תורכיה

תורכיה כמדינה תומכת טרור: תורכיה מאפשרת פעילות מבצעית של חמאס בשטחה, העוסקת בין השאר בהפעלת חוליות טרור ביהודה ושומרון ובהעברת כספי טרור ליהודה ושומרון ולרצועת עזה

במהלך ביקור אסמאעיל הניה וחברי משלחת חמאס בתורכיה נחשף לראשונה באופן רשמי תפקידו של ג'האד יע'מור והוא הוצג כנציג הרשמי של חמאס בתורכיה. יע'מור הוא פעיל חמאס שמוצאו מבית חנינא במזרח ירושלים, שהיה מעורב בחטיפת החייל נחשון וקסמן ז"ל. הוא נידון למאסר עולם בישראל וגורש לתורכיה במסגרת "עסקת שליט".
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי (13-7 בנובמבר 2019)

ועיים לאחר הריגתו של מנהיג דאעש אבו בכר אלבע'דאדי נמשכת פעילות אינטנסיבית של דאעש בסוריה, כשבשאר האזורים מתנהלת פעילות "שגרתית". מחוזות דאעש ברחבי העולם ממשיכים להישבע אמונים למנהיג החדש. בסוריה ממשיכות התקיפות להתמקד בכוחות SDF, בעיראק ממשיכה פעילות דאעש להתנהל בעצימות נמוכה. בקרב המחוזות השונים של דאעש ברחבי העולם בלטה השבוע סידרה של התקפות נגד בסיסים וכלי רכב של צבא ניגריה
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי (30-24 באוקטובר 2019)

במוקד אירועי השבוע עמדה הריגתו של מנהיג דאעש אבו בכר אלבע'דאדי ע"י כוח עילית של צבא ארה"ב בצפון מערב סוריה. עד כה נמנע דאעש מלפרסם תגובה רשמית על הריגתו של אלבע'דאדי. גם לאחר הריגת אלבע'דאדי נמשכה בשטח פעילות שגרתית של דאעש בסוריה ובעיראק ובמחוזות השונים באפריקה ובאסיה.
להמשך קריאה...

משמעויות הריגת מנהיג דאעש, אבו בכר אלבע’דאדי (הערכה ראשונית)

הריגת אבו בכר אלבע'דאדי ע"י כוח עילית אמריקאי מהווה ללא ספק מכה קשה לדאעש שכן המדובר במנהיג כריזמטי וסמכותי, אשר היווה דמות דומיננטית בהנהגת דאעש. ייחודו של אלבע'דאדי היה בניסיון ראשון מסוגו שעשה (ושנכשל) להקים ח'ליפות אסלאמית, "כאן ועכשיו", אשר תחזיר את ימי הזוהר של האסלאם בראשית דרכו. מעבר לכך, במהלך שנות קיומו של דאעש היה אלבע'דאדי הפוסק האחרון בנושאים צבאים , דתיים וממשלים ותלותה של הנהגת דאעש בו הייתה מוחלטת.
להמשך קריאה...

חדשות הטרור והסכסוך הישראלי- פלסטיני (24-7 באוקטובר 2019)

צעדות השיבה ב-11 וב-18 באוקטובר 2019 התאפיינו במינון משתנה של רף האלימות (גבוה יחסית ב-11 באוקטובר ונמוך יחסית ב-18). בשתיהן הושלכו מטענים ובקבוקי תבערה לעבר כוחות צה"ל ונעשו ניסיונות לחדור לישראל. משלחת בכירה של הג'האד האסלאמי בפלסטין, בראשות זיאד אלנח'אלה , מזכ"ל הארגון, ביקרה במצרים ונפגשה עם בכירי המודיעין הכללי. ביהודה ושומרון בלטו ניסיון פיגוע דריסה נגד כוחות הביטחון שפעלו במחנה הפליטים אלאמערי (סמוך לראמאללה), וסיכול פיגוע דקירה במעבר תאנים (סמוך לטול כרם). במקביל נמשכה הפעילות ה"שגרתית" של יידוי אבנים והשלכת בקבוקי תבערה ומטעני צינור לעבר כלי רכב ישראליים הנעים על הכבישים. התגובות המנוגדות של חמאס והג'האד האסלאמי בפלסטין לפלישה התורכית לסוריה המחישו היטב את האוריינטציה השונה של שני הארגונים
להמשך קריאה...

הפלישה התורכית לסוריה והשפעתה על דאעש

ב-9 באוקטובר 2019 פתח צבא תורכיה במבצע צבאי רחב היקף בצפון מזרח סוריה (שכינויו "מעיין השלום"). מטרתו המוצהרת של המבצע הינה להקים בשטח סוריה "אזור בטוח" (Safe Zone), שעומקו 35-30 ק"מ ואורכו קרוב ל-400 ק"מ, במרחב המשתרע מנהר הפרת ועד גבול סוריה-עיראק.
להמשך קריאה...

פרסומים משנים קודמות

20222020201920182017201620152014201320122011

תורכיה

מאז ניצחון המפלגה האסלאמית בתורכיה בשנת 2008 ובחירתו של רג’פ טאיפ ארדואן כראש ממשלת תורכיה, אימצה תורכיה לעצמה מדיניות חוץ אזורית אקטיבית ואסרטיבית המשקפת ביטחון עצמי רב. מדיניות זו של תורכיה חותרת להעמיק את קשרי תורכיה עם שכנותיה בעיקר איראן, עיראק וסוריה כדי להעניק לתורכיה עומק אסטרטגי ולהפוך אותה לכוח אזורי משפיע. כל זאת, תוך ניצול הטלטלה האזורית הנתפסת על-ידי הממשל התורכי כהזדמנות לקידום האינטרסים וההשפעה האזוריים של תורכיה.

כאחד המכשירים לקידום השפעתה עושה תורכיה שימוש בארגונים לא ממשלתיים. אחד מהארגונים הללו הוא ארגון IHH, ארגון אסלאמי רדיקאלי הרואה עצמו, בין השאר,  כמסייע למדיניות תורכיה. ארגון זה היה שותף פעיל בארגון משטים ושיירות לרצועת עזה שהבולט שבהם היה משט ה”מרמרה”.  

על רקע מדיניות זו של ממשלת תורכיה בראשות ארדואן, חל בהדרגה מפנה ביחסי ישראל-תורכיה. תורכיה החלה יותר ויותר להתייצב לצד הפלסטינים במאבקם נגד ישראל, בעיקר תנועת חמאס. ממשלת תורכיה מעבירה כספים וסיוע לחמאס וארדואן ראש ממשלת תורכיה גינה פעמים רבות את מדיניות ישראל.

שיאה של ההחרפה ביחסי ישראל-תורכיה היה לאחר אירועי משט ה”מאוי מרמרה” בשנת 2010 מהלכם נהרגו תשעה אזרחי מתורכיה, חברי ארגון IHH, אשר נהגו באלימות מול ניסיונות חיל הים למנוע כניסתם לנמל עזה. בעקבות זאת הורד דרג היחסים הדיפלומטיים בין ישראל לתורכיה. בתום מגעים ממושכים הוסדרה פרשיית ה”מרמרה” ובשנת 2016 לאחר נתק ממושך תורכיה וישראל חידשו את הקשרים הדיפלומטיים ביניהן .