הסכסוך הישראלי פלסטיני

מבט לאיראן ולציר השיעי (28 באוגוסט – 4 בספטמבר 2024)

בכירים איראנים גינו את פעילות צה"ל ביהודה ושומרון והאשימו כי ישראל חותרת להרחיב את היקף ”ההרג והפשעים” נגד הפלסטינים; בכירים איראניים המשיכו גם השבוע לאיים בתגובה על הריגת אסמאעיל הניה בטהראן, אך הדגישו כי התגובה תהיה מחושבת ובאופן שלא ישחק לידיה של ישראל; שר החוץ האיראני, עבאס עראקצ'י, נועד בטהראן עם נציג חזבאללה באיראן. הפגישה התקיימה במסגרת מאמציו הנמשכים של שר החוץ החדש לבטא את המשך תמיכתה של איראן בשלוחיה על רקע חילופי הממשל בטהראן; בריטניה הטילה סנקציות חדשות על יחידה 700 של כוח קדס ועל שלושה אנשי משמרות המהפכה בגין מעורבותם בפעילות מערערת יציבות באזור ובבריטניה; ההתנגדות האסלאמית בעיראק קיבלה אחריות על שתי תקיפות נגד יעדים באזור חיפה באמצעות כלי טיס בלתי מאוישים. דובר צה"ל דיווח על הפלת כלי טיס בלתי מאוישים שהתקרבו לשטח ישראל מכיוון סוריה ומכיוון מזרח החות'ים קיבלו אחריות על שתי תקיפות נגד כלי שיט במפרץ עדן ובים האדום. דווח על פגיעות, אולם לא היו נפגעים. עיכובים בתחילת מבצע החילוץ של המכלית MV Sousion שעולה באש בים האדום לאחר שנפגעה בתקיפה חות'ית. מנהיג החות'ים מסר כי נמשכות ההכנות לתגובה נגד ישראל וכי הם מתכוונים גם להגביר את פעולות התמיכה בפלסטינים.
להמשך קריאה...

דאעש קורא לבצע פיגועים נגד יהודים ונוצרים באירופה על רקע המלחמה ברצועת עזה

ב-29 באוגוסט 2024, פורסם מאמר מערכת בשבועון אלנבא' של דאעש, בו נקראו מוסלמים באירופה לבצע פיגועים במתווה של "זאבים בודדים" נגד יהודים ונוצרים כנקמה על המלחמה ברצועת עזה ועל תמיכת הממשלות בישראל; המאמר פורסם בעקבות שני פיגועים בגרמניה וברוסיה, עליהם קיבל דאעש אחריות בטענה כי הם בוצעו "כנקמה עבור המוסלמים בפלסטין".
להמשך קריאה...

מבט לטרור ולסכסוך הישראלי-פלסטיני (27 באוגוסט – 3 בספטמבר 2024)

כוחות צה"ל המשיכו בפעילות ברפיח ובמרכז רצועת עזה. במקביל, הסתיימה הפעילות בח'אן יונס ובדיר אלבלח. שני חיילי צה"ל נהרגו במהלך הלחימה; גופותיהם של שבעה חטופים ישראלים אותרו ברפיח. שישה מהחטופים נחטפו בחיים ונרצחו זמן קצר לפני שהתגלו הגופות. ראש הזרוע הצבאית של חמאס הודה למעשה כי החטופים הוצאו להורג. בכירי חמאס האשימו את ישראל בכישלון המשא ומתן על הפסקת אש ושחרור חטופים בשל החלטת הקבינט על הישארות כוחות צה"ל בציר פילדלפי; החל מבצע נרחב לחיסון ילדים נגד נגיף הפוליו ברצועת עזה. בית החולים אלשפאא' בעזה פתח מחדש את מחלקת המיון, לראשונה מאז פעילות צה"ל במקום. ישראל, יהודה ושומרון: שני פיגועים בוצעו בשבוע האחרון. שלושה שוטרים נהרגו בפיגוע ירי בדרום הר חברון. שתי מכוניות תופת התפוצצו בגוש עציון, שלושה קציני צה"ל נפצעו. מכונית תופת אותרה סמוך ליישוב עטרת בבנימין. כוחות הביטחון הישראליים פתחו במבצע נרחב לסיכול הטרור בצפון השומרון, לוחם צה"ל נהרג; מחקר חדש מצא כי מאז מתקפת ה-7 באוקטובר, הגבירה חמאס את פעילותה הדיפלומטית בניסיון לגבש תמיכה בינלאומית ולשמר את מעמדה של התנועה ברצועת עזה גם לאחר סיום המלחמה; יו"ר הרשות אבו מאזן נועד עם יורש העצר הסעודי.
להמשך קריאה...

הסלמה וסיכול טרור בצפון השומרון

בלילה שבין 28-27 באוגוסט 2024, פתחו כוחות הביטחון הישראליים במבצעים לסיכול טרור בג'נין ובסביבתה, במחנה הפליטים נור שמס בטולכרם ובמחנה הפליטים אלפארעה שבאזור טובאס. המבצע בג'נין נמשך (נכון ל-2 בספטמבר 2024), בעוד ששני המבצעים הנוספים הושלמו. לוחם צה"ל נהרג ולפחות עשרה אנשי כוחות ביטחון נוספים נפצעו; במהלך הפעילות, הכוחות הרגו יותר מ-25 פעילי טרור בתקיפות מהאוויר ובחילופי אש, בהם מפקדי התארגנויות בטרור בג'נין ובטולכרם, עצרו מבוקשים, איתרו מעבדות חבלה ואמצעי לחימה רבים והשמידו מטענים שהוטמנו בצירי התנועה; במקביל למבצעי צה"ל, בוצעו שני פיגועים. שני מחבלים במכוניות תופת התפוצצו באזור גוש עציון, שלושה אנשי ביטחון נפצעו. שלושה שוטרים נורו למוות בפיגוע ירי בדרום הר חברון. מכונית תופת נוספת התגלתה ליד היישוב עטרת; במהלך 2024, ניתן לזהות מספר תהליכים ומגמות שתרמו לעלייה בפעילות הטרור ביהודה ושומרון, ובמיוחד בצפון השומרון, שלהערכתנו צפויים להימשך גם לאחר פעילות כוחות הביטחון: מאמצים של חמאס ושל איראן לעודד פעילות טרור באמצעות הסתה, הכוונת פיגועים והברחת אמצעי לחימה וכסף; שיתופי פעולה בין התארגנויות טרור חמושות שמשתייכות לארגונים פלסטיניים שונים; שימוש גובר במטענים רבי עוצמה לפיגועים ביהודה ושומרון ובתוך ישראל; ניסיונות גוברים לפיגועי ירי לעבר יישובים ישראליים במרחב התפר.
להמשך קריאה...

הארגונים הפועלים לצד חזבאללה בלבנון בלחימה נגד ישראל

ב-8 באוקטובר 2023, פתח חזבאללה חזית לחימה נגד ישראל מלבנון כתמיכה ברצועת עזה בעקבות מתקפת חמאס, יממה קודם לכן. מאז תחילת הלחימה פועלים ארגונים נוספים לצד חזבאללה; חמאס, הג'האד האסלאמי בפלסטין, אמל, אלג'מאעה אלאסלאמיה, פלוגות ההתנגדות הלבנוניות והמפלגה הסורית הסוציאל-לאומנית; בניגוד לחזבאללה, שקיבל אחריות על יותר מ-2,200 תקיפות מתחילת הלחימה, הארגונים המסייעים קיבלו אחריות על עשרות בודדות של תקיפות נגד ישראל. מרבית התקיפות היו שיגורי רקטות לעבר מטרות צבאיות ואזרחיות בצפון ישראל, לצד ניסיונות חדירה בגבול וחילופי אש עם כוחות צה"ל; על אף שיש הבדלים אידיאולוגיים ועדתיים בין חזבאללה לבין מרבית הארגונים המסייעים, קיים ביניהם שיתוף פעולה ממושך, עוד מימי הנוכחות הישראלית בדרום לבנון ובמלחמת לבנון השנייה, והם מיישמים אותו גם במערכה הנוכחית; להערכתנו, פעילות הארגונים המסייעים בדרום לבנון מתבצעת בתיאום מלא עם חזבאללה, ולעתים בשיתוף פעולה מלא אתו. כל עוד הלחימה בין ישראל ולבנון מתנהלת במסגרת "המשוואות" הקיימות, חזבאללה צפוי להגביל את פעילות הארגונים המסייעים. אולם במקרה של הסלמה נוספת ופתיחת מלחמה כוללת, חזבאללה צפוי לאפשר לארגונים יותר חופש פעולה בתקיפות נגד שטח ישראל נגד כוחות צה"ל ואזרחים.
להמשך קריאה...

מבט לטרור ולסכסוך הישראלי-פלסטיני (27-20 באוגוסט 2024)

כוחות צה"ל המשיכו בפעילות בדרום רצועת עזה ובמרכזה והרחיבו את פעילותם בח'אן יונס ובדיר אלבלח. נמשך ירי הרקטות לשטח ישראל, כולל לאזור המרכז. שבעה חיילי צה"ל נהרגו בלחימה; כוחות הביטחון הישראליים חילצו חטוף ישראלי שהוחזק במנהרה בדרום רצועת עזה. משלחת חמאס עזבה את קהיר אחרי סבב שיחות נוסף בניסיון להגיע להסכם הפסקת אש ושחרור חטופים. בחמאס האשימו את ישראל בהצבת דרישות חדשות. על פי דובר הבית הלבן, הדיונים בנוגע להפסקת אש יימשכו במהלך הימים הקרובים; יותר מ-1.2 מיליון חיסונים נגד פוליו הגיעו לרצועת עזה לקראת מבצע לחיסון ילדים עד גיל עשר. ישראל, יהודה ושומרון: השבוע אירעו שלושה פיגועים. בפיגוע דריסה ליד אריאל, נפצע חייל צה"ל. מטענים התפוצצו ליד אבני חפץ ותקוע, לא היו נפגעים. פורסמה זהותו של מבצע פיגוע ההתאבדות בתל אביב. כוחות הביטחון הישראליים המשיכו בפעילות סיכול ומניעה ביהודה ושומרון; הפלסטינים דיווחו על תושב מזרח ירושלים שנהרג מירי ישראלים ליד בית לחם. מתיישבים יהודים התפרעו בכפר רוג'יב והתעמתו עם תושבים פלסטינים; ברשות הפלסטינית המשיכו בהכנות לקידום יוזמת אבו מאזן לביקור ברצועת עזה.
להמשך קריאה...

הסכסוך הישראלי פלסטיני

הסכסוך הישראלי פלסטיני הינו סכסוך בעל אופי לאומי, בין שני עמים היושבים בארץ ישראל: העם היהודי והעם הפלסטיני. הסכסוך הישראלי פלסטיני נמשך כבר למעלה ממאה שנה והוא אחד הסכסוכים הבולטים והמרכזיים בעולם. שורשי הסכסוך הישראלי פלסטיני עמוקים והם נעוצים עוד במאה ה-19, עם עליית התנועות הלאומיות בעולם, ובכללם התנועה הציונית, שחרתה על דגלה עלייה לארץ ישראל והקמת בית לאומי לעם היהודי. אופיו הלאומי של הסכסוך הישראלי פלסטיני התגבש והתעצם בתקופה שלאחר מלחמת העולם הראשונה.

בין הסוגיות העומדות במוקד הסכסוך הישראלי פלסטיני גבולות הקבע, הסדרי ביטחון, תביעת ישראל להכרה פלסטינית בקיומו של העם היהודי, מעמד הפליטים הפלסטינים, השליטה בירושלים, ההתנחלויות הישראליות ביהודה ושומרון, חלוקת משאבי המים וחלוקת משאבים נוספים ביהודה ושומרון.

מאפיין בולט של הסכסוך הישראלי פלסטיני, הוא גילויי האלימות והטרור הקשים ברצועת עזה וביהודה ושומרון המלווים אותו לאורך כל שנות קיומו. הלחימה מבוצעת על ידי תאי טרור ויחידים. גילויי אלימות אלה הביאו לאבדות רבות בנפש וברכוש משני צדי המתרס.

במהלך השנים נעשו ניסיונות רבים ליישוב הסכסוך הישראלי פלסטיני. מרבית ההצעות ניסו לקדם פתרון קבע אשר כרוך ביצירת אוטונומיה פלסטינית או מדינה פלסטינית עצמאית שתוקם לצד מדינת ישראל. פתרון הקרוי “שתי מדינות לשני עמים”. פתרון נוסף שהוצע ליישוב הסכסוך הוא “פתרון מדינה אחת” שלפיו כל ארץ ישראל המערבית כולל רצועת עזה ויהודה ושומרון תהפוך למדינה דו לאומית. הניסיונות לא צלחו בשל חילוקי דעות על אופי הפתרון ובשל אי אמון בסיסי בין הצדדים.