תורכיה

עאהד תמימי – פרובוקטיבית “סדרתית” מהכפר נבי צאלח הנוהגת מאז היותה ילדה להתעמת עם חיילי צה”ל במגמה להכפיש את ישראל

ב-15 בדצמבר 2017 התקיימו הפרות סדר בכפר נבי צאלח (סמוך לראמאללה ולאלבירה) במסגרת ההפגנה השבועית המתקיימת במקום. במהלך הפרות הסדר תיעדו גורמים פלסטינים מקומיים שתי נערות מתגרות בחיילי צה"ל. בסרטון נראית אחת הנערות כשהיא מנסה להכות ולבעוט בשני חיילים. לאחד החיילים היא אף סטרה בפניו. החיילים, כפי שתועדו בסרטון, שמרו על איפוק ולא הגיבו להתגרויות.
להמשך קריאה...

חדשות הטרור והסכסוך הישראלי- פלסטיני (19-13 בדצמבר 2017)

כשבועיים לאחר הצהרת טראמפ על הכרה בירושלים כבירת ישראל עדיין נמשכות תגובות הזעם בזירה הפלסטינית, הגם שבעצימות נמוכה מהציפיות של חלק מהפלסטינים. הפגנות וכנסי מחאה נמשכים גם במדינות ערביות ומוסלמיות , בדגש על ירדן ותורכיה (בה התכנס השבוע ארגון שיתוף הפעולה האסלאמי).
להמשך קריאה...

התמוטטות המדינה האסלאמית: ומה הלאה?

המדינה האסלאמית אינה קיימת יותר כיחידה טריטוריאלית מגובשת ומתפקדת: היא איבדה כמעט את כל שטחיה ובכלל זה "ערי הבירה" מוצול ואלרקה דומה איפה, כי חזון הח'ליפות האסלאמית של אבו בכר אלבע'דאדי הגיע לסיומו, לפחות לעת עתה, הגם שנוכחות דאעש בסוריה ובעיראק נמשכת, ותמשיך להערכתנו להתקיים.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (1 באוקטובר – 15 באוקטובר, 2017)

הציר התורכי-איראני ממשיך להתהדק בעקבות משאל העם על עצמאות החבל הכורדי בצפון עיראק. בכירים איראנים הגיבו בחריפות לדיווחים על כוונת הממשל האמריקאי להגדיר את משמרות המהפכה כארגון תומך טרור. נמשכת המעורבות האיראנית במערכה נגד כיסי ההתנגדות האחרונים של דאעש בעיראק. נמשך חיזוק "הציר הכלכלי" בין איראן, עיראק, סוריה ולבנון.
להמשך קריאה...

פעיל פלסטיני בבריטניה, המזוהה עם חמאס, מודה, כי פרויקט המשטים לרצועת עזה לא נועד “לשבור את המצור” ולהעביר סיוע הומניטארי לרצועה אלא לקדם את המאבק התודעתי נגד ישראל

זאהר ביראוי פעיל פלסטיני בבריטניה, המזוהה עם תנועת האחים המוסלמים וחמאס, פרט, את הקשיים הרבים הניצבים כיום בפני שיגור ספינות לרצועה אולם הוא ניסה למעט ממשמעותם ומחשיבותם. זאת מכיוון, שלדבריו המטרה העיקרית של המשטים הינה תודעתית
להמשך קריאה...

מבט לאיראן (10 בספטמבר – 17 בספטמבר, 2017)

נמשכות ההתייעצויות בין איראן, רוסיה ותורכיה. איראן ממשיכה במערכה דיפלומטית והסברתית נרחבת נגד משאל העם הצפוי על עצמאות החבל הכורדי בצפון עיראק. כחלק מהעמקת הנוכחות הכלכלית האיראנית בסוריה, חתמו שתי המדינות על הסכמים לשיתוף פעולה בתחום החשמל.
להמשך קריאה...

פרסומים משנים קודמות

20222020201920182017201620152014201320122011

תורכיה

מאז ניצחון המפלגה האסלאמית בתורכיה בשנת 2008 ובחירתו של רג’פ טאיפ ארדואן כראש ממשלת תורכיה, אימצה תורכיה לעצמה מדיניות חוץ אזורית אקטיבית ואסרטיבית המשקפת ביטחון עצמי רב. מדיניות זו של תורכיה חותרת להעמיק את קשרי תורכיה עם שכנותיה בעיקר איראן, עיראק וסוריה כדי להעניק לתורכיה עומק אסטרטגי ולהפוך אותה לכוח אזורי משפיע. כל זאת, תוך ניצול הטלטלה האזורית הנתפסת על-ידי הממשל התורכי כהזדמנות לקידום האינטרסים וההשפעה האזוריים של תורכיה.

כאחד המכשירים לקידום השפעתה עושה תורכיה שימוש בארגונים לא ממשלתיים. אחד מהארגונים הללו הוא ארגון IHH, ארגון אסלאמי רדיקאלי הרואה עצמו, בין השאר,  כמסייע למדיניות תורכיה. ארגון זה היה שותף פעיל בארגון משטים ושיירות לרצועת עזה שהבולט שבהם היה משט ה”מרמרה”.  

על רקע מדיניות זו של ממשלת תורכיה בראשות ארדואן, חל בהדרגה מפנה ביחסי ישראל-תורכיה. תורכיה החלה יותר ויותר להתייצב לצד הפלסטינים במאבקם נגד ישראל, בעיקר תנועת חמאס. ממשלת תורכיה מעבירה כספים וסיוע לחמאס וארדואן ראש ממשלת תורכיה גינה פעמים רבות את מדיניות ישראל.

שיאה של ההחרפה ביחסי ישראל-תורכיה היה לאחר אירועי משט ה”מאוי מרמרה” בשנת 2010 מהלכם נהרגו תשעה אזרחי מתורכיה, חברי ארגון IHH, אשר נהגו באלימות מול ניסיונות חיל הים למנוע כניסתם לנמל עזה. בעקבות זאת הורד דרג היחסים הדיפלומטיים בין ישראל לתורכיה. בתום מגעים ממושכים הוסדרה פרשיית ה”מרמרה” ובשנת 2016 לאחר נתק ממושך תורכיה וישראל חידשו את הקשרים הדיפלומטיים ביניהן .