מימון הטרור

כספי טרור: חברות חלפנות וחלפנים בשירות חמאס

תנועת חמאס נדרשת לבצע העברות סכומי כסף גדולים מגורמים שונים למימון פעילות הטרור שלה. בשל העובדה שחמאס מוגדרת כארגון טרור במדינות רבות ברחבי העולם, ומאחר והמערכת הבנקאית העולמית הקונבנציונאלית שאינה פועלת ברצועת עזה, מנוטרת על ידי גופי ביטחון וגורמי אכיפה מדינתיים בעולם, נאלצים חמאס ושאר ארגוני הטרור ברצועת עזה (כמו גם איראן) לחפש דרכים חלופיות להעברת כספים. לפיכך, בכירי חמאס, בשיתוף האיראנים, פועלים במספר צירים להעברת הכספים. בין הדרכים שאומצו על ידי חמאס ניתן למצוא: התבססות על חלפנים מסורתיים, שימוש ב"שיטת קיזוזים" בין פועלים וסוחרים פלסטינים לחלפנים, וכן שימוש באמצעים דיגיטאליים כגון מטבעות קריפטוגרפים שהמסחר בהם מתבצע כמעט ללא בקרה של רגולטורים, והם מועברים על פי הסכמה בין רשת של משתמשים שלרוב חסויה.
להמשך קריאה...

סיכום מבצע “בית וגן” בעיר ובמחנה הפליטים ג’נין

ב-5 ביולי 2023, לקראת השעה 02:00, הגיע לסיומו מבצע "בית וגן", אשר נמשך כ-48 שעות, בעיר ובמחנה הפליטים ג'נין. במהלך המבצע הושמדו כאלף מטעני חבלה, אותרו ונהרסו עשרות אתרי ייצור אמצעי לחימה, פירים תת קרקעיים, חדרי ניהול מבצעים. בנוסף, אותרו והוחרמו מאות אלפי שקלים שהיו מיועדים למימון פעילות טרור. בעת יציאת הכוחות נהרג לוחם צה"ל. משרד הבריאות ברשות הפלסטינית דיווח על 12 הרוגים ו- 140 פצועים מהם שלושים באורח קשה (ופא, 4 ביולי 2023). מניתוח שמות ההרוגים עולה, כי לפחות עשרה מההרוגים היו פעילים מעורבים בטרור. במהלך המבצע בוצעו שלושה פיגועים בתגובה. לקראת סיום המבצע, שוגרו מרצועת עזה חמש רקטות לעבר יישובי עוטף עזה. בתגובה תקף חיל האוויר שני יעדי טרור של חמאס ברצועה. עם סיום המבצע ויציאת כוחות הביטחון מאזור ג'נין נרשמו תגובות שמחה. גורמים פלסטינים בעיקר מחמאס והג'האד האסלאמי בפלסטין, אשר ניסו לייצר תמונת ניצחון ציינו, כי המבצע היה הישג וניצחון פלסטיני על ישראל, לאחר שהוא הדגיש את אחדות הארגונים והעביר מסר זה לישראל. במקביל, נשמעה ביקורת נוקבת על הרשות הפלסטינית ועל מנגנוני הביטחון שלה על שלא ס
להמשך קריאה...

מבט לטרור: חזבאללה, לבנון וסוריה (16 – 29 ביוני 2023)

מתיחות גוברת בגבול ישראל-לבנון: חזבאללה מסרב לפנות עמדה שהקים בצד הישראלי של "הקו הכחול" (גבול ישראל לבנון) הכוללת שני אוהלים. ישראל הפיצה כרוז בדרום לבנון הקורא לתושבים המקומיים להתרחק מאזור הגבול. חזבאללה יירט רחפן של צה"ל בדרום לבנון. חזבאללה עושה שימוש במערכת המכ"ם בשדה התעופה של בירות. מתהדקים הקשרים בן חמאס לחזבאללה במחנות הפליטים הפלסטינים ברחבי לבנון. על רגע מחאת הדרוזים ברמת הגולן התקיימו הפגנות סולידאריות בסוריה ובלבנון. המחאות לוו במסרים נגד "כיבוש הגולן" ובדברי תמיכה בטרור הפלסטיני. מסמך שפרסם מכון וושינגטון בארה"ב על המצב הכלכלי בלבנון קובע שחזבאללה מרוויח מהמצב הכלכלי החמור בלבנון ומנצל את המשבר כדי להרחיב את השתלטותו על תשתיות המדינה, החל מבנקאות וכלה במכירת דלק וחשמל.
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי (4 – 10 במאי 2023)

השבוע התקיימה פעילות דאעש ברחבי העולם בהיקף נמוך יחסית. מוקד הפעילות היה באפריקה. בסוריה נעצר מפקד בכיר בדאעש מצפון לאלרקה. צבא ארה"ב דיווח על תקיפה אווירית נגד פעיל אלקאעדה בכיר בצפון-מערב סוריה. בניגריה: נמשכה פעילות דאעש נגד יעדים של צבא ניגריה ונגד תושבים מקומיים בצפון-מזרח המדינה. בקונגו: נמשכה פעילות דאעש נגד תושבים נוצרים בצפון-מזרח המדינה. לפחות שבעה תושבים נהרגו. בתוניסיה: נרגו שלושה בני אדם בפיגוע שבוצע בכניסה לבית כנסת באי ג'רבה. עד כה לא קיבל ארגון כלשהו אחריות לביצוע הפיגוע, אך יתכן שמדובר בפיגוע על רקע אסלאמי. מאמר המערכת של שבועון דאעש, הבליט את חולשת הארגון במרחב הערבי לצד פעילותו הענפה ביבשת אפריקה וציין כי תושבי אפריקה החליפו את הערבים כממשיכי דרך הג'האד.
להמשך קריאה...

מבט לטרור: חזבאללה, לבנון וסוריה (21 באפריל – 4 במאי 2023)

שר החוץ האיראני, ערך ביקור רשמי בלבנון, נפגש עם מזכ"ל חזבאללה, חסן נצראללה. ביקורו כלל סיור בדרום לבנון, סמוך לגבול עם ישראל. בשולי הביקור, נפגש עבדאללהיאן עם זיאד אלנח’אלה, מזכ”ל הג’האד האסלאמי בפלסטין. מקורות סוריים דיווחו על תקיפות מטוסי חיל האוויר הישראלי נגד יעדי חזבאללה והמיליציות הפרו-איראניות בסוריה. בעקבות התקיפות, דווח על התפרסות מחודשת של כוחות חזבאללה בסוריה. בית המשפט המחוזי בירושלים גזר חמש שנות מאסר על רופא שיניים תושב ירושלים לאחר שהורשע בריגול למען חזבאללה. ארצות-הברית הציעה פרס כספי תמורת מידע אודות פעילי חזבאללה. מחקר חדש מנתח את מקורות המימון של חזבאללה ומעורבות הארגון  בסחר הבינלאומי בסמים.
להמשך קריאה...

מבט לג’האד העולמי ( 2 – 8 במרץ 2023)

השבוע חלה עליה מתונה בפעילות דאעש ברחבי העולם. האירוע המרכזי היה פיגוע התאבדות  בדרום-מערב פקיסטאן בו נהרגו עשרה אנשי משטרה ו-12 נוספים נפצעו. בסוריה נהרגו שמונה אזרחים ולמעלה מ-35 נפצעו בהתפוצצות מוקש סמוך למשאית, שהסיעה אזרחים מדרום-מערב לדיר אלזור. בפעילות סיכול הרגו כוחות ביטחון של סומליה מאתיים פעילי אלשבאב והשתלטו על מספר אזורים שהיו תחת שליטת הארגון. בעיר מוגדישו ירו חמושים, ככל הנראה פעילי אלשבאב, לעבר בית קפה, והרגו לפחות חמישה בני אדם. מספר מוסדות הסברה, המזוהים עם דאעש, העוסקים בתרגום חומרי ההסברה של הארגון לשפות שונות, הודיעו שהחלו לפעול תחת מוסד הסברה אחד בשם "פרסאן אלתרג'מה".
להמשך קריאה...

מימון הטרור

ארגון טרור חייב שיהיו לו מקורות מימון כדי לממן ולממש את כלל פעילותו ומטרותיו. בלא מקורות מימון יתקשה הארגון להתקיים ולהוציא לפועל את מטרותיו. ללא מימון לא יוכל הארגון להפעיל את אנשיו, לכלכלם, לציידם ולהכין ולשמור על תשתית סבירה לפעולתו.

ניתן לחלק את מימון הטרור לשתי מטרות עיקריות: מימון פעולת טרור ממוקדת בעלת מטרה ברורה. במקרה זה הפעילות הפיננסית תהא מוגבלת בהיקף, בסכומים ובזמן. או מטרה רחבה יותר של הקמה, שמירה והזנה של תשתית הטרור מבנה ארגוני, רכש, הוצאות שוטפות, תשלום משכורות וכדומה. במקרה זה הפעילות הפיננסית אינה מוגבלת בזמן, בתקרה או היקף פיננסי.

מרבית סכומי הכסף למימון הטרור מגיעים ממדינות תומכות טרור שבהן בולטת איראן (אשר מעורבת במימון טרור של חזבאללה, חמאס והג’האד האסלאמי בפלסטין). בנוסף לכך ברשות ארגוני הטרור מקורות מימון נוספים. לכמה מהם יש הכנסות מכספי פשיעה (חזבאללה), מכירת מוצרי נפט וגביית מיסים מהאוכלוסייה (דאעש). ארגונים אחרים עושים שימוש למימון הטרור בכספים שהושגו ממקורות כגון תרומות, קרנות צדקה, רווחי מסחר וכדומה, שהופנו למימון טרור.

בשנים האחרונות הולכת וגוברת ההכרה בחשיבות סיכול ערוצי מימון הטרור כחלק מן המאמץ לסכל פעילות טרור. בעקבות פיגועי ה־11 בספטמבר 2001, תפס המאבק הבינלאומי במימון טרור תאוצה והוחלט לשלב את המאבק הבינלאומי בטרור במאבק במימון טרור ואף לייעל אותו באמצעות חקיקה ופעילות סיכול. אולם ככל שהמאבק בפעילות מימון הטרור גובר שיטות מימון הטרור והופכות למתוחכמות ומגוונות יותר, דבר המקשה על  המעקב אחר מקורות מימון הטרור והניסיונות להיאבק בהם.