איראן

יחס דאעש לחמאס ברצועת עזה כפי שעולה מהמאמרים האחרונים בשבועון אלנבא’ של דאעש

במהלך אוגוסט 2024, פרסם שבועון דאעש, אלנבא', שני מאמרי מערכת, שבהם התייחס לחמאס ברצועת עזה על רקע המלחמה נגד ישראל. במאמרים אלה, הביע דאעש עמדה הפוסלת את הדרך שבה פועלת חמאס, תוך האשמת התנועה הסונית בשיתוף פעולה עם "הציר השיעי" בהובלת איראן, והדגישה כי הדרך היחידה שבה יש להתמודד עם ישראל והיהודים היא מלחמת ג'האד בהתאם לדרכו של הארגון.  להערכתנו, מאמרים אלה מבטאים ניסיון של דאעש לנצל את המלחמה ברצועת עזה, ובמיוחד את הביקורת כלפי חמאס, כדי לגייס אליו תומכים ופעילים. בנוסף, המאמרים מבטאים חשש של דאעש מהתרחבות ההשפעה השיעית בחסות איראן באזור. 
להמשך קריאה...

מבט לאיראן ולציר השיעי (28 באוגוסט – 4 בספטמבר 2024)

בכירים איראנים גינו את פעילות צה"ל ביהודה ושומרון והאשימו כי ישראל חותרת להרחיב את היקף ”ההרג והפשעים” נגד הפלסטינים; בכירים איראניים המשיכו גם השבוע לאיים בתגובה על הריגת אסמאעיל הניה בטהראן, אך הדגישו כי התגובה תהיה מחושבת ובאופן שלא ישחק לידיה של ישראל; שר החוץ האיראני, עבאס עראקצ'י, נועד בטהראן עם נציג חזבאללה באיראן. הפגישה התקיימה במסגרת מאמציו הנמשכים של שר החוץ החדש לבטא את המשך תמיכתה של איראן בשלוחיה על רקע חילופי הממשל בטהראן; בריטניה הטילה סנקציות חדשות על יחידה 700 של כוח קדס ועל שלושה אנשי משמרות המהפכה בגין מעורבותם בפעילות מערערת יציבות באזור ובבריטניה; ההתנגדות האסלאמית בעיראק קיבלה אחריות על שתי תקיפות נגד יעדים באזור חיפה באמצעות כלי טיס בלתי מאוישים. דובר צה"ל דיווח על הפלת כלי טיס בלתי מאוישים שהתקרבו לשטח ישראל מכיוון סוריה ומכיוון מזרח החות'ים קיבלו אחריות על שתי תקיפות נגד כלי שיט במפרץ עדן ובים האדום. דווח על פגיעות, אולם לא היו נפגעים. עיכובים בתחילת מבצע החילוץ של המכלית MV Sousion שעולה באש בים האדום לאחר שנפגעה בתקיפה חות'ית. מנהיג החות'ים מסר כי נמשכות ההכנות לתגובה נגד ישראל וכי הם מתכוונים גם להגביר את פעולות התמיכה בפלסטינים.
להמשך קריאה...

הסלמה וסיכול טרור בצפון השומרון

בלילה שבין 28-27 באוגוסט 2024, פתחו כוחות הביטחון הישראליים במבצעים לסיכול טרור בג'נין ובסביבתה, במחנה הפליטים נור שמס בטולכרם ובמחנה הפליטים אלפארעה שבאזור טובאס. המבצע בג'נין נמשך (נכון ל-2 בספטמבר 2024), בעוד ששני המבצעים הנוספים הושלמו. לוחם צה"ל נהרג ולפחות עשרה אנשי כוחות ביטחון נוספים נפצעו; במהלך הפעילות, הכוחות הרגו יותר מ-25 פעילי טרור בתקיפות מהאוויר ובחילופי אש, בהם מפקדי התארגנויות בטרור בג'נין ובטולכרם, עצרו מבוקשים, איתרו מעבדות חבלה ואמצעי לחימה רבים והשמידו מטענים שהוטמנו בצירי התנועה; במקביל למבצעי צה"ל, בוצעו שני פיגועים. שני מחבלים במכוניות תופת התפוצצו באזור גוש עציון, שלושה אנשי ביטחון נפצעו. שלושה שוטרים נורו למוות בפיגוע ירי בדרום הר חברון. מכונית תופת נוספת התגלתה ליד היישוב עטרת; במהלך 2024, ניתן לזהות מספר תהליכים ומגמות שתרמו לעלייה בפעילות הטרור ביהודה ושומרון, ובמיוחד בצפון השומרון, שלהערכתנו צפויים להימשך גם לאחר פעילות כוחות הביטחון: מאמצים של חמאס ושל איראן לעודד פעילות טרור באמצעות הסתה, הכוונת פיגועים והברחת אמצעי לחימה וכסף; שיתופי פעולה בין התארגנויות טרור חמושות שמשתייכות לארגונים פלסטיניים שונים; שימוש גובר במטענים רבי עוצמה לפיגועים ביהודה ושומרון ובתוך ישראל; ניסיונות גוברים לפיגועי ירי לעבר יישובים ישראליים במרחב התפר.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן ולציר השיעי (28-21 באוגוסט 2024)

שר החוץ האיראני החדש, עבאס עראקצ'י, שוחח עם בכיר בחמאס והדגיש כי איראן תתמוך בכל הסכם לסיום המלחמה ברצועת עזה שיהיה מקובל על הפלסטינים ועל "ההתנגדות"; בכירים איראניים שבו ואיימו להגיב על הריגת ראש הלשכה המדינית של חמאס, אסמאעיל הניה, בטהראן. עם זאת, הם הדגישו כי איראן תגיב במועד ובדרך שתמצא לנכון ובאופן שלא יפגע בשיחות להשגת הפסקת אש ברצועת עזה. רמטכ”ל איראן ציין כי איראן תחליט על אופן התגובה בעצמה וכי ”ציר ההתנגדות” יפעל באופן נפרד ועצמאי; איראן בירכה על תגובת חזבאללה לסיכול פואד שכר בבירות. דובר משרד החוץ האיראני הציג את פעולת חזבאללה כעדות לשינוי המאזן האסטרטגי לרעתה של ישראל; ההתנגדות האסלאמית בעיראק קיבלה אחריות על שתי תקיפות באמצעות כלי טיס בלתי מאוישים נגד "מטרות חיוניות" בחיפה. לא היה אימות לטענות. המיליציות הפרו-איראניות נערכות להסלים את התקיפות נגד ישראל ונגד בסיסים אמריקאיים באזור; החות'ים קיבלו אחריות של תקיפת שני כלי שיט בים האדום ובמפרץ עדן. מכלית נפט יוונית עלתה באש בעקבות התקיפה והחלה לדלוף נפט, כל אנשי הצוות פונו בשלום; "מקורות חות'ים" מסרו כי הושלם הכנת בנק המטרות לקראת התקיפה הצפויה נגד ישראל בשל הפגיעה בנמל אלחדידה, וכי החות'ים גם צפויים להשתתף בתגובות של "ציר ההתנגדות" על הריגת הניה וסיכול שכר.
להמשך קריאה...

מתקפת חזבאללה בתגובה לסיכול פואד שכר – תגובות ומשמעויות

ב-25 באוגוסט 2024, קיבל חזבאללה אחריות על תקיפה משולבת באמצעות רקטות וכלי טיס בלתי מאוישים נגד יעדים צבאיים בישראל בתגובה לסיכול של המפקד הצבאי של הארגון, פואד שכר, בתקיפה ישראלית בבירות ב-30 ביולי 2024. הארגון טען כי התקיפה השיגה את יעדיה. קודם לכן, ביצעו מאה מטוסי קרב של חיל האוויר הישראלי תקיפת מנע נגד אלפי משגרים של חזבאללה בדרום לבנון שכוונו לצפון ישראל ולמרכזה; מזכ"ל חזבאללה, חסן נצראללה, טען כי 340 רקטות שוגרו לעבר בסיסים צבאיים בצפון ישראל ולאחר מכן שוגרו כלי טיס בלתי מאוישים רבים לעומק ישראל וכי הם פגעו בבסיס ההגנה האווירית עין שמר ובבסיס המודיעין בגלילות. הוא הזהיר כי אם התוצאות לא יהיו מספקות, חזבאללה שומר לעצמו את הזכות להגיב בהמשך; בניגוד לטענת נצראללה, הבסיסים בעין שמר ובגלילות לא הותקפו. כוחות ההגנה האווירית, חיל האוויר וחיל הים סיכלו את מרבית שיגורי הרקטות וכלי הטיס בלתי מאוישים. לוחם צה"ל נהרג ושני לוחמים נפצעו מפיצוץ של מיירט ליד ספינת חיל הים אישה נפצעה מרסיסים בעכו ונזק רב נגרם לרכוש; פרשנים המזוהים עם חזבאללה טענו כי תקיפת התגובה נועדה לשמר את "המשוואה" בין ישראל לבין חזבאללה ולמנוע מלחמה כוללת, ושבו על עמדת חזבאללה כי הפסקת אש ברצועת עזה תביא לעצירת הלחימה בדרום לבנון; איראן וארגוני "ציר ההתנגדות", בהם חמאס והג'האד האסלאמי בפלסטין, שיבחו את חזבאללה על התקיפה נגד ישראל; גולשים ברשתות החברתיות בלבנון ובעולם הערבי לגלגו על תקיפת חזבאללה וציינו כי הפגיעה הקשה ביותר הייתה בלול תרנגולות בצפון ישראל; חזבאללה עשה מאמץ תעמולתי כדי לבסס את הנרטיב השקרי שמתקפת המנע של צה"ל לא הצליחה ולא גרמה נזק משמעותי לארגון ולהכריז על הצלחות לכאורה בפגיעה מטרות איכות בישראל. מהלך זה נובע בין השאר מרצון הארגון להצדיק את פעילותו בפני אזרחי לבנון, להסתיר את ממדי הנזק שנגרמו לארגון כתוצאה ממתקפת המנע ויתכן גם שממדי הנזק שנגרמו לו עדיין לא נאמדו במלואם; להערכתנו, לאחר שחזבאללה יישם את תקיפת התגובה בעקבות סיכול פואד שכר, הלחימה בגבול הצפון תימשך על פי מדיניות הפעלת הכוח של חזבאללה וה"משוואות" מתחילת המלחמה הכוללת ירי יזום בטווחים הקרובים לגבול וירי תגובתי לטווחים רחוקים יותר ובהיקפים משתנים בהתאם לעוצמת ואיכות הפעילות היזומה של צה"ל.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן ולציר השיעי (21-14 באוגוסט 2024)

בכירים איראניים המשיכו להזהיר מפני כוונת איראן להגיב על הריגת הניה אסמאעיל בטהראן, והדגישו כי אין קשר ישיר בין המו”מ על הפסקת אש ברצועת עזה לזכותה של איראן להגיב נגד ישראל. עם זאת, ניכר כי האיומים מצד איראן בתקיפה צבאית ישירה נגד ישראל פחתו וכי איראן בוחנת גם אפשרויות תגובה שונות; קצין בכיר בזרוע האוויר והחלל של משמרות המהפכה, ששימש כיועץ צבאי איראני בסוריה, מת מפצעיו לאחר שנפצע ככל הנראה בתקיפה אווירית של כוחות הקואליציה בהובלת ארה"ב בסוריה בסוף יולי 2024; שגרירות איראן בלבנון התייחסה לסרטון, שפרסם חזבאללה ותיעד מתקן תת קרקעי לאחסון טילים מדויקים ורקטות כבדות, ואיימה כי גם לאיראן יש היכולת לתקוף את אויביה מכל נקודה בשטחה; שר הביטחון, יואב גלנט, הוציא צווי תפיסה ל-18 מכליות נפט הקשורות לאיראן ומשמשות למימון כוח קדס וחזבאללה; ההתנגדות האסלאמית בעיראק הודיעה על שתי תקיפות באמצעות כלי טיס בלתי מאוישים נגד יעדים ברמת הגולן ובאילת, לראשונה מאז 24 ביולי 2024. אין אימות לטענות; גורם בהתנגדות העיראקית העריך כי עיראק עשויה לשמש אחת הזירות במסגרת התגובה האיראנית נגד ישראל בעקבות הריגת אסמאעיל הניה; חמושים תקפו מכלית נפט בים האדום. דווח שאין נפגעים, אולם פרצה אש והצוות איבד שליטה על המכלית; מנהיג החות'ים איים כי תגובות "ציר ההתנגדות" נגד ישראל תגענה בהכרח, על אף העיכובים.
להמשך קריאה...

איראן

“יצוא” המהפכה האסלאמית של איראן הוא עקרון בסיסי של המהפכה האיראנית מתחילתו. איראן שואפת להשיג הגמוניה אזורית ומעבר לכך לעמוד בראש העולם האסלאמי לשם כך מטפחת איראן, רשת של קשרים עם ארגוני מחתרת וקבוצות טרור ועם קהילות אסלאמיות (בעיקר שיעיות) ברחבי העולם ובמזרח התיכון. במסגרת זאת פועלת איראן במדינות אפריקה, דרום אמריקה אסיה  ועוד. במזרח התיכון עומדת איראן בראש ציר שיעי אנטי-אמריקאי ואנטי-ישראל הנאבק נגד המדינות הסוניות במזרח התיכון בהנהגת סעודיה. בציר האיראני (“ציר ההתנגדות”) נכללות סוריה, לבנון, עיראק, תימן ובחרין. במדינות אלה מפעילה איראן ארגונים שלוחים (Proxies) הפועלים לקידום האינטרסים של איראן.

יחסי איראן ישראל ידעו עליות ומורדות. במהלך ימי שלטון השאה הייתה ברית פוליטית בין שתי המדינות לאחר המהפכה והקמת הרפובליקה האסלאמית באיראן חדלה איראן להכיר בישראל וניתקה את כל הקשרים הרשמיים עמה.

במסגרת יישום מדיניותה האנט-ישראלית, מרחיבה איראן את קשריה עם ארגוני הטרור הפועלים נגד ישראל. איראן מעודדת את ארגוני הטרור הפלסטינים, במיוחד הג’האד האסלאמי בפלסטין וחזבאללה לבצע פיגועים נגד ישראל. לצורך כך דואגת איראן למימון וחימוש ארגונים אלה. בשנים האחרונות נתפסו כמה משלוחי נשק גדולים מאיראן שהיו מיועדים לחימושם של ארגוני טרור.

לשם קידום האינטרסים האזוריים והעולמיים שלה חותרת איראן לפתח יכולת גרעינית צבאית כמו כ היא מפתחת טילים ארוכי טווח וראשי נפץ שהטווח שלהם מגיע מאיראן לישראל, מדינות המזרח התיכון ומדינות אירופה.