חמאס

יחס דאעש לחמאס ברצועת עזה כפי שעולה מהמאמרים האחרונים בשבועון אלנבא’ של דאעש

במהלך אוגוסט 2024, פרסם שבועון דאעש, אלנבא', שני מאמרי מערכת, שבהם התייחס לחמאס ברצועת עזה על רקע המלחמה נגד ישראל. במאמרים אלה, הביע דאעש עמדה הפוסלת את הדרך שבה פועלת חמאס, תוך האשמת התנועה הסונית בשיתוף פעולה עם "הציר השיעי" בהובלת איראן, והדגישה כי הדרך היחידה שבה יש להתמודד עם ישראל והיהודים היא מלחמת ג'האד בהתאם לדרכו של הארגון.  להערכתנו, מאמרים אלה מבטאים ניסיון של דאעש לנצל את המלחמה ברצועת עזה, ובמיוחד את הביקורת כלפי חמאס, כדי לגייס אליו תומכים ופעילים. בנוסף, המאמרים מבטאים חשש של דאעש מהתרחבות ההשפעה השיעית בחסות איראן באזור. 
להמשך קריאה...

מבט לטרור ולסכסוך הישראלי-פלסטיני (27 באוגוסט – 3 בספטמבר 2024)

כוחות צה"ל המשיכו בפעילות ברפיח ובמרכז רצועת עזה. במקביל, הסתיימה הפעילות בח'אן יונס ובדיר אלבלח. שני חיילי צה"ל נהרגו במהלך הלחימה; גופותיהם של שבעה חטופים ישראלים אותרו ברפיח. שישה מהחטופים נחטפו בחיים ונרצחו זמן קצר לפני שהתגלו הגופות. ראש הזרוע הצבאית של חמאס הודה למעשה כי החטופים הוצאו להורג. בכירי חמאס האשימו את ישראל בכישלון המשא ומתן על הפסקת אש ושחרור חטופים בשל החלטת הקבינט על הישארות כוחות צה"ל בציר פילדלפי; החל מבצע נרחב לחיסון ילדים נגד נגיף הפוליו ברצועת עזה. בית החולים אלשפאא' בעזה פתח מחדש את מחלקת המיון, לראשונה מאז פעילות צה"ל במקום. ישראל, יהודה ושומרון: שני פיגועים בוצעו בשבוע האחרון. שלושה שוטרים נהרגו בפיגוע ירי בדרום הר חברון. שתי מכוניות תופת התפוצצו בגוש עציון, שלושה קציני צה"ל נפצעו. מכונית תופת אותרה סמוך ליישוב עטרת בבנימין. כוחות הביטחון הישראליים פתחו במבצע נרחב לסיכול הטרור בצפון השומרון, לוחם צה"ל נהרג; מחקר חדש מצא כי מאז מתקפת ה-7 באוקטובר, הגבירה חמאס את פעילותה הדיפלומטית בניסיון לגבש תמיכה בינלאומית ולשמר את מעמדה של התנועה ברצועת עזה גם לאחר סיום המלחמה; יו"ר הרשות אבו מאזן נועד עם יורש העצר הסעודי.
להמשך קריאה...

הסלמה וסיכול טרור בצפון השומרון

בלילה שבין 28-27 באוגוסט 2024, פתחו כוחות הביטחון הישראליים במבצעים לסיכול טרור בג'נין ובסביבתה, במחנה הפליטים נור שמס בטולכרם ובמחנה הפליטים אלפארעה שבאזור טובאס. המבצע בג'נין נמשך (נכון ל-2 בספטמבר 2024), בעוד ששני המבצעים הנוספים הושלמו. לוחם צה"ל נהרג ולפחות עשרה אנשי כוחות ביטחון נוספים נפצעו; במהלך הפעילות, הכוחות הרגו יותר מ-25 פעילי טרור בתקיפות מהאוויר ובחילופי אש, בהם מפקדי התארגנויות בטרור בג'נין ובטולכרם, עצרו מבוקשים, איתרו מעבדות חבלה ואמצעי לחימה רבים והשמידו מטענים שהוטמנו בצירי התנועה; במקביל למבצעי צה"ל, בוצעו שני פיגועים. שני מחבלים במכוניות תופת התפוצצו באזור גוש עציון, שלושה אנשי ביטחון נפצעו. שלושה שוטרים נורו למוות בפיגוע ירי בדרום הר חברון. מכונית תופת נוספת התגלתה ליד היישוב עטרת; במהלך 2024, ניתן לזהות מספר תהליכים ומגמות שתרמו לעלייה בפעילות הטרור ביהודה ושומרון, ובמיוחד בצפון השומרון, שלהערכתנו צפויים להימשך גם לאחר פעילות כוחות הביטחון: מאמצים של חמאס ושל איראן לעודד פעילות טרור באמצעות הסתה, הכוונת פיגועים והברחת אמצעי לחימה וכסף; שיתופי פעולה בין התארגנויות טרור חמושות שמשתייכות לארגונים פלסטיניים שונים; שימוש גובר במטענים רבי עוצמה לפיגועים ביהודה ושומרון ובתוך ישראל; ניסיונות גוברים לפיגועי ירי לעבר יישובים ישראליים במרחב התפר.
להמשך קריאה...

מבט לאיראן ולציר השיעי (28-21 באוגוסט 2024)

שר החוץ האיראני החדש, עבאס עראקצ'י, שוחח עם בכיר בחמאס והדגיש כי איראן תתמוך בכל הסכם לסיום המלחמה ברצועת עזה שיהיה מקובל על הפלסטינים ועל "ההתנגדות"; בכירים איראניים שבו ואיימו להגיב על הריגת ראש הלשכה המדינית של חמאס, אסמאעיל הניה, בטהראן. עם זאת, הם הדגישו כי איראן תגיב במועד ובדרך שתמצא לנכון ובאופן שלא יפגע בשיחות להשגת הפסקת אש ברצועת עזה. רמטכ”ל איראן ציין כי איראן תחליט על אופן התגובה בעצמה וכי ”ציר ההתנגדות” יפעל באופן נפרד ועצמאי; איראן בירכה על תגובת חזבאללה לסיכול פואד שכר בבירות. דובר משרד החוץ האיראני הציג את פעולת חזבאללה כעדות לשינוי המאזן האסטרטגי לרעתה של ישראל; ההתנגדות האסלאמית בעיראק קיבלה אחריות על שתי תקיפות באמצעות כלי טיס בלתי מאוישים נגד "מטרות חיוניות" בחיפה. לא היה אימות לטענות. המיליציות הפרו-איראניות נערכות להסלים את התקיפות נגד ישראל ונגד בסיסים אמריקאיים באזור; החות'ים קיבלו אחריות של תקיפת שני כלי שיט בים האדום ובמפרץ עדן. מכלית נפט יוונית עלתה באש בעקבות התקיפה והחלה לדלוף נפט, כל אנשי הצוות פונו בשלום; "מקורות חות'ים" מסרו כי הושלם הכנת בנק המטרות לקראת התקיפה הצפויה נגד ישראל בשל הפגיעה בנמל אלחדידה, וכי החות'ים גם צפויים להשתתף בתגובות של "ציר ההתנגדות" על הריגת הניה וסיכול שכר.
להמשך קריאה...

מבט לטרור ולסכסוך הישראלי-פלסטיני (27-20 באוגוסט 2024)

כוחות צה"ל המשיכו בפעילות בדרום רצועת עזה ובמרכזה והרחיבו את פעילותם בח'אן יונס ובדיר אלבלח. נמשך ירי הרקטות לשטח ישראל, כולל לאזור המרכז. שבעה חיילי צה"ל נהרגו בלחימה; כוחות הביטחון הישראליים חילצו חטוף ישראלי שהוחזק במנהרה בדרום רצועת עזה. משלחת חמאס עזבה את קהיר אחרי סבב שיחות נוסף בניסיון להגיע להסכם הפסקת אש ושחרור חטופים. בחמאס האשימו את ישראל בהצבת דרישות חדשות. על פי דובר הבית הלבן, הדיונים בנוגע להפסקת אש יימשכו במהלך הימים הקרובים; יותר מ-1.2 מיליון חיסונים נגד פוליו הגיעו לרצועת עזה לקראת מבצע לחיסון ילדים עד גיל עשר. ישראל, יהודה ושומרון: השבוע אירעו שלושה פיגועים. בפיגוע דריסה ליד אריאל, נפצע חייל צה"ל. מטענים התפוצצו ליד אבני חפץ ותקוע, לא היו נפגעים. פורסמה זהותו של מבצע פיגוע ההתאבדות בתל אביב. כוחות הביטחון הישראליים המשיכו בפעילות סיכול ומניעה ביהודה ושומרון; הפלסטינים דיווחו על תושב מזרח ירושלים שנהרג מירי ישראלים ליד בית לחם. מתיישבים יהודים התפרעו בכפר רוג'יב והתעמתו עם תושבים פלסטינים; ברשות הפלסטינית המשיכו בהכנות לקידום יוזמת אבו מאזן לביקור ברצועת עזה.
להמשך קריאה...

מתקפת חזבאללה בתגובה לסיכול פואד שכר – תגובות ומשמעויות

ב-25 באוגוסט 2024, קיבל חזבאללה אחריות על תקיפה משולבת באמצעות רקטות וכלי טיס בלתי מאוישים נגד יעדים צבאיים בישראל בתגובה לסיכול של המפקד הצבאי של הארגון, פואד שכר, בתקיפה ישראלית בבירות ב-30 ביולי 2024. הארגון טען כי התקיפה השיגה את יעדיה. קודם לכן, ביצעו מאה מטוסי קרב של חיל האוויר הישראלי תקיפת מנע נגד אלפי משגרים של חזבאללה בדרום לבנון שכוונו לצפון ישראל ולמרכזה; מזכ"ל חזבאללה, חסן נצראללה, טען כי 340 רקטות שוגרו לעבר בסיסים צבאיים בצפון ישראל ולאחר מכן שוגרו כלי טיס בלתי מאוישים רבים לעומק ישראל וכי הם פגעו בבסיס ההגנה האווירית עין שמר ובבסיס המודיעין בגלילות. הוא הזהיר כי אם התוצאות לא יהיו מספקות, חזבאללה שומר לעצמו את הזכות להגיב בהמשך; בניגוד לטענת נצראללה, הבסיסים בעין שמר ובגלילות לא הותקפו. כוחות ההגנה האווירית, חיל האוויר וחיל הים סיכלו את מרבית שיגורי הרקטות וכלי הטיס בלתי מאוישים. לוחם צה"ל נהרג ושני לוחמים נפצעו מפיצוץ של מיירט ליד ספינת חיל הים אישה נפצעה מרסיסים בעכו ונזק רב נגרם לרכוש; פרשנים המזוהים עם חזבאללה טענו כי תקיפת התגובה נועדה לשמר את "המשוואה" בין ישראל לבין חזבאללה ולמנוע מלחמה כוללת, ושבו על עמדת חזבאללה כי הפסקת אש ברצועת עזה תביא לעצירת הלחימה בדרום לבנון; איראן וארגוני "ציר ההתנגדות", בהם חמאס והג'האד האסלאמי בפלסטין, שיבחו את חזבאללה על התקיפה נגד ישראל; גולשים ברשתות החברתיות בלבנון ובעולם הערבי לגלגו על תקיפת חזבאללה וציינו כי הפגיעה הקשה ביותר הייתה בלול תרנגולות בצפון ישראל; חזבאללה עשה מאמץ תעמולתי כדי לבסס את הנרטיב השקרי שמתקפת המנע של צה"ל לא הצליחה ולא גרמה נזק משמעותי לארגון ולהכריז על הצלחות לכאורה בפגיעה מטרות איכות בישראל. מהלך זה נובע בין השאר מרצון הארגון להצדיק את פעילותו בפני אזרחי לבנון, להסתיר את ממדי הנזק שנגרמו לארגון כתוצאה ממתקפת המנע ויתכן גם שממדי הנזק שנגרמו לו עדיין לא נאמדו במלואם; להערכתנו, לאחר שחזבאללה יישם את תקיפת התגובה בעקבות סיכול פואד שכר, הלחימה בגבול הצפון תימשך על פי מדיניות הפעלת הכוח של חזבאללה וה"משוואות" מתחילת המלחמה הכוללת ירי יזום בטווחים הקרובים לגבול וירי תגובתי לטווחים רחוקים יותר ובהיקפים משתנים בהתאם לעוצמת ואיכות הפעילות היזומה של צה"ל.
להמשך קריאה...

חמאס

חמאס היא תנועה אסלאמית סונית פונדמנטליסטית, שהוקמה ב-1987 על ידי פעילי תנועת האחים המוסלמים ברצועת עזה. חמאס דוגלת בהקמת מדינה אסלאמית פלסטינית בכל שטח מדינת ישראל והיא אינה מכירה בזכות קיומה של מדינת ישראל.

בהנהגת התנועה שני מוקדים עיקריים: חמאס “פנים”: הכולל את תנועת חמאס, הזרוע הצבאית וממשל חמאס המצויים כיום ברצועת עזה. אלה אחראים לפעילות הממשלית השוטפת, כולל פעילות חברתית חינוכית מול האוכלוסייה ברצועת עזה. המוקד השני הוא הנהגת חמאס היושבת מחוץ לרצועת עזה ויהודה ושומרון והוא מהווה גוף ההנהגה של התנועה. פעילי חמאס ב”חוץ” מקיימים קשרים עם מדינות וגופים שונים בעיקר למטרות גיוס כספים ומשאבים עבור חמאס ברצועת עזה.

האידיאולוגיה של חמאס גורסת הקמת מדינה פלסטינית אסלאמית בכל שטחי ישראל. הדרך המועדפת להשגת מטרה זו באמצעות המאבק המזוין. לחמאס זרוע צבאית, גדודי עז אלדין אלקסאם, המבצעת פיגועים נגד ישראל, בכללם ירי רקטות מרצועת עזה ופיגועים במתווים שונים (ירי, פיגועי התאבדות, חטיפה ועוד) בשטחי יהודה, שומרון וישראל.

לאורך השנים קראה חמאס תיגר על מדיניות אש”ף והרשות הפלסטינית, דבר שהביא לעימותים בין הצדדים, ששיאם ביוני 2007 עם השתלטות חמאס על רצועת עזה בכוח הזרוע תוך דיכוי פעילי פתח והרשות הפלסטינית. מאז הועמק הקרע שבין חמאס לרשות הפלסטינית.

תנועת חמאס מוגדרת כארגון טרור על ידי  מספר מדינות ברחבי העולם ביניהן: ישראל, ארה”ב ומדינות האיחוד האירופאי.