מחקרי עומק ותשתית

הטרור הפלסטיני נגד ישראל בשנת 2023: מאפיינים ומגמות

בשנת 2023 חלה עלייה משמעותית בהיקף הטרור. במהלך השנה בוצעו 179 פיגועים משמעותיים לעומת 86 בשנת 2022. 27 פיגועים בוצעו בשטח ישראל (לעומת 16 פיגועים בשנת 2022). בפיגועים נהרג 43 בני אדם (37 אזרחים ושישה אנשי כוחות ביטחון). זאת, לעומת 30 אזרחים שנהרגו במהלך השנה הקודמת. גם השנה מבין הפיגועים בלטו פיגועי הירי. סה"כ בוצעו במהלך השנה 108 פיגועי ירי המהווים כ60% מכלל הפיגועים (לעומת 46 בשנת 2022). כמו כן בוצעו 35 פיגועי דקירה (כ-19% מכלל הפיגועים); עשרים פיגועי דריסה (כ-11% מכלל הפיגועים); חמישה פיגועי פיצוץ מטען; וחמישה פיגועים משולבים. לזאת יש להוסיף, כמה אלפי אירועי ידויי אבנים וכמה מאות אירועים של השלכת בקבוקי תבערה. יש גם לציין פעילות טרור שבוצעה נגד כוחות הביטחון הישראלים בעת פעילות מבצעית, אשר לא כולה תועדה. בשל מלחמת חרבות ברזל שפרצה ב-7 באוקטובר 2023 יצא סיכום שנת 2023 באיחור ניכר ובמתכונת מקוצרת והוא אינו כולל את סיכום הטרור ברצועת עזה.
להמשך קריאה...

סיכום פעילות דאעש בשנת 2023

בשנת 2023 חלה ירידה חדה (כ-50%) בהיקף פעילות הטרור של ארגון דאעש ברחבי העולם בהשוואה לשנת 2022. מגמת הירידה בהיקף הפעילות נמשכת משנת  2020 . אולם, בשנת 2023 נרשמה הירידה החדה ביותר. אחד  ממאפייני הירידה בפעילות הארגון, הוא מספר מחוזות של הארגון, שהיו פעילים בשנים עברו, שבתחומם לא בוצעו פיגועים בשנת 2023. בין אלה בולט מחוז סיני. גם במחוזות לוב, תימן והודו, שהיו פעילים בשנת 2022, לא בוצעה פעילות טרור בשנת 2023. אפריקה המשיכה להיות מוקד הפעילות המרכזי של הארגון. מוקד הפעילות היה בניגריה, הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו ואזור הסאחל, ובמיוחד מאלי. בסוריה ועיראק, מדינות הליבה של הארגון היקף הפעילות היה נמוך. במחוז ח'ראסאן באפגניסטאן, ניכרה ירידה של 75% בפעילות וירידה של כ-50% במספר הנפגעים לעומת השנה הקודמת, אך קטלניות הפיגועים גדלה. בנוסף, המחוז ממשיך להוות מוקד להפצת טרור במרכז ובמזרח אסיה וגם ברחבי העולם.  מאפייני פעילות הטרור של דאעש במהלך שנת 2023 היו דומים לאלה שהיו בשנת 2022: הרוב המכריע של פעולות הטרור היו במתווה של תקיפות קטנות יחסית, שהתבצעו על-ידי חוליות קטנות, שהיו מצוידות על-פי רוב בנשק קל ובינוני והפעלת מטעני חבלה. פעולות הטרור שביצעו פעילי הארגון באפריקה, ובמיוחד באזור הסאחל, היו בקנה מידה גדול יותר וגרמו לנפגעים רבים, אם כי פחות מאשר בשנת 2022. שנת 2023 מסמלת את הירידה החדה ביותר בשלוש השנים האחרונות במספר פעולות הטרור שביצעו פעילי הארגון והיא מהווה המשך למגמת הירידה בפעילות דאעש ברחבי העולם בשנים האחרונות. במקביל לירידה במספר הפיגועים חל צמצום במספר האזורים הגיאוגרפיים בהם פעל הארגון. יחד עם זאת, למרות שנראה כי דאעש ספג מפלות ברוב מחוזות פעילותו (למעט אפריקה), נראה שהרעיון עצמו עדיין קיים וכי האידיאולוגיה הסונית הקיצונית עדיין מנסה ותנסה בעתיד לעשות לה נפשות במדינות העולם, כולל במדינות המערב תוך ניצול אירועים שונים לגיוס אוכלוסייה מוסלמית לרעיון של המדינה האסלאמית.
להמשך קריאה...

מאפייני הפעילות הפלסטינית בג’נין לנוכח פעילות צה”ל בשטח

בשנתיים האחרונות מהווה ג'נין, ובעיקר מחנה הפליטים ג'נין, מוקד טרור ממנה יצאו פלסטינים רבים לבצע פיגועים, כולל בשטח ישראל. צה"ל שפועל בעיר ובמחנה הפליטים למיגור הטרור נתקל בהתנגדות חצי ממוסדת של הזרועות הצבאיות של הארגונים הפלסטינים. האירוע ב-19 ביוני היה בבחינת עליית מדרגה בפעילות במחנה הפליטים נגד הכוחות הישראליים. במהלך חודשי העימות עם כוחות הביטחון במחנה הפליטים ג'נין התפתחו דרכי פעולה של הפעילים במחנה באופן משמעותי והם ממשיכים כל העת לשפר את השיטות ולפתח יכולות ההתמודדות נוספות במישור הארגוני, המודיעיני והמבצעי. במסגרת זאת הם מפתחים ומשפרים את יכולות המעקב אחר פעילות כוחות הביטחון הישראליים, לומדים את שיטות ודפוסי הפעולה של כוחות הביטחון ומפתחים אמצעי נגד ושיטות לחימה כדי להתמודד מול כוחות הביטחון וכן מבצעים תרגילים לאימון אנשיהם. אנשי ג'נין זוכים לדברי שבח והאדרה ואנו אף עדים לניסיונות לחקות את דרך הפעולה של אנשי מחנה הפליטים ג'נין לבצע פעילות התנגדות מאורגנת דומה בערים נוספות כמו שכם, טול כרם ויריחו. המחקר סוקר את תמונת מצב והפעילות במחנה הפליטים ג'נין בניסיון להתחקות אחר התפתח
להמשך קריאה...

המיליציות הפרו איראניות בסוריה: תמונת מצב

בסוריה, המהווה מרכז גיאוגרפי של הציר הרדיקלי בהובלת איראן, פועלות מיליציות פרו איראניות שחלקן הובאו על ידי איראן וחלקן הוקמו על בסיס התושבים המקומיים ביוזמת משמרות המהפכה האיראניים. כולן נועדו לתכלית מרכזית אחת  להבטיח את המשך שלטונו של הנשיא בשאר אלאסד, בתואנה של הגנה על המקומות הקדושים לשיעה. המיליציות מונות כיום למעלה מ-60 אלף פעילים הערוכים במספר מוקדים, בעיקר לאורך נהר הפרת, בעיר חלב וסביבותיה, המדבר הסורי, מרחב דמשק ובדרום המדינה. בולטת במיוחד הנוכחות של המיליציות הפרו איראניות במזרח סוריה באזור בעל חשיבות אסטרטגית רבה. לאחרונה הרחיבו המיליציות הפרו איראניות את אזורי פריסתן בסוריה. מבין כלל המיליציות וגורמי הכוח הפועלים בסוריה בחסות איראן, ארגון חזבאללה הלבנוני מציב בפני ישראל את האיום הצבאי הקונבנציונלי המשמעותי ביותר. 
להמשך קריאה...

ארגון כוחות הגליל שקיבל אחריות על הפיגוע במגידו

על פיגוע המטען בצומת מגידו ב-13 במרץ 2023 קיבל אחריות ארגון שכינה עצמו "כוחות הגליל-הזאבים הבודדים". בהודעות הארגון לא נמסרו כל פרטים אודותיו אולם הוזכרו פיגועים קודמים שבוצעו, לכאורה, על ידי פעיליו. ביניהם פיגוע הירי בישיבת מרכז הרב בירושלים ב-6 במרץ 2008. הגוף שהיה חתום על ההודעות והסרטונים שהתפרסמו בערוץ הטלגרם כינה עצמו "ההסברה הקרבית", טרמינולוגיה המוכרת מפעילות חזבאללה שזרוע ההסברה שלה נושאת שם זה (מה שיכול אולי להעיד על קשר ביניהם). אולם יחד עם זאת ניכר כי מסריו אינם בהכרח שיעים. מעט מאד ידוע על הארגון למעט פיסות מידע שהתפרסמו בכלי התקשורת. במספר דיווחים צוין כי הארגון הוקם בסוריה והוא פועל בחסות סוריה וחזבאללה. יתכן שכוחות הגליל -הזאבים הבודדים הוא גלגולו של ארגון בני החורין של הגליל, שבין השנים 2009-2007 קיבל אחריות על ביצוע מספר פיגועים בישראל, אך  הוכח כי הם לא בהכרח בוצעו על ידי פעיליו. 
להמשך קריאה...

תנועת החות’ים והמלחמה בתימן: התפתחות ומשמעות

תנועת החות'ים הוקמה בתימן בראשית שנות התשעים של המאה העשרים על בסיס תושבים מוסלמים שיעים-זידים המהווים כ-30% מהאוכלוסייה במדינה. בשנת 2004 פתחה התנועה במרד נגד השלטון המרכזי בתימן. עד שנת 2009 התנהלו שישה סבבי לחימה בין הצדדים, שבסיומם  הקימו החות'ים אוטונומיה בצפון תימן. איראן תמכה בחות'ים לאורך השנים והעניקה להם סיוע וצירפה אותם ל"ציר ההתנגדות" שבהובלתה. אמצעי הלחימה המתקדמים שסיפקה איראן לחות'ים, כללו ,בין השאר, טילים בליסטיים וכלי טיס בלתי מאוישים, אשר יכולים לפגוע בישראל. 
להמשך קריאה...

פרסומים משנים קודמות

202420232022202120202018201220092006