפת תשתיות טרור של חמאס המחישה פעם נוספת את מרכזיותם של פעילי חמאס השוהים בתורכיה בהכוונת הטרור ביהודה ושומרון

באוגוסט ובספטמבר 2014 חשפו כוחות הביטחון הישראליים שתי תשתיות צבאיות של חמאס, שפעלו ברחבי יהודה ושומרון וגייסו חוליות לביצוע פיגועים נגד יעדים ישראליים, כולל פיגועי ראווה בירושלים (פיגוע באצטדיון טדי ופיגוע נגד הרכבת הקלה). רוב הפעילים גויסו בעת לימודים בירדן ועברו הכשרה מחוץ ליהודה ושומרון.
להמשך קריאה...

צאלח אלעארורי, בכיר חמאס המפעיל מתורכיה תשתיות צבאיות ביהודה ושומרון, הודה, כי חמאס היא שעומדת מאחורי חטיפתם ורציחתם של שלושת הנערים בגוש עציון

1. צאלח מחמד סלימאן אלעארורי הינו בכיר חמאס הפועל בתורכיה. ב-20 באוגוסט 2014, התבטא בפני באי הוועידה הרביעית של האיחוד העולמי של חכמי הדת המוסלמים, המתקיימת בתורכיה, כי הזרוע הצבאית של חמאס היא זו שעמדה מאחורי חטיפתם ורציחתם של שלושת הנערים בגוש עציון (12 ביוני 2014).
להמשך קריאה...

IHH, ארגון תורכי ג’האדיסטי, שנטל חלק מרכזי במשט ה”מרמרה”, עומד בראש קואליציה בינלאומית אנטי-ישראלית, שהודיעה על כוונתה לשגר משט נוסף לרצועת עזה במהלך שנת 2014

ב-12 באוגוסט 2014 התקיימה מסיבת עיתונאים באיסטנבול בה נמסר, כי במהלך 2014 מתארגן משט חדש, שמטרתו להביא לסיום המצור הימי המוטל על רצועת עזה. את מסיבת העיתונאים אירגנה קואליציה בינלאומית (The Freedom Flotila Coalition, FFC) אותה מוביל להערכתנו ארגון IHH.
להמשך קריאה...

תופעת המתנדבים הזרים ממדינות ומחבלי ארץ שונים באסיה, הלוחמים נגד המשטר הסורי, רובם פועלים בשרות ארגונים המזוהים עם אלקאעדה והג’האד העולמי.

עבודה זאת נועדה לבחון את המתנדבים הזרים בסוריה הלוחמים נגד המשטר הסורי, שמוצאם ממדינות ומחבלי ארץ שונים באסיה. מהעבודה עולה, כי רובם של המתנדבים מאסיה לוחמים בשורות ארגונים המזוהים עם אלקאעדה והג’האד העולמי ומקצתם בשורות ארגוני מורדים אחרים.
להמשך קריאה...

תופעת המתנדבים הזרים ממדינות המערב, הלוחמים בסוריה, רובם בשורות ארגוני מורדים המזוהים עם אלקאעדה והג’האד העולמי *

עבודה זאת, המהווה עבודת המשך למחקר אודות תופעת המתנדבים הזרים בסוריה, עוסקת במתנדבים הזרים ממדינות המערב הנלחמים לצד המורדים בסוריה.
להמשך קריאה...

פרסומים משנים קודמות

20222020201920182017201620152014201320122011

תורכיה

מאז ניצחון המפלגה האסלאמית בתורכיה בשנת 2008 ובחירתו של רג’פ טאיפ ארדואן כראש ממשלת תורכיה, אימצה תורכיה לעצמה מדיניות חוץ אזורית אקטיבית ואסרטיבית המשקפת ביטחון עצמי רב. מדיניות זו של תורכיה חותרת להעמיק את קשרי תורכיה עם שכנותיה בעיקר איראן, עיראק וסוריה כדי להעניק לתורכיה עומק אסטרטגי ולהפוך אותה לכוח אזורי משפיע. כל זאת, תוך ניצול הטלטלה האזורית הנתפסת על-ידי הממשל התורכי כהזדמנות לקידום האינטרסים וההשפעה האזוריים של תורכיה.

כאחד המכשירים לקידום השפעתה עושה תורכיה שימוש בארגונים לא ממשלתיים. אחד מהארגונים הללו הוא ארגון IHH, ארגון אסלאמי רדיקאלי הרואה עצמו, בין השאר,  כמסייע למדיניות תורכיה. ארגון זה היה שותף פעיל בארגון משטים ושיירות לרצועת עזה שהבולט שבהם היה משט ה”מרמרה”.  

על רקע מדיניות זו של ממשלת תורכיה בראשות ארדואן, חל בהדרגה מפנה ביחסי ישראל-תורכיה. תורכיה החלה יותר ויותר להתייצב לצד הפלסטינים במאבקם נגד ישראל, בעיקר תנועת חמאס. ממשלת תורכיה מעבירה כספים וסיוע לחמאס וארדואן ראש ממשלת תורכיה גינה פעמים רבות את מדיניות ישראל.

שיאה של ההחרפה ביחסי ישראל-תורכיה היה לאחר אירועי משט ה”מאוי מרמרה” בשנת 2010 מהלכם נהרגו תשעה אזרחי מתורכיה, חברי ארגון IHH, אשר נהגו באלימות מול ניסיונות חיל הים למנוע כניסתם לנמל עזה. בעקבות זאת הורד דרג היחסים הדיפלומטיים בין ישראל לתורכיה. בתום מגעים ממושכים הוסדרה פרשיית ה”מרמרה” ובשנת 2016 לאחר נתק ממושך תורכיה וישראל חידשו את הקשרים הדיפלומטיים ביניהן .